FOLLOW US: facebook twitter

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Ημερομηνία: 02-12-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

pagosmia-mera-anaphrias

Κάθε χρόνο, στις 3 Δεκεμβρίου, γιορτάζουμε και ξαναγιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα των ΑμεΑ. Συνήθως, σ’ αυτές, τις επετειακού χαρακτήρα εκδηλώσεις, κλείνουμε τις «ενοχές μας», ξεμπερδεύουμε με τις «υποχρεώσεις μας» και « «με αυτοκάθαρση», συνεχίζουμε για τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου.

Συχνά, για λόγους αυτοπροστασίας ή και αδυναμίας, η ειδική αγωγή δεν ανοίγεται στην κοινωνία. Με την εσωστρέφεια όμως το πρόβλημα επιτείνεται. Υπάρχει  ανάγκη τα πράγματα να γίνουν ακριβώς  αντίστροφα. Η ειδική αγωγή να ανοιχτεί προς τα έξω, να προκαλέσει την προσοχή της κοινωνίας. Οφείλουμε να αντιληφθούμε, ότι η συνύπαρξη, με αποδοχή και σεβασμό, είναι κλειδί για τις ανθρώπινες σχέσεις και πλούτος για το κοινωνικό σύνολο. «Ποτέ ένας κήπος με μόνο ένα είδος, με μόνο ένα χρώμα, δεν είναι ομορφότερος από έναν πολύχρωμο και ποικιλόμορφο».

Τα ‘Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), παιδιά και ενήλικες, είναι συνάνθρωποί μας. Το στοίχημα, γι’ αυτούς και για μας, είναι η κοινωνική αποδοχή, κυρίως, όταν βρίσκονται δίπλα μας. Τα αδιάκριτα βλέμματα, οι περίεργοι σχολιασμοί, ακόμα και η αποστροφή ορισμένες φορές, δεν είναι άγνωστες συμπεριφορές και  πληγώνουν βαθιά. Γι’ αυτό και ευθύνη όλων μας, θα έπρεπε να είναι η καθημερινή άσκηση αποδοχής του άλλου, της διαφορετικότητας. Άσκηση επίπονη, αλλά ίσως η μόνη, που μπορεί να μας κάνει πιο ανθρώπινους.

Η Διευθύντρια του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου

ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος