Μέχρι να βρεθούν τα λεφτά, θα πνιγούμε!
Στο τραπέζι της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηλείας η απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης του νομού και η αναζήτηση νέων πόρων
-Ευχολόγια, οικονομική ένδεια και πληθώρα προβλημάτων
– Υδρολογική και υδραυλική μελέτη για τον νομό πρότεινε ο Γεωργιόπουλος
Η ανύπαρκτη αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλείας που φανέρωσε και την αδυναμία μας να αντιμετωπίσουμε τα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν αλύπητα το νομό τον τελευταίο καιρό με ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις και στον πρωτογενή τομέα, τέθηκε εκ νέου στην χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηλείας. Για μια ακόμα φορά ακούσαμε τα προβλήματα, ακούσαμε ευχολόγια, ακούσαμε όμως και την αγωνία κυρίως των εκπροσώπων των δήμων να ανταποκριθούν χωρίς κονδύλια, μηχανικά μέσα και προσωπικό, αλλά και πολλά παράλογα που αφορούν την σύγχυση περί των αρμοδιοτήτων που έχει ο κάθε φορέας, όπως λ.χ για το ποιος παρεμβαίνει σε καθαρισμούς ρεμάτων που ευθύνονται κατά πολύ για πρόκληση πλημμυρών, αφού άλλα λένε οι νόμοι και αλλιώς είναι η εφαρμογή τους. Η Π.Ε Ηλείας όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης δεν λαμβάνει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση για πολιτική προστασία ενώ οι δήμοι συνεχίζουν να παίρνουν ψίχουλα και είναι φυσικό να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν με τίποτα στις μεγάλες ανάγκες που δημιουργούνται για την αντιπλημμυρική τους προστασία. Το μόνο στο οποίο συμφώνησαν όλοι χθες, ήταν να συντονιστούν και να συνεργαστούν έτσι ώστε πέρα από τους συνήθεις καθαρισμούς και τις παρεμβάσεις που γίνονται, να διεκδικήσουν νέα κονδύλια από το Ταμείο Μουλυβιάτη, αν και αυτό μοιάζει να είναι στη σφαίρα της φαντασίας, ενώ όπως πρότεινε ο κ. Γεωργιόπουλος να γίνουν δύο μεγάλες υδρολογικές και υδραυλικές μελέτες για όλο το νομό για να έχουν μια πλήρη εικόνα της κατάστασης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος στην εισήγησή του ανέφερε ότι ενώ η αντιπυρική περίοδος φέτος έκλεισε με πολύ θετικό πρόσημο- γιατί ήταν και αυτό αντικείμενο της σύσκεψης- αντιστοίχως τα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ηλεία τέσσερις και πέντε φορές σε μικρό διάστημα, θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν και καλούμαστε πλέον να επανασχεδιάσουμε την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά και προοιωνίζουν ότι κάθε χρόνο θα έχουμε τα ίδια προβλήματα, γι αυτό και η πρόληψη είναι απαραίτητη και κοστίζει λιγότερο από την αποκατάσταση.
«Να πιέσουμε για να νέα κονδύλια από το Ταμείο Μολυβιάτη μόνο για αντιπλημμυρικά»
«Ο νομός είναι εκτεθειμένος και σε μεγάλο βαθμό ανυπεράσπιστος και τα παθήματα δεν μας έγιναν μαθήματα». Στο σημείο αυτό σχολίασε ότι από τα έργα του Ταμείου Μολυβιάτη που εγκρίθηκαν κανένα δεν είναι αντιπλημμυρικό – γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των δημάρχων και αντιδημάρχων- και γι αυτό πρέπει τουλάχιστον αν μπορέσουμε να πάρουμε άλλα χρήματα, αυτά να τα διαθέσουμε μόνο για αντιπλημμυρικά». Τόνισε βεβαίως ότι δεν είναι καθόλου αισιόδοξος ότι το Ταμείο Μολυβιάτη θα δώσει νέα χρήματα γιατί όπως ανέφερε προφανώς έχουν διατεθεί για να κλείσουν δημοσιονομικά κενά, ωστόσο μαζί με τους δημάρχους να ανέβουν στην Αθήνα και να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Σχολίασε ακόμα ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα, απέδειξαν ότι έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχουν έτοιμες μελέτες για να πάρουν και χρηματοδότηση. Για το λόγο αυτό πρότεινε να γίνει μια υδρολογική μελέτη για την Ηλεία όπως λέει και το Επιμελητήριο και μια υδραυλική μελέτη, για να αποφύγουμε μελλοντικές πλημμύρες, γιατί «αν είμαστε έτοιμοι θα μπορέσουμε να ζητήσουμε και τα χρήματα», όπως έκανε η Αιτωλοακαρνανία. Παράλληλα ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι ναι μεν ο όγκος της βροχής που πέφτει πλέον είναι πολύ μεγάλος, αλλά γίνονται πολλές παρεμβάσεις άστοχες σε έργα που οδηγούν σε πλημμύρες, όπως για παράδειγμα το 2012 που για να σωθεί το Νοσοκομείο διοχέτευσαν τα νερά σε άλλη κατεύθυνση με αποτέλεσμα να πνιγούν οι εργατικές κατοικίες της Κατακόλου. Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να αναζητήσουν χρήματα για δύο μεγάλα έργα, που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των δύο μεγάλων φραγμάτων, Πηνειού και Αλφειού και αν υλοποιηθούν οι δύο αυτές μελέτες και μπουν τα έργα στο ΕΣΠΑ θα έχουν διασφαλισμένη χρηματοδότηση που δεν θα έχουν από κρατικούς πόρους , γιατί όπως είπε «εγώ φεύγοντας από αυτή τη θέση, θέλω να αφήσω κάτι πίσω μου, να έχει γίνει έστω η αρχή». Τέλος επισήμανε ότι επιτέλους κατάφεραν να συντονίσουν τις ενέργειές τους και με τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ να «ξεπαρκάρει» ένα έργο 850.000 περίπου ευρώ που θα διορθώσει πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν στο δίκτυο.
Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο προϊστάμενος της Πολιτικής προστασίας ο κ. Γυφτάκης που επισήμανε ότι είχαμε μια πολύ καλή αντιπυρική περίοδο με τον συντονισμό και την συνεργασία όλων των φορέων, ενώ όσον αφορά το θέμα των πλημμυρών τόνισε ότι το κεφάλαιο αυτό είναι πολύ μεγάλο γιατί στην ουσία αντιπλημμυρική περίοδος δεν υπάρχει και πρέπει όλος ο μηχανισμός να είναι ετοιμοπόλεμος ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ανέφερε ότι οι περισσότερες πλημμύρες γίνονται από αστοχίες σε τεχνικά έργα, ακαθάριστα φρεάτια και ρέματα και ποτάμια και τόνισε ότι οι κοίτες πρέπει να μένουν ελεύθερες για να μην προκαλούνται πλημμύρες.
Σ. Μπαλιούκος: «Να ευχηθούμε να μην κάτσει το σύννεφο πάνω από την Ηλεία»
O δήμαρχος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος τόνισε ότι είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν που το μόνο που έχουμε είναι «να ευχηθούμε να μην κάτσει το μαύρο σύννεφο πάνω από την Ηλεία»! Συμφώνησε δε με τον Θοεφιλέστατο, τον κ. Μπαχό, ότι τελικά μόνο ο εθελοντισμός σώζει γιατί όπως έχει αποδειχθεί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα άλλο.
Αναφέρθηκε ωστόσο και εκείνος στο καθεστώς που υπάρχει με τα ρέματα, που από τη μια υποτίθεται ότι ο καθαρισμός τους είναι ευθύνη των δήμων και από την άλλη, άμα μπουν μέσα να καθαρίσουν τους πάνε στο Εισαγγελέα. Τόνισε ότι για το δικό του δήμο το μεγάλο πρόβλημα είναι ο Αλφειός και πρέπει επιτέλους να προχωρήσει ο οριοθέτησή του και δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο καθυστερεί ο εργολάβος. Τέλος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΓΟΕΒ τον κ. Φάμελο, τόνισε ότι δεν μπορεί να καταλάβει πως έστειλε να πληρώσουν οι Μακρισαίοι για το αντλιοστάσιο λογαριασμό ρεύματος 80.000 ευρώ, το οποίο μετά έγινε 40.000 ευρώ και κατά τον κ. Φάμελος μειώθηκε στ α25.000 ευρώ, σε κάποιους που δεν ωφελούνται από το έργο, αλλά ωφελούνται οι… παρακάτω από εκείνους!
Στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΓΟΕΒ με το αρδευτικό και εγγειοβελτιωτικό δίκτυο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Νίκος Φάμελος που έκανε και ειδική αναφορά στα χρέη των δήμων απέναντι στον ΓΟΕΒ, στις τεράστιες γενικώς οφειλές που υπάρχουν και έχουν φέρει τον Οργανισμό σε τέλμα. Εισηγήσεις έγιναν από αντιδημάρχους των υπολοιπων δήμων , τον Δ/ντή Δασών και τον Δασάρχη Πύργου, από τον Επίσκοπο Ωλένης και άλλους φορείς.
Ποιοι παρευρέθηκαν
Στην σύσκεψη πέραν του αντιπεριφερειάρχη, συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης κ. Μητρόπουλος, ο προϊστάμενος Πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας κ. Γυφτάκης, ο Επίσκοπος Ωλένης, οι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των κλιμακίων της Π.Υ στην Ηλεία- καθώς έγινε από τους ίδιους και απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου η οποία ήταν άκρως θετική- οι δήμαρχοι Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλος και Κρεστένων Σ. Μπαλιούκος, αντιδήμαρχοι από όλους τους δήμους του νομού, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Κ. Ν. Φάμελος, ο δασάρχης Πύργου κ. Π. Λάττας, ο Δ.ντής Δασών κ. Κορισιάνος, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων και υπηρεσιακοί παράγοντες Πολιτικής προστασίας.