FOLLOW US: facebook twitter

Μέτωπο των εφτά δημάρχων της Ηλείας!

Ημερομηνία: 04-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

ped-dimarxoi-dasikoi-xartes

Για δασικούς χάρτες και δρόμο Πάτρα- Πύργος- Σύσκεψη χθες το βράδυ στην ΠΕΔ και αποφάσεις για τα δύο θέματα

Τις ενστάσεις και την αντίθεσή τους για τους δασικούς χάρτες της Ηλείας, που όπως είπαν η όλη διαδικασία διακρίνεται από προχειρότητα με πολλά λάθη που λόγω των υψηλών παραβόλων που πρέπει να καταθέσουν οι δημότες για να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους θα αφήσει πολύ κόσμο χωρίς περιουσίες, κατέθεσαν χθες οι δήμαρχοι της Ηλείας σε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ένωση δήμων, στα γραφεία της ΠΕΔ, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γαβρίλη Λιατσή.  Δεύτερο προγραμματισμένο θέμα συζήτησης πέραν των δασικών χαρτών ήταν ο δρόμος Πάτρα- Πύργος , όπου και για το θέμα αυτό επρόκειτο να λάβουν κάποια απόφαση. Στην σύσκεψη της ΠΕΔ εκπροσωπήθηκαν και οι εφτά δήμοι της Ηλείας. Συμμετείχαν  οι δήμαρχοι Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ΉλΙδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, Φιγαλείας- Ζαχάρως Νίκος Φάμελος, Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος και οι αντιδήμαρχοι Ολυμπίας Γιώργος Γεωργακόπουλος και Πηνειού Σπύρος Βασιλείου.

 Την σύσκεψη προκάλεσαν με πρωτοβουλίας τους οι δήμαρχοι Ήλιδας και Ανδραβίδας- Κυλλήνης και αμέσως ο δήμαρχος Πύργου έκανε αποδεκτό το αίτημα κάτω από τις πιεστικές συνθήκες και τα χρονοδιαγράμματα που θέτουν οι δασικοί χάρτες. Οι δήμαρχοι αποφάσισαν ομόφωνα, να συντάξουν άμεσα, πιθανόν την Δευτέρα, ένα κοινό ψήφισμα με τις υπογραφές και των 7 δημάρχων και να το παραδώσουν οι ίδιοι στον Ηλείο αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελο ζητώντας επείγουσα συνάντηση μαζί του. Οι δήμαρχοι είχαν μάλιστα φέρει στην σύσκεψη ο καθένας το ψήφισμα του δήμου του, όπου διαπίστωσαν ότι όλα λίγο πολύ μοιάζουν και θα συνθέσουν ένα καινούργιο που θα περιλαμβάνει και άλλες παραμέτρους. Πάντως στα βασικά σημεία ήταν όλοι σύμφωνοι και στην σύσκεψη ο καθένας εξέφρασε στην τοποθέτησή του την θέση του δημοτικού του συμβουλίου που εκφράζει και τους δημότες του και παρουσίασαν σε γενικές γραμμές με ποιόν τρόπο πλήττει το δήμο του, όπως και κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις.

ped-dimarxoi-dasikoi-xartes1

Τι είπαν οι δήμαρχοι

Τα σημεία στα οποία ωστόσο συμφώνησαν όλοι ήταν τα πολλά λάθη που έχουν γίνει στην αποτύπωση των ιδιοκτησιών που έγινε με βάση τους χάρτες του 1945, το πώς ολόκληρες περιοχές που κάηκαν αν και είναι ιδιοκτησίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν δασικές, τα υψηλά παράβολα – πρότειναν μάλιστα να υπάρξει ένα παράβολο ανά ιδιοκτήτη και όχι ανά ιδιοκτησία αφού κάποιος μπορεί να έχει αντίρρηση για 3-4 ή και περισσότερα χωράφια και βεβαίως να επεκταθεί η χρονική προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων τουλάχιστον για ένα 6μηνο.

Ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρ. Χριστοδουλόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στο δήμο του τα προβλήματα που επιφέρουν οι δασικοί χάρτες είναι πάρα πολλά τονίζοντας ότι είναι λάθος η αποτύπωση να γίνεται με τους χάρτες του 1945, γιατί από τότε και μετά οι άνθρωποι άρχισαν να φτιάχνουν περιουσίες και να τις καλλιεργούν και τώρα έρχεται η κυβέρνηση μέσα στην κρίση, τη στιγμή που πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, επειδή έχει μια μνημονιακή υποχρέωση να αναρτήσει με τόση προχειρότητα δασικούς χάρτες. Τόνισε ότι κανείς δεν είναι σε θέση αυτήν την εποχή να πληρώσει όχι μόνο τα τέλη, αλλά και ειδικούς επιστήμονες, τοπογραφικά κλπ για να προβάλλει τις αντιρρήσεις του. Όσον αφορά τα λάθη που έχουν γίνει επισήμανε ότι χιλιάδες στρέμματα φαίνονται ως δασικά, ότι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τον Πηνειό όπου δεν υπάρχει οριοθέτηση και ίσως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ειδικό γραφείο να εξυπηρετεί τον κόσμο. Φυσικά έθεσε και το θέμα της προθεσμίας, που πρέπει να επεκταθεί.

Ο κ. Λιατσής από την πλευρά του τόνισε ότι συμφωνεί με όλα όσα είπε ο δήμαρχος Ήλιδας και μάλιστα στην πορεία της συζήτησης πρότεινε να ζητήσουν σε ορεινά χωριά, με κάποιο πληθυσμιακό πλαφόν – πχ 300 κατοίκων- να μπορεί ο κάθε δήμος η ΠΕΔ να κάνει αδαπάνως τις αντιρρήσεις προς τους ιδιοκτήτες.

Ο κ. Μοράντ επισήμανε ότι και στην δική του περιοχή υπάρχουν πολλά προβλήματα, ολόκληροι οικισμοί χαρακτηρίζονται δασικοί και ακόμα ότι δεν μπορεί να καταλάβει πως έγινε ανάρτηση δασικών χαρτών χωρίς καμία συζήτηση και διαβούλευση με τους δήμους και ότι χρέος των δημάρχων είναι να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για το καλό των δημοτών τους.

Σε όλα αυτά που ακούστηκαν ο κ. Μπαλιούκος τόνισε ότι όντως πρέπει να προχωρήσει το θέμα των δασκών χαρτών, αλλά με σωστό τρόπο και όχι πλήττοντας κυρίως αγρότες και ορεινούς που καλλιεργούν τη γη τους και που επειδή δεν θα έχουν χρήματα να υποστηρίξουν το δίκιο τους, θα μείνουν χωρίς περιουσίες. Επίσης ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν από όπου πέρασε η φωτιά να υπάρχει χαρακτηρισμός δασικής έκτασης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαχάρως συμπλήρωσε ότι στα ορεινά του δήμου του, Φιγαλεία, Αρτέμιδα, Μάκιστο κλπ, που κάηκαν από τις φωτιές, όλα αποτυπώθηκαν ως δασικά και επισης ότι θα πρέπει να γίνει νέα αποτύπωση με τους χάρτες του 1960 και όχι με τέτοια προχειρότητα.

Ο αντιδήμαρχος Ολυμπίας Γ. Γεωργακόπουλος πρόσθεσε ότι στο δήμο Ολυμπίας ο πληθυσμός στα ορεινά μειώθηκε κατά 60-65% την τελευταία 20ετία και αντί να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, τον εξοντώνουν. Επίσης ανέφερε ότι αν είχαν ληφθεί υπόψη οι χάρτες του ΟΣΔΕ θα είχε λυθεί το θέμα, γιατί τώρα κινδυνεύουν να χαθούν πολλές επιδοτήσεις.  Τέλος ο αντιδήμαρχος Πηνειού Σπύρος Βασιλείου τόνισε ότι είναι πολύ ανήσυχος με όλα αυτά και κυρίως με την προχειρότητα που υπάρχει, αφού ακόμα και ολόκληροι οικισμοί 200- 300 χρόνων φαίνονται… δασικοί!

Για τον δρόμο Πάτρα- Πύργος

Όσον αφορά το δρόμο Πάτρα- Πύργος, όλοι οι δήμαρχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις τεράστιες καθυστερήσεις και τόνισαν ότι περιμένουν να δουν πω ς θα εξελιχθεί η 4η εργολαβία που δημοπρατείται στις 7 Φλεβάρη και μετά ενωμένοι και πάλι, θα πάρουν αποφάσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia