FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Πρόσκληση επαναλειτουργίας του Ινστιτούτου Κοροίβου

Ημερομηνία: 18-09-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”4142″ img_size=”full”][vc_column_text]Με Ερώτηση που κατέθεσα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου στις 27/4/2017, την οποία συνυπέγραψαν 16 ακόμα βουλευτές, έθεσα το ζήτημα της λειτουργίας του Ερευνητικού Ινστιτούτου στον Κόροιβο.

Στις 29/5/2017 κατατέθηκε Επίκαιρη Ερώτησή μου, και στη διαδικασία της συζήτησής της στις 2/6/2017, απευθυνόμενος στον Υπουργό, υπενθύμισα το σημαντικό έργο που είχε επιτελέσει το Ινστιτούτο το οποίο είναι διατηρητής 39 ποικιλιών οσπρίων και κηπευτικών.

Μετά το σεισμό του 2008 το κεντρικό κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο και το Ινστιτούτο έχει πια εγκαταλειφθεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δύο υπαλλήλων που έχουν απομείνει. Οι συνέπειες είναι μεγάλες:εγκατάλειψη του θερμοκηπίου και των άλλων κτηρίων και χώρων της έκτασης των 417 στρεμμάτων. Σημειώνω ότι κλάπηκαν υλικά και εργαλεία, μεταξύ των οποίων και ένα τρακτέρ(που έχει γίνει άφαντο)!

Πριν από λίγες μέρες, με πρωτοβουλία μου,πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την ηγεσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, φορέα στον οποίο ανήκουν τα ερευνητικά ινστιτούτα. Στη συζήτηση, με τον Προέδρο ΓιώργοΚαρέτσο και τον διευθύνοντασύμβουλο Θανάση Βλάχο,η ηγεσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έδειξε ότιέχει τεκμηριωμένη άποψη για το μέλλον του Ινστιτούτου. Μετά από μακρά συζήτηση προέκυψαν εναλλακτικές λύσεις προς διερεύνηση από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την Ηλεία.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται σύναψη προγραμματικής σύμβασης του Ινστιτούτου με ΚΟΙΝΣΕΠ, ή με Ομάδα Παραγωγών ή με Συνεταιρισμό για την παραχώρηση από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης  του συνόλου ή μέρους της έκτασης με τις παρακάτω εναλλακτικέςμε σκοπό, εκτός των άλλων, την ενίσχυση της λειτουργίας του Ινστιτούτου:

  1. Έργο του ανάδοχου σχήματος θα είναι αφενός η διατήρηση, η αναπαραγωγή και η βελτίωση σπόρων ποικιλιών κηπευτικών και δενδροκομικών φυτών και αφετέρου η θωράκιση φυτών από ασθένειες. Πιο δύσκολη, όχι όμως απαγορευτική, είναι η παραγωγή και οι διασταυρώσεις πιστοποιημένων ζώων αναπαραγωγής και η εφαρμογή σύγχρονων μοντέλων εκτροφής.Εφαρμοσμένα παραδείγματα υπάρχουν ήδη στη Λέσβο (Ελαιώνας- Ελαιοτριβείο- Εργαστήριο Ελαιολάδου) και στη Λυκόβρυση (αμπελουργία- μαθήματα αμπελουργίας- οινοποιίας).
  2. Πολυλειτουργικό αγρόκτημα, που θα έχει και αγροτουριστική χρήση (π.χ. καλλιέργειες από τουρίστες, εκδηλώσεις ή και φεστιβάλ).
  3. Χρήση του χώρου από το ΤΕΙ Αμαλιάδας ώστε να γίνει επιδεικτικόςαγρός για επισκέψεις σχολείων ή άλλων ενδιαφερομένων.

Σε καθεμιά από τις παραπάνω περιπτώσεις θα αναζητηθούν συνδυασμένες ενισχύσεις: α) από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, β) από το Υπουργείο Εργασίαςμε τα Προγράμματα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας – «ΚΑΛΟ», (βλ. σχετικό άρθρο μου στις 14/7/2017) γ) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δ) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Δεδομένου ότι το Ινστιτούτο Κοροίβου,μετά τους σεισμούς και τη χρόνια εγκατάλειψη τουδε μπορεί να επαναφερθεί στην προηγούμενη λειτουργία του, τα παραπάνω αποτελούν πρόσκληση και δημιουργική πρόκληση για ομάδες δημιουργικών ανθρώπων, ιδίως νέων αγροτών να πάρουν πρωτοβουλίες που θα δώσουν μήνυμα αναζωογόνησης της Ηλείας.Η κυβέρνηση, γιατί είναι το πρώτο μέλημα της η ανάπτυξη και ιδίως του πρωτογενούς τομέα, πολύ περισσότερο για τα συνεργατικά σχήματα,  θα βοηθήσει ποικιλοτρόπως.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia