FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Εμπρός για ολική επαναφορά στα ΤΕΙ της Ηλείας

Ημερομηνία: 28-12-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”30340″ img_size=”full”][vc_column_text]Άρθρο του Μάκη Μπαλαούρα

Συμπληρώνονται 5 χρόνια από την πλέον αντιδραστική παρέμβαση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που έγινε γνωστή σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα ως «Σχέδιο Αθηνά». Η σημερινή κυβέρνηση για πολλοστή φορά αποδεικνύει ότι τιμά τους αγώνες που δόθηκαν από το φοιτητικό κίνημα για την ανατροπή της ψευδεπίγραφης αυτής «μεταρρύθμισης». Ήδη από την πρώτη στιγμή, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε καταδείξει πως η τότε κυβέρνηση, για να υπηρετήσει καθαρά λογιστικο-οικονομικούς στόχους, έβαλε την ανώτατη εκπαίδευση στην κλίνη του Προκρούστη, με μαζική κατάργηση τμημάτων και γνωστικών αντικειμένων, χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς καμία συνοχή. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα περισσότερα από τα τμήματα που χάθηκαν από το χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης, υιοθετήθηκαν από φορείς-παρόχους ιδιωτικής εκπαίδευσης, που πρόθυμα υποκατέστησαν σε μηδενικό χρόνο το κενό που, ηθελημένα, αφέθηκε βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η Ηλεία, από τις περιοχές με το μεγαλύτερο πλήγμα

Αρχικά, στην Ηλεία λειτούργησαν 4 Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Αθηνά κανένα από αυτά δεν έμεινε. Άλλαξε έδρα ή τέθηκε σε μεταβατικότητα ή μετονομάσθηκε.

Αμαλιάδα: το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης μετακινήθηκε στην Πάτρα. Το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και την Οικονομία, αν και με τους περισσότερους φοιτητές, διαμοιράστηκε σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο.

Μετά από δυναμικές παρεμβάσεις στην Αμαλιάδα λειτούργησε Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, το οποίο προέκυψε από την μετονομασία του Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου, με περιορισμένη δυναμική, εξαιτίας της υπάρξεως πολλών παρόμοιων τμημάτων. Το τμήμα αυτό θα μπορούσε να αναπτύξει συνέργειες με τα Ινστιτούτα φυτοπροστασίας και εφαρμοσμένης έρευνας, ώστε οι φοιτητές να αποκτήσουν εμπειρία και γνώσεις που θα συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής.

Πύργος: το Τμήμα Πληροφορικής και Μ.Μ.Ε. τέθηκε σε καθεστώς μεταβατικότητας, με στόχο την πλήρη κατάργηση, ενώ το Τμήμα Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων ουσιαστικά καταργήθηκε και τη θέση του πήρε με μετονομασία το Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων(ΔΟΕΠΤΜ), στο οποίο μεταφέρθηκαν και οι φοιτητές του σε καθεστώς μεταβατικότητας. Το Τμήμα, λόγω της έκδηλης προχειρότητας του Σχεδίου Αθηνά, δεν έχει κατορθώσει, μέχρι σήμερα, να εκπληρώσει το σκοπό του, αφού, παρά τις προσπάθειές μας, δεν έχει γίνει δυνατόν να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα που να κατοχυρώνει σαφή επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του, λόγω του νεφελώδους και διάσπαρτου ακαδημαϊκού του χαρακτήρα.

Παρά την θέληση πολλών που εποφθαλμιούσαν τη μετακίνηση του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ στην Πάτρα (σχετική πρόταση κατατέθηκε στην Κοσμητεία στις 11/4/2016), ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ένας χρόνος παράτασης της μεταβατικότητας με πιθανή επαναλειτουργία, γεγονός που αποτελούσε πάγιο αίτημα και της ακαδημαϊκής κοινότητας και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας.

Να μην παραμείνει μετέωρο βήμα

Ο στόχος πρέπει να είναι η επαναλειτουργία του Τμήματος Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να υπάρξει η χωρική συνοχή και η μέγιστη αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών και του προσωπικού. Τμήματα κατακερματισμένα και χωρίς ακαδημαϊκή συνοχή, αναπόφευκτα θα καταστούν θνησιγενή και θα γίνουν βορά στα πολυποίκιλα συμφέροντα.

Το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων ήταν το πρώτο τμήμα σε προπτυχιακό επίπεδο που λειτούργησε στην Ελλάδα και θα μπορούσε να κυριαρχεί στον τομέα του σε εθνικό επίπεδο, λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που συγκέντρωνε και της πολιτιστικής πρωτοκαθεδρίας της Ηλείας. Άλλωστε, ο τόπος αυτός έχει δύο μοναδικές μήτρες πολιτισμού. Την Ολυμπία και την Ήλιδα!

Σημειώνω ότι παγκόσμια λειτουργούν πάνω από 100 προγράμματα σπουδών Μουσειακών Σπουδών και σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Δε θα ήταν, μάλιστα, υπερβολή η επανεκτίμηση προτάσεων για αυτόνομη Σχολή στον Πύργο, που θα περιλαμβάνει το Τμήμα Πληροφορικής και το Τμήμα Μουσειολογίας, ως Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, με έδρα τον Πύργο. Η Ηλεία υπήρξε ο πρωτοπόρος νομός όσον αφορά τις Μουσειακές Σπουδές στη χώρα. Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Επομένως να προστεθούν πάλι στο μηχανογραφικό του 2018 τα τμήματα που αφαιρέθηκαν με το Σχέδιο Αθηνά. Είναι μια χρυσή ευκαιρία για τον τόπο και πρέπει όλοι να συστρατευθούμε, αλλιώς οι ευθύνες μας απέναντι στο λαό της Ηλείας και τους φοιτητές θα είναι μεγάλες. Ας ολοκληρωθεί το «σπάσιμο» του σχεδίου Αθηνά στην Ηλεία![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot