FOLLOW US: facebook twitter

Μάκης Μπαλαούρας: Έντονα βήματα παραγωγικής ανασυγκρότησης

Ημερομηνία: 05-02-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51237″ img_size=”full”][vc_column_text]Ενώ η ΝΔ δίνει μάχες χαρακωμάτων, με ένα παλαιοκομματικό κρεσέντοεθνικισμού και ψηφοθηρίας,φορώντας όμως αντικυβερνητικό φερετζέ, η ελληνική οικονομία δείχνει έντομα σημάδια ανάκαμψης.

Σήμερα που αρχίζει το πολλά υποσχόμενοΑναπτυξιακό Συνέδριο της ΠΔΕ,προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα (και της Ηλείας), ας δούμε πως βαδίζει η χώρα προς και μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Πριν λίγες μέρες, η ΕΛΣΤΑΤδημοσίευσεστοιχεία για το 2017 τα οποία δείχνουν ότι παρά την κινδυνολογία της ΝΔ η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας έχει ξεκινήσει.

Το 2017 υπήρξε χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία όχι μόνον επειδή ήταν το πρώτο έτος σταθερής ανάπτυξης μετά από 7 χρόνια ύφεσης, αλλά και γιατί αυτή βασίστηκε σε υγιείς παράγοντες: αύξηση εξαγωγών,επενδύσεωνκαινοικοκύρεμα δημοσιονομικών δεδομένων. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου που θέλουμε να κάνουμε έχει ξεκινήσει, κι αυτό αποτελεί εγγύηση ότι η ανάκαμψη θα έχει δυναμικήσυνέχεια.

Μεγάλη αύξηση εξαγωγών

Πρώτο καλό νέο: η καλπάζουσα αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών το 2017 θα ξεπεράσουν τα 58 δις ευρώ, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την οικονομία.

Μεγάλη αύξηση επενδύσεων

Δεύτερο καλό νέο: από το μέτωπο των ιδιωτικών επενδύσεων που αποτελούν το κλειδί για την ανάπτυξη μιας μικρής ανοιχτής οικονομίας,το 2017 ανήλθαν στα 9.9 δισ., στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 6ετίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσειςστοέτος θα κλείσουν στα 4 δισ.: το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 2%, του ΑΕΠ και καταλαβαίνουμε το ειδικό βάρος του αν σκεφτούμε ότι στο διάστημα 2008-2015, οι άμεσες ξένες επενδύσεις δεν ξεπερνούσαν το 0.8% του ΑΕΠ.

Τρίτο καλό νέο: για πρώτη χρονιά φέτος συμμετοχή στην ανάκαμψη είχαν και οι «δύσκολοι» κλάδοι, οικοδομή και εμπόριο, που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Για πρώτη φορά από το 2008, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας αυξήθηκε στο 10μηνο 2017 κατά 23,3% και ο όγκος του λιανικού εμπορίου κατά 1,6%.

Αποκλιμάκωση ανεργίας

Τέταρτο καλό νέο: η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Μέσα στο 2017 δημιουργήθηκαν 143.500 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε στο 20,2% στο τρίτο τρίμηνο. Η μείωση της ανεργίας κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μια 3ετία, (κι ας παραμένει ακόμη στα ύψη) είναι ιδιαίτερα θετικήεξέλιξη, που με τη σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας και τις πολιτικές ενεργητικής απασχόλησης που εφαρμόζουμε, θα έχει συνέχεια.

Πέμπτο καλό νέο: η αποκλιμάκωση των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις καιχωρίς άλλα υφεσιακά μέτρακαι η έναρξητης συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, οδήγησαν στην πτώση των επιτοκίων των ομολόγων.Ήδη, τασπρεντέχουν πέσει στις 297 μονάδες βάσης, δηλαδή στο ύψος της εποχής των «παχέων αγελάδων».

Δεδομένων τούτων, η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου για άντληση 3 δισ., θα πραγματοποιηθείαυτές τις μέρες.

Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Πέμπτο – και σημαντικότερο – καλό νέο: έχουμε δεδομένα ότι έγιναν τα πρώτα βήματα για την δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, απαλλαγμένου από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Έχουμε αύξησητων προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα στις συνολικές εξαγωγές,  έχουμε σοβαρή ανάκαμψη της βιομηχανίας, και μάλιστα της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών, έχουμε αύξηση των εξαγωγών αγαθών σε σχέση με τις υπηρεσίες, έχουμε την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας και του βαθμού εξωστρέφειας της οικονομίας, δηλαδή των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών μας ως προς το ΑΕΠ στο 32%, ύψος που για την ελληνική οικονομία αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.

Έχουμε, με δυο λόγια, τις ενδείξεις μιας, υπό εξέλιξη, μετάβασης από το προβληματικό παραγωγικό μοντέλο των προηγούμενων 10ετιών που βασίζονταν στις υπηρεσίες, την εσωτερική κατανάλωση και τα ελλείμματα, προς ένα νέο μοντέλο Είναι πλέον στο χέρι των τοπικών κοινωνιών να αδράξουντα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία που προσφέρει η κυβέρνηση και να προχωρήσουν.

Εμείς δε πανηγυρίζουμε όμως. Με τόσους, ακόμα, άνεργους, με ερείπια παραγωγικών τομέων και με λεηλασία του εθνικού πλούτου, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε γιατη δίκαιη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ως την άνοιξη θα καταστρωθεί το δικό μας μεταμνημονιακό πρόγραμμα, με έμφαση την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη, που  θα τεθεί στον λαό πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2019, για να ξέρει τι έχει να διαλέξει…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia