FOLLOW US: facebook twitter

Λογιών λογιών πλειστηριασμοί

Ημερομηνία: 23-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”52630″ img_size=”full”][vc_column_text]Πρώτα απ’ όλα τα νούμερα: 1586 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εκ των οποίων 13 αφορούν ακίνητα που βρίσκονται στο νομό Ηλείας και έχουν προγραμματιστεί στα ειρηνοδικεία του νομού. Επίσης, σύμφωνα με το Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων, τα 7 βρίσκονται στον Πύργο και οι διαδικασίες εκπλειστηριασμού τους αναμένεται να ξεκινήσουν στις 25 Απριλίου. Το ζήτημα βεβαίως, για την ουσία του πράγματος, δεν είναι πόσα ακίνητα θα βγουν στο σφυρί αλλά ποια, και υπό ποιες προϋποθέσεις. Καθότι ως γνωστόν, οι πλειστηριασμοί συνιστούν ένα μείζον κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. Φαίνεται μπερδεμένο, αλλά στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά απλό.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Μετά την συνθηκολόγηση με τους δανειστές πριν από δύο και πλέον χρόνια, η κυβέρνηση έχει προ πολλού ξεπεράσει και αυτήν την κόκκινη γραμμή. Και το έχει κάνει όχι μόνο επειδή όπως αποδείχθηκε περίτρανα και στο τελευταίο Eurogroup –βλέπε την φορτισμένη αντιπαράθεση Ντράγκι-Τσακαλώτου– οι πλειστηριασμοί αποτελούν σκληρό προαπαιτούμενο για τους εταίρους, αλλά κυρίως διότι αν δεν ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια ώστε να ξεμπλοκάρει και να καταστεί ξανά πλήρως λειτουργικό το τραπεζικό σύστημα της χώρας, δεν πρόκειται να δει ανάπτυξη η οικονομία της. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να μην δανειοδοτούν τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η ήδη μακροημερεύουσα στασιμότητα και ταυτόχρονα να μην προχωρούν οι ιδιωτικές επενδύσεις στο σύνολό τους.

Ωστόσο, προφανώς εδώ υφίσταται ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα εφόσον δεν είναι ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά αποδεκτό να αρχίσουν να εκπλειστηριάζονται τα σπίτια του κοσμάκη, την ώρα που ουκ ολίγοι στρατηγικοί κακοπληρωτές κρύβονται πίσω από τις χιλιάδες «μαρίδες». Το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» μπορεί ακόμη να γίνει πραγματικότητα, υπό την έννοια ότι είναι εφικτό να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στους μεγαλο-μπαταχτσήδες και ταυτόχρονα να ισχύσει στην πράξη η απόλυτη προστασία της λεγόμενης «λαϊκής κατοικίας» ή ακόμα καλύτερα της πρώτης κατοικίας, χωρίς εισαγωγικά και περιστροφές. Κατά συνέπεια, όχι κίνημα κατά των πλειστηριασμών γενικώς, αλλά κίνημα κατά εκείνων των πλειστηριασμών που πλήττουν όσους έχουν μία στέγη πάνω από το κεφάλι τους και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τους δούμε στο δρόμο ή να μένουν μέσα σε κάδους. Υπάρχουν λογιών λογιών πλειστηριασμοί. Οι αρμόδιοι ας πράξουν τα δέοντα. Αν όχι, η κοινωνία των πολιτών είναι πάντα εδώ να πράξει το δικό της καθήκον.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot