FOLLOW US: facebook twitter

“Λεχαινά: ο τόπος, τα σπίτια’’: Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την έκδοση του βιβλίου

Ημερομηνία: 18-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Την περασμένη Κυριακή 13 Αυγούστου στις 8.30 μμ. στο καφέ ΟΣΕ Λεχαινών η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα σε μια ζεστή εκδήλωση παρουσίασε την ανατύπωση του καλαίσθητου βιβλίου «Λεχαινά, ο τόπος , τα σπίτια» των εκδόσεων Εκ Παραδρομής των Λεχαινών.

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο κ. Διονύσης Κράγκαρης και έδωσε το λόγο στις δυο κυρίες που έκαναν την πολύτιμη έκδοση πραγματικότητα, κ. Ελένη Ψυχογιού και κ. Σωσώ Κατσούφη-Σεβδαλή. Την όμορφη παρουσίαση σχολίασε και η κ. Ελένη Σκάβδη δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Το βιβλίο αυτό προϊόν μακροχρόνιου μόχθου και πρωτότυπης έρευνας είχε τις δικές του περιπέτειες όταν πρωτοεκδόθηκε τις οποίες και περιέγραψαν με χιούμορ και γλαφυρότητα οι ομιλητές .
Αρχικά ήταν μια ιδέα της κ. Σωσώς Κατσούφη-Σεβδαλή να εκδοθεί ένα φωτογραφικό άλμπουμ για τα νεοκλασικά σπίτια των Λεχαινών και όταν στην περιπέτεια του βιβλίου μπήκε η λαογράφος κ. Ελένη Ψυχογιού το μικρό άλμπουμ έγινε ένα κανονικό βιβλίο με ιδιαίτερες αξιώσεις.

Η έρευνα, η επιμέλεια της ύλης και όλα τα κείμενα που συγκροτούν μια πρωτότυπη και περιεκτικότατη επιστημονική μελέτη οφείλονται στην κ. Ψυχογιού, και η κ.Κατσούφη-Σεβδαλή εκτός από την αρχική ιδέα έκανε την καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου (σελιδοποίηση, κατασκευή μακετών, παρακολούθηση εκτύπωσης) και την εικόνα του εξωφύλλου κοσμεί ο πίνακας «ΛΕΧΑΙΝΑ» της κ. Γεωργίας Σεφερλή.

Στα περιεχόμενα του βιβλίου εξετάζονται αναλυτικά, θέματα όπως, το Φυσικό Περιβάλλον (τοπογραφία, κλίμα, καλλιέργειες), Κοινωνικό και Πολιτιστικό Περιβάλλον (μέχρι την επανάσταση του 1821- έως τη μεταπολίτευση), το Δομημένο Περιβάλλον (πολεοδομικά, συνοικίες, αγορά, δημόσια κτίρια-εκκλησίες, πλατείες, δρόμοι, η κατοικία ,τα υλικά δόμησης, οι τύποι σπιτιών κλπ).

Με την πολύτιμη συμβολή των κατοίκων της περιοχής, αυτά τα ζωντανά αρχεία που συντήρησαν την προφορική μνήμη και την παράδοση, τις νοικοκυρές που άνοιξαν τα σπίτια τους και επέτρεψαν να τα φωτογραφήσουν, τη συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού βάσει ερωτηματολογίου, την εξερεύνηση του αρχείου του Δήμου Λεχαινών και το πραγματικά θαυμάσιο φωτογραφικό υλικό με την εξαιρετική του καλλιτεχνική αξία, προέκυψε αυτό το βιβλίο που δίνει ερεθίσματα, πηγές και πληροφορίες για ειδικότερες μελέτες.Διασώζει και φωτίζει κάθε πτυχή της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου.

Τα Λεχαινά ως τόπος καταγωγής του Ανδρέα Καρκαβίτσα είχαν την τύχη να αποτελέσουν το πρωταρχικό υλικό ολοκληρωμένων μελετών του μέσα στο λογοτεχνικό του έργο , που καλύπτουν όλο το φάσμα της τοπικής λαϊκής ζωής έως θέματα που απασχολούν έναν ερευνητή εθνογράφο.

Άφησε ο Καρκαβίτσας μια βαριά κληρονομιά και έδωσε ώθηση για πνευματικές και πολιτιστικές γενικότερα ενασχολήσεις έως και σήμερα. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου «Λεχαινά: ο τόπος, τα σπίτια» έγινε τον Αύγουστο του 1987 από τις εκδόσεις «Εκ παραδρομής» της Ομάδας Φράγμα και παρουσιάστηκε στο τότε Δημαρχείο Λεχαινών.

Τριάντα χρόνια μετά σύσσωμη η Ομάδα του Φράγματος υποστηρίζει την ανατύπωση του βιβλίου σε μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και αναμνήσεις.

Με τη φράση «Καλό παρελθόν» ο κ. Διονύσης Κράγκαρης συνόψισε τη δυναμική παρουσία μιας ομάδας η οποία ήταν και είναι πάντοτε παρούσα στα τεκταινόμενα της πόλης με ρόλο, δράσεις και με πλούσια πνευματική παραγωγή.

Η κ. Ελένη Ψυχογιού γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Λεχαινά, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή, από όπου πήρε πτυχίο ιστορίας και αρχαιολογίας και εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Είναι ένα από τα έξι παιδιά του αείμνηστου Ντίνου Ψυχογιού λαογράφου , ιστορικού, βοτανολόγου, γλωσσολόγου, ερευνητή, ιστοριοδίφη και άξιου πνευματικού ανθρώπου, που έχει τιμήσει η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία και βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες που ανέδειξε αυτός ο ευλογημένος τόπος της Ηλείας.

Η κ. Ψυχογιού αναφέρθηκε στο πολύτιμο έργο του πατέρα της το οποίο παραμένει ζωντανό και οδηγεί την ίδια αλλά και πρέπει να αποτελεί ένα φάρο για τις νεότερες γενιές αφού θεωρείται ως ένας μοναδικός θησαυρός χρήσιμος στους ερευνητές, τους λαογράφους και τους φίλους της ιστορίας και της παράδοσης της Ηλειακής γης.

Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Φωτογραφίες: Ανδρέας Μίγκος-Πουλχερία Γεωργιοπούλου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος