FOLLOW US: facebook twitter

Λαογραφικό Μουσείο της Ζούρτσας: Το στολίδι της Ν. Φιγαλείας…  

Ημερομηνία: 06-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”31992″ img_size=”full”][vc_column_text]Στο πλαίσιο της καλύτερης αξιοποίησής του Λαογραφικού Μουσείου Ν. Φιγαλείας και για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών του, ο Σύλλογος Ζουρτσάνων που έχει και την ευθύνη του, διαμορφώνει νέο πρόγραμμα λειτουργίας, με στόχο να γνωρίσει και ο κόσμος τα πλούσια και σπάνια εκθέματά του.

Έτσι, το Λαογραφικό Μουσείο Ν. Φιγαλείας θα λειτουργεί καθημερινά

9π.μ. -1μ.μ. και θα είναι κλειστό μόνο την Δευτέρα. Επισκέψεις εκτός ωραρίου, θα γίνονται μόνο κατόπιν συνεννοήσεως.

Είσοδος:

Παιδιά – Mαθητές σχολείων : ΔΩΡΕΑΝ και ενήλικες: 1 ευρώ

 

Υπεύθυνη μουσείου : Βενέτη Ειρήνη

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2625041400 & 6972867878

e-mail: laografiko-figalia@outlook.com.gr

Το Λαογραφικό Μουσείο απέκτησε και σελίδα προβολής στο Facebook και καλό θα είναι όλοι να κάνουμε ένα like στο https://www.facebook.com/laografiko.mouseio1/

Η ιστορία του Λαογραφικού Μουσείου

Το Λαογραφικό Μουσείο Νέας Φιγαλείας, ιδρύθηκε το  2005 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ζουρτσάνων Ν. Φιγαλείας και εξοπλίστηκε με την συνδρομή κατοίκων και φίλων της περιοχής. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο κτίριο του του 1847 και πληροί τις προδιαγραφές της Μουσειολογίας και της Συντήρησης Έργων Τέχνης. Σκοπός του Μουσείου είναι η διατήρηση της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς κάθε είδους λαογραφικού υλικού με απώτερο στόχο την πνευματική και πολιτιστική προαγωγή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Τα εκθέματα

Το Λαογραφικό Μουσείο διαθέτει ποικιλία εκθεμάτων στον θεματικό διαμορφωμένο εκθεσιακό του χώρο. Χρηστικά αντικείμενα, αγροτικά εργαλεία των παραδοσιακών τεχνιτών της περιοχής, φορεσιές, εργόχειρα, εκκλησιαστικά είδη, υφαντά «ξαναζωντανεύουν» για χάρη του επισκέπτη σκηνές της καθημερινής ζωής μιας εποχής που ανήκει στο παρελθόν.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην κουζίνα, στην τραπεζαρία, στην κρεβατοκάμαρα, στην αποθήκη, στο λιοστάσι, στο σχολείο, να δει τις ενδυμασίες, να θαυμάσεις τις σπάνιες βυζαντινές εικόνες. Τα εκθέματα στο σύνολό τους, αναφέρονται στην κοινωνική και αγροκτηνοτροφική ζωή των κατοίκων από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και τη δεκαετία του 1970.

Σημαντικές ιδιαιτερότητες του Μουσείου αποτελούν το τέμπλο και οι χειροποίητες εικόνες από το μεσοβυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας της Βόγαλης, Βασιλική του 10ου αιώνα. Το Χρυσόβουλο του Μυστρά που φέρει τη βούλα του Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου, είναι το αρχαιότερο γραπτό ντοκουμέντο για την ιστορία της Ζούρτσας και του Μοναστηριού.

Η ύπαρξη μια γωνιάς διαμορφωμένης με εκκλησιαστικά αντικείμενα από τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου είναι αφιερωμένη στο μεγάλο δάσκαλο της βυζαντινής μουσικής Σίμωνα Καρά.   Ένας πλούτος εκθεμάτων που θα πρέπει να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό με την διοργάνωση επισκέψεων στο Λαογραφικό Μουσείο.

Να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από δωρεές, ενώ κάποια άλλα έχουν αγοραστεί σε δημοπρασίες ή παλαιοπωλεία. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia