FOLLOW US: facebook twitter

Λίμνη Μουριά ξανά: Υπόμνημα προς τον Γ. Τσιρώνη από τον Σύλλογο Επαναπλημμυρισμού της Λίμνης Μουριάς

Ημερομηνία: 18-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”33302″ img_size=”full”][vc_column_text]Υπόμνημα προς τον αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιάννη Τσιρώνη για το θέμα του επαναπλημμυρισμού της Λίμνης Μουριάς, κατέθεσε ο Σύλλογος Φίλων Επαναπλημμυρισμού της Λίμνης με τίτλο «Για να μη λησμονηθεί η ιστορία του τόπου μας! Λίμνη Μουριά ξανά!»

Στο υπόμνημα του Συλλόγου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Η αποκατάσταση της λίμνης Μουριάς   αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο νομός Ηλείας αν και σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 δεν μπόρεσε να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Η μη ύπαρξη ενός διευρυμένου σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου είχε ως αποτέλεσμα να κυριαρχήσει μια μοιρολατρική  και μυωπική  αντίληψη για ό,τι θα μπορούσε να δώσει μια  ώθηση στην περιοχή. Νέες ιδέες καινοτόμες που θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία έμειναν για χρόνια στο ράφι των ανυλοποίητων σχεδίων.

Το διαρκές αίτημα για την αποκατάσταση της λίμνης Μουριάς δεν θα μπορούσε να τύχει καλύτερης αντιμετώπισης. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η αποσπασματική ενασχόληση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με το ζήτημα που σε μερικές περιπτώσεις έφερε αποφάσεις  τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου όσο και αποφάσεων της  Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που όμως  δεν υλοποιήθηκαν. Σήμερα στη νέα πραγματικότητα που βιώνει ο τόπος μας τίθεται ως αναγκαιότητα  η εκπόνηση ενός ελπιδοφόρου σχεδίου για την επανεκκίνηση της περιοχής μας. Τμήμα  της  περιβαλλοντικής – οικονομικής ανασυγκρότησης του τόπου πρέπει να είναι η ανασύσταση της λίμνης.

Η ωρίμανση της   μελέτης των ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Πύργου όπως επίσης η θέση της λίμνης εντός της Ο.Χ.Ε. Κατακόλου- Πύργου- Ολυμπίας αποτελούν τμήματα ενός σχεδίου που για να αποκτήσει σταθερές βάσεις θα πρέπει οι συναρμόδιοι φορείς να συναινέσουν στην εκπόνηση μιας νέας οικονομοτεχνικής  μελέτης που θα έβαζε της βάσεις για το εγχείρημα. Επίσης, η μίσθωση στρεμμάτων της λίμνης σε ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία αποτελεί ένα επιπλέον νομικό αγκάθι καθώς η μίσθωση παραμένει ενεργή εις βάρος του δημοσίου χωρίς να  καταβάλλεται το ανάλογο μίσθωμα.

Η αποξήρανση της λίμνης ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και οι νέες εκτάσεις δόθηκαν για καλλιέργεια. Σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής είναι γεωργικά ανεκμετάλλευτο λόγω της κακής ποιότητας του εδάφους.Η Λίμνη Μουριά καταλάμβανε συνολική έκταση 6.500 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 6.000 στρέμματα αποτελούσαν την κυρίως λίμνη που εκτεινόταν ΒΔ του δρόμου Πύργου-Σπιάντζας, (στοιχεία Υ.Ε.Β. Ν. Ηλείας), ενώ τα υπόλοιπα ήταν παρόχθιες περιοχές.

Το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας ρυπαίνονται και υποβαθμίζονται εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων και άλλων ρύπων. Η ρύπανση του νερού των καναλιών προκαλεί δυσοσμία και αποτελεί εστία μόλυνσης στην περιοχή. Οι ανεξέλεγκτες αυτές χρήσεις  επιβαρύνουν την αισθητική υποβάθμιση του τοπίου, τη ρύπανση των εδαφών και των υπόγειων νερών. Το αποκορύφωμα της εγκατάλειψης υπογράφεται από σωρούς από σκουπίδια και μπάζα που αυθαίρετα γεμίζουν την έκταση σε διάφορα σημεία.

Θέλουμε τη λίμνη Μουριά ξανά , για να έχουμε τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

 –Μείωση της ρύπανσης του εδάφους και των νερών της περιοχής από φυτοφάρμακα.

-Βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

-Βελτίωση της αισθητικής του τοπίου και της ποιότητας ζωής. Θα ομορφύνει η πόλη μας!

-Εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

-Αναστολή λειτουργίας αντλιοστασίων. (μικρό κόστος λειτουργίας-εξοικονόμηση ενέργειας).

-Νέες ευκαιρίες απασχόλησης και δυναμική πηγή εισοδημάτων από οικοτουρισμό , αγροτουρισμό, επιστημονικό τουρισμό, τουρισμό που συνδέεται με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και φυσιολατρικό και περιηγητικό.

-Ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας και δραστηριοτήτων σχετικές με την μεταποίηση και διάθεση των παραγόμενων προϊόντων.

-Χώροι για αναψυχή στο φυσικό τοπίο.

-Η λίμνη ως κομμάτι της ευρύτερης οικιστικής περιοχής του Πύργου ( η μελέτη των ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Πύργου βρίσκεται στη φάση Β2, προ τελικής φάσης οριστικοποίησης της) θα μπορέσει να γίνει ένα αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας των πολιτών της και  θα άλλαζε τελείως την φυσιογνωμία της πόλης .Η ένταξη της στον οικιστικό ιστό θα αποτελούσε μια δικλίδα ασφαλείας για την προστασία της και ως αποτέλεσμα της διάδρασης του πολίτη με το νέο φυσικό περιβάλλον θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μία σειρά από δραστηριότητες όπως  φιλοξενία συλλόγων  και αθλημάτων, αθλητικές εγκαταστάσεις στις παραλίμνιες εκτάσεις με προσανατολισμό την οικονομική αυτοτέλεια τους και την δημιουργία αθλητικών γεγονότων που θα προσελκύουν αγώνες, εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις! Αγώνες ανώμαλου δρόμου, ποδηλάτου, σκοποβολή κλπ

-Η διαχρονική παρακολούθηση της πορείας της νέας λίμνης θα προσελκύει νέους επιστήμονες στον τομέα της περιβαλλοντικής έρευνας, επιστήμης και τεχνολογίας.

-Οι εργασίες αποκατάστασης θα δώσουν δουλειά στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο.

-Με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα τμήμα περιμετρικά της λίμνης ως χώρος διανυκτέρευσης εκδρομέων.

-Η τοποθεσία της λίμνης εντός του άξονα Κατακόλου -Πύργος –Ολυμπίας (Ο.Χ.Ε. Κατακόλου -Πύργου – Ολυμπίας), θα συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής. Θα συνδέσει τον Πύργο με το Κατάκολο, ως περιαστικός χώρος αναψυχής συνδέοντας την πόλη με το επίνειό της.

-Η ανάπλαση του δέλτα του Αλφειού σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα εξυγίανσης των υδάτων του θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ενιαίο δίκτυο υψηλής οικολογικής αξίας.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia