Κώστας Τζαβάρας: Οι δικαστές δεν μπορούν να αποφασίζουν κλεισμένοι στη γυάλα
Η ΝΔ προσπαθεί πάντα να προσεγγίζει τα προβλήματα της Δικαιοσύνης θεσμικά, γιατί η Δικαιοσύνη είναι ο πιο ευαίσθητος τομέας της κρατικής λειτουργίας, με δεδομένο πάντα μάλιστα ότι είναι το μόνο μέσο που έχει ο πολίτης για να αμυνθεί κατά της οποιασδήποτε αυταρχικής και αυθαίρετης διακυβέρνησης του τόπου, τόνισε ο βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, στην εκπομπή «Τρεις στη μια» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη, Δημήτρη Κουνιά και Ανδρέα Παπαδόπουλο στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών. Η ΝΔ – τουλάχιστον σε όσες δηλώσεις και όσες τοποθετήσεις έχουν δοθεί από τον Τομέα Δικαιοσύνης – δεν παίρνει θέση υπέρ ή κατά προσώπων. Σχολιάζει καταστάσεις και καυτηριάζει εκείνες τις πολιτικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν οδηγήσει πράγματι το δικαστικό πεδίο σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης για να έχουμε ένα κράτος τέτοιο που να επηρεάζει κατά τρόπο απαράδεκτο και αντισυνταγματικό τις διαδικασίες.
Σε σχέση με τις κατηγορίες που ακούστηκαν περί επιλεκτικής ευαισθησίας της ΝΔ ειδικά με την υπόθεση του εισαγγελέα Εφετών Ι. Ντογιάκου, ο Κώστας Τζαβάρας σημείωσε ότι η κοινοποίηση της πειθαρχικής απόφασης που τον παύει από τη θέση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών γίνεται αφού πρώτα έχουν γίνει πριν από μερικές ημέρες οι αρχαιρεσίες στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης και με βάση τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών ο κ. Ντογιάκος, με την εντολή των μελών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, έχει ανακηρυχθεί προϊστάμενος. Θα έπρεπε λοιπόν αυτοί, οι οποίοι είχαν πάρει την σχετική απόφαση να έχουν φροντίσει ώστε στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας να μην βρισκόμαστε τώρα μπροστά στην περίπτωση – σύμφωνα με τις πληροφορίες – να γίνεται προϊστάμενος στην θέση του ο δεύτερος του ψηφοδελτίου, ο οποίος δεν ετιμήθη αλλά ουσιαστικά αποδοκιμάστηκε από τους συναδέλφους του. Δεν είναι σοβαρό το θέμα αυτό, δεν είναι μια κατάσταση η οποία παραβιάζει το αυτοδιοίκητο;
Η ΝΔ κάνει αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, αυτός είναι ο θεσμικός ο συνταγματικός της ρόλος. Αντιπολίτευση στην Δικαιοσύνη δεν μπορεί να κάνει κανένας. Η ΝΔ δεν κρίνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που αποτελούν εκδήλωση της δικαιοδοτικής λειτουργίας του κράτους, δηλαδή τις αποφάσεις δικαστηρίων. Αντίθετα όμως, οι διοικητικού χαρακτήρα αποφάσεις μπορούν να κριθούν, όπως για παράδειγμα η απόφαση του Προέδρου του ΣτΕ να διακόψει εν εξελίξει την διάσκεψη της Ολομέλειας, στο πλαίσιο της εξέτασης της συνταγματικότητας της διαδικασίας του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. Η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής και εξόχως σοβαρή, είναι δε κάτι που δεν σχετίζεται με τη δικαιοδοτική λειτουργία, ενώ συνοδεύεται και από δημόσια μάλιστα δήλωση του Προέδρου που δεν συνηθίζεται να γίνεται. Κυρίως όμως γιατί και αυτό είναι το πιο σοβαρό για τον Κώστα Τζαβάρα δημιουργεί την εντύπωση ότι για να αποφασίσει ο δικαστής αυτός, πρέπει να τον έχουμε κλείσει σε μια γυάλα, να βρίσκεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον από τα κοινωνικά, τα οικονομικά και τα οποιαδήποτε άλλα προβλήματα της κοινωνίας, ώστε να μπορεί να ασκήσει τα δικαιοδοτικά του καθήκοντα. Αυτό είναι πλάνη και βεβαίως είναι κάτι που όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με την αρχή του κράτους-δικαίου, το οποίο αποτελεί και περιεχόμενο του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά είναι και κάτι που θα πρέπει να το αναδείξουμε σαν θέμα και ζήτημα δυσλειτουργίας στο δικαστικό πεδίο.
Αντίστοιχα σοβαρό θέμα, το οποίο το αντιμετωπίζουμε από πλευράς αντιπολίτευσης, αποτελεί ο θεσμός των ειδικών εισαγγελέων, που τελικά αποδεικνύεται ότι θα πρέπει να καταργηθεί και να επιστρέψουμε στο σύστημα της ενιαίας εισαγγελικής αρχής, που ασχολείται με όλα τα εγκλήματα αδιακρίτως, χωρίς ανάθεση ειδικών καθηκόντων σε εισαγγελικούς λειτουργούς, ένα σύστημα που επί σειρά ετών είχε αποδώσει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Ο θεσμός των ειδικών εισαγγελέων, παρόλο που μπορεί να είναι παραγωγικός, κινείται σε μια κατεύθυνση που πολλές φορές δημιουργεί υποψίες για στοχευμένες ποινικές διώξεις. Για παράδειγμα στην Εξεταστική Επιτροπή για την έρευνα της νομιμότητας των δανείων των κομμάτων και των ΜΜΕ έχει προκύψει ότι από το σύνολο των δανειοδοτημένων, μόνο σε μερικούς επιλεκτικά έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, παρόλο που έχουν κάνει τα ίδια με κάποιους άλλους, εναντίον των οποίων δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη. Και κατέληξε ο Κώστας Τζαβάρας αναρωτώμενος αν η κατάσταση αυτή αποτελεί κάτι για το οποίο η αντιπολίτευση πρέπει να αποφύγει να το σχολιάσει μόνο και μόνο γιατί το έχει κάνει εισαγγελική αρχή.