Κύκνος: Με drone η εκτίμηση της ζημιάς στην τομάτα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”65917″ img_size=”full”][vc_column_text]
Ξεπερνά το 30% ο μέσος όρος – Ολοκληρωτική καταστροφή σε κάποιες περιπτώσεις
Με τη χρήση της τεχνολογίας κατέγραψε η εταιρία Κύκνος, τις ζημιές στις καλλιέργειες της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία. Εισάγοντας εξοπλισμό και τεχνολογία που από το 1979 χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ, τη εταιρία αποτύπωσε την κατάσταση που επικρατεί στις καλλιέργειες της Ηλείας, μετά το πέρασμα της “Νεφέλης”. Οι απώλειες κατά μέσο όρο εκτιμώνται στο 30% σε σχέση με την περσινή παραγωγή, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αγρότες δεν θα μπουν καθόλου στα χωράφια τους για συγκομιδή. Όλα αυτά έγιναν γνωστά στο περιθώριο της έναρξης λειτουργίας και των πρώτων παραλαβών προϊόντος, στο εργοστάσιου του Κύκνου στα Σαβάλια.
Είδαν με drone τη ζημιά
Ο διευθύνων σύμβουλος της Κύκνος ΑΕ Γιώργος Μανουσάκης, σε δηλώσεις του στάθηκε στη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες, καθιστώντας την φετινή χρονιά εξαιρετικά δύσκολη. “Η ζημιά φέτος είναι πάνω από 30% από ότι έχουμε προσδιορίσει στα χωράφια και από ένα ιδιαίτερο σύστημα που έχουμε φέτος, αμερικάνικο. Στηρίζομαι στην ανακοίνωση που έχουμε κάνει ως εταιρία στις εφημερίδες και τις επιστολές που έχουμε στείλει στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το σύστημα χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροπλάνα που αποτυπώνουν με πολυφασματικά ανάλυση την κατάσταση της τομάτας στα χωράφια. Είναι ένα εξειδικευμένο σύστημα, πιστοποιημένο στην Αμερική, το οποίο εφαρμόζεται εκεί από το 1979, αλλά δυστυχώς από τότε δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα και πρωτοεισήχθη από την εταιρία μας. Επομένως αυτό που θελήσαμε εμείς να κάνουμε ήταν να δηλώσουμε ότι αυτή η τεχνολογική υπηρεσία είναι στη διάθεση των αρχών του κράτους, αν θέλουν συμβουλευτικά να την χρησιμοποιήσουν. Μέχρι τώρα – είναι και πρόσφατο – δεν έχουμε απάντηση από καμιά υπηρεσία του υπουργείου ότι ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει αυτή την παροχή , που φυσικά δίνει ελεύθερα η εταιρία” είπε χαρακτηριστικά.
Μεγάλη πτώση σε ποσότητα και ποιότητα
Ο κ. Μανουσάκης σημείωσε πως υπάρχουν παραγωγοί που έχουν “χάσει” τελείως τα αγροτεμάχια και δεν θα μαζέψουν τομάτα. “Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη και είχαμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε τέτοια φαινόμενα. Η τομάτα ποιοτικά έχει υποβαθμιστεί, η εταιρία βέβαια έχει τη δυνατότητα να κάνει τη διαλογή της και να φτιάξει τα προϊόντα της σύμφωνα με τις ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούν οι πελάτες μας, αλλά είναι βέβαιο πως θα έχουμε μια μεγάλη απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς και αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα”.
Στο πλευρό των παραγωγών
Ο διευθύνων σύμβουλος της “Κύκνος ΑΕ” σημείωσε πως η εταιρία έχει ως πρώτο στόχο την καλή σχέση με τον παραγωγό. Τόνισε πως πριν τις βροχές χάρη στις καλλιεργητικές φροντίδες που δόθηκαν απο τους παραγωγούς και την εταιρία, όλα πήγαιναν κατ΄ ευχήν. Τόνισε δε πως οι παραγωγοί δεύτερης γενιάς που εκπαιδεύτηκαν και επένδυσαν στην σύγχρονη τεχνολογία, όπως αυτοί που ισοπέδωσαν τα χωράφια τους με λέιζερ, έχουν μικρότερες απώλειες. “Με τη συμβολαιακή καλλιέργεια χρηματοδοτείται το κόστος παραγωγής έως 70%. Αυτό σημαίνει μια εξασφάλιση για τους παραγωγούς. Ελπίζουμε πως είναι θέμα ψυχολογίας και θα πάρουν το κόστος παραγωγής όσοι έχουν πρόβλημα. Αν δεν έχουμε ακραίες καιρικές συνθήκες το χρόνου, θα έχουμε πολύ καλές παραγωγές και υπεραποδόσεις” δήλωσε.
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, μιλώντας για την έναρξη των παραλαβών από τον Κύκνο, έδωσε συγχαρητήρια στην εταιρία που αφουγκράστηκε και ικανοποίησε το αίτημα των αγροτών και ξεκίνησε η διαδικασία νωρίτερα. Εξήρε τη συνεργασία στο επίπεδο της συμβολαιακής γεωργίας, αλλά έδωσε και συγχαρητήρια για το θέμα της χρήσης σύγχρονης τεχνολογίας για την καταγραφή της εικόνας στις καλλιέργειες και ακόμα περισσότερο για την προσφορά της εταιρίας προς το κράτος να χρησιμοποιήσει δωρεάν την τεχνολογία αυτή.
“Έθεσα στο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που ήρθε στο Χάβαρι αλλά ο ΕΛΓΑ δεν θέλει να κάνει εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Το σύστημα στο εργοστάσιο είναι έτοιμο και μπορεί το κράτος να το πάρει και να τελειώσει αμέσως με τις εκτιμήσεις. Έτσι ώστε και οι παραγωγοί μας να αποζημιωθούν από τις ζημιές που έχουν πάθει άμεσα. Εμείς θα το θέσουμε πάλι στην πολιτική ηγεσία να έρθουν στον Κύκνο να δουν το σύστημα. Παρακολουθούμε ως ομάδα παραγωγών το θέμα και θα κάνουμε αυτά που προβλέπονται” σχολίασε ο κ. Βαλιανάτος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]