FOLLOW US: facebook twitter

«Κόλαφος» το ΥΠΑΑΤ για την «Κοτύχι ΑΕ»

Ημερομηνία: 31-07-2024 | Συντάκτης:

-Καταλογίζει αδράνεια στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης για τη λύση της εταιρείας και ζητά με επιστολή του την παρέμβαση της Αποκεντρωμένης και του αντιπερ/ρχη Θεόδ. Βασιλόπουλου

-Η Πρωινή αποκαλύπτει το περιεχόμενο της επιστολής της Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Την άμεση λύση της Δημοσυνεταιριστικής Ιχθυοτροφικής Εταιρείας Λεχαινών «ΚΟΤΥΧΙ Α.Ε.» ζητά με επιστολή της η Διεύθυνση Οικονομικών Ελέγχων Επιθεώρησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου να τερματιστεί η σημερινή κατάσταση εγκατάλειψης και μηδενικών εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», κλιμάκιο του τμήματος Συνεταιρισμών έκανε επιτόπιο έλεγχο τον περασμένο Ιανουάριο, από τον οποίο διαπιστώθηκαν εγκαταστάσεις εγκαταλελειμμένες και ακατάλληλες, «καθώς ο συνεταιρισμός δεν διαθέτει κανένα έσοδο για τη συντήρησή τους».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ακολούθησε συνάντηση με τον δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιάννη Λέντζα, το Διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και τη νομική τους σύμβουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα λύσει την εταιρεία και θα δώσει την εκμετάλλευση με απευθείας ανάθεση στον αλιευτικό συνεταιρισμό Κοτυχίου Λεχαινών.

Ωστόσο, αναφέρουν ότι τουλάχιστον μέχρι τις 12 Ιουλίου  «καμία τέτοια πράξη δεν διενεργήθηκε» από τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, με αποτέλεσμα να χάνεται έσοδα από επιδοτούμενα κονδύλια που παρέχονται μέχρι σήμερα σε όλους τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς που εκμεταλλεύονται λιμνοθάλασσες για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους και του εξοπλισμού τους, καθώς και από την εταιρική συμμετοχή στην εταιρεία.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η Διεύθυνση Οικονομικών Ελέγχων Επιθεώρησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έχει ζητήσει από την Αποκεντρωμένη και τον αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, την παρέμβασή τους για να διευθετηθεί το πρόβλημα.

Το ιστορικό του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Λεχαινών

To Eθνικό Ιχθυοτροφείο «Κοτύχι» Λεχαινών παραχωρήθηκε το 1984 στον τότε δήμο Λεχαινών με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών Οικονομικών και Γεωργίας με σκοπό την αλιευτική εκμετάλλευση.

Σημειώνεται πως ο δήμος δεν μπορεί να εκχωρήσει σε άλλη ιδιωτική επιχείρηση παρά μόνο σε αλιευτικούς συνεταιρισμούς ή να συνάψει συμφωνίες συνεκμετάλλευσης. Ακολούθησε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, βάσει της οποίας στάθηκε η Δημοσυνεταιριστική Ιχθυοτροφική Εταιρεία Λεχαινών «ΚΟΤΥΧΙ Α.Ε.», έχοντας μετόχους τον σημερινό δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και τον αλιευτικό συνεταιρισμό Κοτυχίου Λεχαινών.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν λειτούργησε ποτέ με μέτοχο των αλιευτικό συνεταιρισμό, αντίθετα προσλαμβάνει κάποια από τα μέλη του σαν εργάτες με σκοπό την αλίευση προϊόντων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτή η πρακτική δημιουργεί πρόβλημα στον κύκλο εργασιών του συνεταιρισμού, καθώς η ορθή λειτουργία είναι τα μέλη είναι αλιεύουν και να παραδίδουν τα αλιεύματά τους στον συνεταιρισμό, ο συνεταιρισμός να τους καταβάλλει την αξία παραγωγής και στη συνέχεια να παραδίδει το συνολικό προϊόν στην εταιρεία για περαιτέρω εμπορία.

 Με αυτό τον τρόπο, τα μέλη του συνεταιρισμού θα λαμβάνουν την αξία της παραδιδόμενης παραγωγής και τα κέρδη από την εταιρική τους συμμετοχή στην εταιρεία και έτσι θα εξασφαλίζεται ο ετήσιος κύκλος εργασιών.

Έγκυρες πηγές του Υπουργείου τόνισαν πως με βάση τον νόμο 4673/2020, τα μέλη μπορούν να παρέχουν την προσωπική τους εργασία στον συνεταιρισμό, η οποία δεν θεωρείται ότι παρέχεται στο πλαίσιο εξαρτημένης εργασίας και η αξία της οποίας μεταφέρεται στο πλεόνασμα του συνεταιρισμού της οικείας διαχειριστικής χρήσης και διανέμεται στα μέλη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot