FOLLOW US: facebook twitter

Κωνσταντίνος Φίλης: «Η μετανάστευση πληθυσμών θα είναι η νέα κανονικότητα του 21ου αιώνα»

Ημερομηνία: 22-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”49930″ img_size=”full”][vc_column_text]

Για το Σκοπιανό: «Θεωρώ αδύνατον η όποια ονομασία συμφωνηθεί να μην έχει μέσα τον όρο “Μακεδονία»

Μπορεί οι προσφυγομεταναστευτικές ροές να έχουν μειωθεί σημαντικά προς την Ελλάδα σε σχέση με το 2015 και 2016 μετά την συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, ωστόσο όπως φαίνεται τίποτα δεν έχει τελειώσει με το μεταναστευτικό!  Αντιθέτως το πρόβλημα θα ενταθεί  μελλοντικά. «Η μετακίνηση και μετανάστευση πληθυσμών, θα είναι η νέα κανονικότητα του 21ου αιώνα. Τις  επόμενες δεκαετίες, εκτιμάται ότι ακόμα και 150 εκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική θα θελήσουν να περάσουν στην Ευρώπη και ας μην ξεχνάμε η Ελλάδα ανήκει στον Ευρωπαϊκό Νότο και είναι χώρα πρώτης γραμμής…»

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του ο διακεκριμένος  Διεθνολόγος Καθηγητής Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, ένας από τους πλέον ειδικούς όσον αφορά στα εθνικά και διεθνή θέματα, στην εκδήλωση και διάλεξη που διοργάνωσε το Σάββατο το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας. Ο κ. Φίλης μας «προσγείωσε» στην πραγματικότητα, με την εμπεριστατωμένη αναλύσή του, μιλώντας για τα αίτια της μετακίνησης πληθυσμών προς την Ευρώπη , την διαχείριση των ανεξέλεγκτων ροών, την εξέλιξη του φαινομένου στα επόμενα χρόνια και τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η ΕΕ και η Ελλάδα που είναι χώρα πρώτης γραμμής με ότι αυτό συνεπάγεται.

Απαιτείται συνολική λύση για το Σκοπιανό και όχι μόνο ονοματοδοσία

Εξάλλου ο κ. Φίλης κατέθεσε και την θέση του για το Σκοπιανό, τονίζοντας ότι εφόσον τελικά δοθεί λύση με την ονομασία, αυτή θα πρέπει να είναι συνολική.

«Ο όρος “Μακεδονία” έχει αναγνωριστεί είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο από περίπου 130 από τα 193 κράτη των Ηνωμένων Εθνών και με βάση αυτήν την διεθνή πραγματικότητα είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε. Θεωρώ αδύνατο η όποια ονομασία συμφωνηθεί να μην περιλαμβάνει τη λέξη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και από κει και πέρα υπάρχουν πολλές άλλες πρόνοιες που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο μιας  συνολικής συμφωνίας.

Δεν συμφέρει την Ελλάδα να συμφωνήσει μόνο στο ονοματολογικό, πρέπει να επιβάλλει σε αυτή τη συμφωνία και την απάλειψη εδαφίων από το Σύνταγμα της γειτονικής μας χώρας και θα πρέπει να ισχύσει μια ονομασία για όλες τις χρήσεις. Και στο εσωτερικό της και στο εξωτερικό. Γιατί αν είναι να έχουμε μια συμφωνία ντεμέκ η οποία θα προβλέπει μια νέα ονομασία αλλά δεν θα αλλάξει την συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, στην πραγματικότητα δεν θα έχουμε καταφέρει το σκοπό μας. Άρα ελπίζω εφόσον προκύψει μια λύση, να είναι συνολική.»

Ο κ. Φίλης στην αρχή της ομιλίας του ευχαρίστησε την Λέσχη Τραπεζικών για την πρόσκληση και τόνισε ότι στόχος του είναι η διάλεξή αυτή να εξελιχθεί σε έναν γόνιμο διάλογο και να απαντήσει – όπως και έκανε- στις ανησυχίες των πολιτών.

«Εδώ θα αναλύσουμε το ζήτημα των προσωπομεταναστευτικών ρευμάτων, της μετακίνησης πληθυσμών που για μένα είναι η νέα κανονικότητα του 21ου αιώνα, να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, να δούμε τα αίτιά του που είναι παρά πολλά και δεν είναι μόνο οι πόλεμοι και οι ένοπλες συρράξεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Παράλληλα θέλω να αναλύσουμε και να αξιολογήσουμε τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν την δύσκολη εξίσωση, καθώς η χώρα μας είναι κράτος πρώτης γραμμής, άρα δέχεται μεγάλη πίεση εξαιτίας αυτών των ροών και βέβαια να δούμε πώς η Ελλάδα τοποθετείται και που ακριβώς σε σχέση με την Ευρώπη.

Γιατί είναι προφανές ότι η εθνική πολιτική πρέπει να συνδυαστεί με μια ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον ένας μικρός σχετικά αριθμός προσφύγων  και μεταναστών, μιλάω γι αυτούς που έχουν έρθει με τις ροές του 2015 και μετά  αλλά επειδή αυτός ο αριθμός έχει συσσωρευτεί σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, ειδικότερα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κινδυνεύει να δημιουργήσει μια σειρά από ζητήματα και στο εσωτερικό αυτών των νησιών και μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών και βεβαίως μεταξύ των τοπικών αρχών και της Αθήνας.»

Από την Αφρική θα έρθουν οι νέοι μετανάστες τα επόμενα χρόνια

Για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια, ο κ. Φίλης τόνισε ότι δεν είναι αισιόδοξος ως προς τους αριθμούς . «Οι εκτιμήσεις λένε ότι τις επόμενες δεκαετίες, μπορεί ακόμα και 150 εκατομμύρια άνθρωποι από την Αφρική θα θελήσουν να περάσουν στην Ευρώπη. Προφανώς η οδός που ακολουθούν  είναι από την Λιβύη στην Ιταλία, αλλά εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί μια πίεση σε χώρες που είναι στον Ευρωπαϊκό Νότο και μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα.»

Ενδιαφέρουσα ήταν η ανάλυση που έκανε ο κ. Φίλης για τα αίτια της μετακίνησης πληθυσμών, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να ευχόμαστε να ήταν μόνο οι πόλεμοι, όμως οι ένοπλες συρράξεις δεν αφορούν πόλεμο με άλλες χώρες, αλλά εσωτερικές συγκρούσεις, όπως το ισλαμικό κράτος και το isis, τις κλιματολογικές συνθήκες και την ξηρασία στην Αφρική, το δημογραφικό όπου έφερε ως παράδειγμα την Νιγηρία που υπολογιζεται ότι σε μερικά χρόνια θα έχει υπερδιπλασιαστεί ο πληθυσμός της, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα…400 εκατομμύρια και άρα η πείνα θα είναι η μεγαλύτερη απειλή που θα οδηγήσει αυτό το λαό να αναζητήσει επιβίωση έξω από τη χώρα του!

Την εκδήλωση πλαισίωσε με τραγούδια της για την μετανάστευση η Μικτή Χορωδία Πύργου, ποιήματα για τον μετανάστη διάβασε η Νάνσυ Πετροπούλου, τον κ. Φίλη καλοσόρισε και προλόγισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου τραπεζικών κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Μυλωνόπουλος που ήρθε στον Πύργο ειδικά για την εκδήλωση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia