FOLLOW US: facebook twitter

Κρητικό γλέντι με λύρες και ρακές το βράδυ του Σαββάτου στον Πύργο από το Σύλλογο Κρητικών Ηλείας

Ημερομηνία: 29-05-2017 | Συντάκτης:

Την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης τίμησαν  το βράδυ του Σαββάτου οι Κρητικοί της Ηλείας, ημέρα  μνήμης και εορτασμού ταυτόχρονα, που την γιόρτασαν με τον ίδιο λεβέντικο τρόπο που αντιστάθηκαν στους Ναζί, πάντα με ψυχή, λεβεντιά, χορούς και φυσικά άφθονες ρακές κερνώντας τον κόσμο που ήταν πράγματι πολύς! Την μουσικοχορευτική εκδήλωση με κρητικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, διοργάνωσε στην κεντρική πλατεία του Πύργου ο Σύλλογος Κρητικών Ηλείας Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ ΚΡΗΤΗ μαζί με την ΠΕ Ηλείας, ενώ το παρών έδωσαν και πολλοί Κρητικοί εκτός Ηλείας, όπως ο πρόεδρος της Παγκρήτειας Ένωσης και χορευτές της σχολής Κρητικών Βασάλου από το Αιγάλεω που πραγματικά εντυπωσίασαν με τις χορευτικές τους ικανότητες.

Αρκετοί ήταν και οι Κρητικοί με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, που έδωσαν πραγματικό χρώμα Κρήτης στο κέντρο της πόλης του Πύργου. Νεαρά κορίτσια μέλη του Συλλόγου Κρητών Ηλείας, κερνούσαν τσικουδιές και γραβιέρα Κρήτης και περιφέρονταν μέσα στον κόσμο με τα κεράσματά τους, έτσι που όλοι πήραν μια μικρή γεύση της Κρητικής φιλοξενίας. Βεβαίως ο εορτασμός ξεκίνησε από το πρωί, όπου τελέστηκε η Δοξολογία στον Ιερό Αγίας Κυριακής, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων, το μεσημέρι ακολούθησε συνεστίαση με κρητικό γλέντι στο Επαρχείο και η συνέχεια δόθηκε στην μουσικοχορευτική εκδήλωση το βράδυ.

Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό από το Σύλλογο και τους εκπροσώπους φορέων και ακολούθησε το χρονικό της ημέρας για την Μάχη της Κρήτης.  Η μάχη θεωρείται πολύ σημαντική για τους Κρητικούς λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που κατέβαλαν ενάντια στους αριθμητικά ανώτερους Γερμανούς και το μεγάλο τίμημα που η επίθεση και η επακόλουθη κατοχή είχαν στον πληθυσμό του νησιού.

Όπως ακούστηκε και στο ιστορικό της ημέρας, Μάχη της Κρήτης ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα το πρωί της 20ης Μαίου 1941 όπου και ξεκίνησε η αεροπορική επιδρομή από τους Γερμανούς . Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν μεν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ, οι Κρήτες αντιστάθηκαν λεβέντικα μέχρις εσχάτων,   ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του πόλεμου.

Μάλιστα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, Κρήτες με παραδοσιακές φορεσιές πέρα από τα εξαιρετικά χορευτικά τους, παρουσίασαν το χρονικό της μάχης της Κρήτης και την αντίσταση των Κρητικών απέναντι στους ναζί με μια εξαιρετική μαντινάδα. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με χορούς και από την σχολή Βασάλου και από το τοπικό τμήμα του χορευτικού συλλόγου των Κρητικών της Ηλείας.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος