Κομισιόν: O «οδικός χάρτης» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60942″ img_size=”full”][vc_column_text]Τον «οδικό χάρτη» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει και του σημερινού Eurogroup.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται και στην τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, θα καταθέσει Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (βασικό προαπαιτούμενο έως τον Ιούνιο) για την περίοδο 2019 – 2022, το οποίο θα θέτει εκ νέου τους στόχους του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ κατ’ έτος έως και το 2022.
Κάποιες από τις δράσεις που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του προγράμματος, έχουν τώρα νέες προθεσμίες, καθώς είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Ενδεικτικά, οι νέοι διευθυντές στο Δημόσιο θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί έως τον Οκτώβριο, το οικονομικό κλείσιμο της επένδυσης στο Ελληνικό έως το τέλος του έτους, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες να έχουν τελειώσει έως τον Ιούνιο 2021, και να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει κανένα δημοσιονομικό ζήτημα από την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ έως και το 2020. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρεται και στο αναπτυξιακό σχέδιο, πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως, ενώ θα αποσυνδεθεί η Εγνατία από τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια, προκειμένου να επιλέξει ο ανάδοχος της Οδού με ποιο σύστημα θα μπει στο έργο.
Προαπαιτούμενο είναι και η ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών ακινήτων, καθώς και η δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές. Όπως αναφέρεται, «οι αρχές θα νομοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης εάν χρειαστεί, με τρόπο που δεν θα μεταβάλει τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Αύγουστο». Παράλληλα οι αρχές θα αξιολογήσουν την εφαρμογή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στην αγορά ακινήτων και θα υιοθετήσουν, αν χρειαστεί, νομοθεσία εντός Μαΐου.
Για τα αντίμετρα, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι «το μέγεθος των εφαρμοζόμενων μέτρων θα είναι σε συμφωνία με την προβλεπόμενη από τους θεσμούς υπεραπόδοση έναντι των συμφωνημένων μεσοπρόθεσμων στόχων- υπό την προϋπόθεση ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο βασικό σενάριο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι».
Τέλος, γίνεται αναφορά στη νομοθετημένη μείωση των συντάξεων από το 2019 (προκειμένου να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019- 2022) και στην, επίσης νομοθετημένη, μείωση του αφορολόγητου το 2020 για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ το 2019- 2022.
Πηγή: amna.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]