FOLLOW US: facebook twitter

«Κοκκινίζουν» 2 στα 3 δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ημερομηνία: 11-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”21201″ img_size=”full”][vc_column_text]Σχεδόν τα 2 στα 3 δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται στο… κόκκινο. Ή αλλιώς το 60% των δανείων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Στην ανησυχητική αυτή διαπίστωση οδηγούν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ σε ακόμη χειρότερη μοίρα βρίσκονται τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, με το 70% αυτών να μην χρησιμοποιείται.

Ειδικότερα όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις μικρές και μεσαίες  επιχειρήσεις ανέρχονται σε ποσοστό 59, 9 % σε σύνολο δανείων 39,2 δισ. Ενώ στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες τα κόκκινα δάνεια φτάνουν το 67,2 σε σύνολο δανείων ύψους 25 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα οι μεγάλες επιχειρήσεις δείχνουν καλύτερο προφίλ καθώς σε σύνολο δανείων ύψους 51 δισ. τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ποσοστό 51%.

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων στις μεγάλες επιχειρήσεις σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη όσο κι αν ακούγεται παράδοξο είναι ευκολότερη καθώς υπάρχουν και περισσότερα εργαλεία (πχ είσοδος στρατητικών επενδυτών) και περισσότερες εγγυήσεις.

Αντιθέτως τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρούνται τα πλέον επισφαλή. Και λόγο του μεγάλου όγκου οι τράπεζες επιδίδονται ήδη σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για να διαπιστώσουν αν οι επιχειρήσεις αυτές έχουν περιθώρια σωτηρίας. Κοινή πάντως είναι η εκτίμηση ότι όλοι αυτοί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα πρώτοι όταν προχωρήσει η εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών και η μεταβίβαση των δανείων στα ξένα funds.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάλυση των κλάδων με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο κλάδος της εστίασης με 76,3%, ακολουθεί η κλωστοϋφαντουργία με 75,5%, η βιομηχανία χάρτου, ξύλου με 67,1%, ο αγροτικός κλάδος με 62,7%, η μεταποίηση με 53,2%, οι κατασκευές με 52,8%, η διαχείριση ακίνητης περιουσίας με 50,3%, το εμπόριο με 46,6% και τα καταλύματα με 42,4%.

Οι εκτιμήσεις  αναφέρουν πως ακόμη κι αν το 2017 κλείσει με καταγγελίες 120 χιλιάδων δανείων, στεγαστικών, καταναλωτικών και επαγγελματικών, ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, αυτές δεν θα είναι αρκετά για να κρατήσουν εντός των στόχων που έχει θέσει ο SSM τα πιστωτικά ιδρύματα.

Τα κόκκινα δάνεια και οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού τραπεζικού οικοδομήματος μπαίνουν στο τραπέζι του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη.

Παρότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 4,8% του συνόλου στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2017, ξεπερνούν το 40% στην Ελλάδα και την Κύπρο, βρίσκονται στο 18,5% στην Πορτογαλία και στο 14,8% στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ).

Πηγή: thetoc.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot