FOLLOW US: facebook twitter

«Κλείδωσε» η χάραξη, «αγκάθι» οι πόροι

Ημερομηνία: 31-07-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

-Η Πρωινή παρουσιάζει τα δεδομένα που ισχύουν για το οδικό τμήμα Πύργος-Τσακώνα

-Σε δρόμο παραλιακό με bottle neck στον Καϊάφα καταλήγει το Υπουργείο Υποδομών

– Γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 η Πατρών-Πύργου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Το τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Πύργου-Κυπαρισσίας επανέφερε στην επικαιρότητα την ανάγκη κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, με τον οποίο θα ολοκληρωθεί το οδικό «δαχτυλίδι» της Πελοποννήσου, ενώνοντας την «Ολυμπία Οδό» με τον «Μορέα».

Το θέμα παραμένει ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων για την κυβέρνηση, καθώς ασκείται πίεση και από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και από το υπουργείο Υποδομών γίνεται προσπάθεια να μπει το έργο σε τροχιά ωρίμανσης.

Σημείο «κλειδί» για να προχωρήσει το έργο, είναι η επιλογή της οριστικής χάραξης του δρόμου, με βάσει τους νομικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς που προκύπτουν από τη γνωστή απόφαση 2473/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2010 για το οικοσύστημα του Καϊάφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών έχουν μελετήσει τους τελευταίους μήνες την προκαταρκτική μελέτη που τους παρέδωσαν οι μελετητές της κοινοπραξίας της «Ολυμπίας Οδού» σχετικά με τις εναλλακτικές επιλογές χάραξης και φέρονται να έχουν «κλειδώσει» την τελική επιλογή.

Χάραξη «bottle neck»

Όπως ανέφεραν στην «Πρωινή» στελέχη που έχουν υπηρετήσει στο Υπουργείο Υποδομών και διαθέτουν την εμπειρία στον χειρισμό τέτοιων έργων, η επιλογή του λεγόμενου bottle neck (λαιμός μπουκαλιού) -παραλιακή χάραξη με ανέγγιχτο το τμήμα του Καϊάφα- είναι μονόδρομος για τη χάραξη του αυτοκινητόδρομου, τόσο από πλευράς κόστους όσο και ευκολίας στην κατασκευή.

«Οι προτάσεις για ανατολική χάραξη ανεβάζουν το κόστος σε απαγορευτικά μεγέθη και περιβαλλοντικά είναι εξίσου δύσκολες, διότι επηρεάζουν μεγάλες δασικές εκτάσεις και τον Λαπίθα, από τον οποίο αναβλύζουν οι ιαματικές πηγές του Καϊάφα. Επιπλέον, ένας δρόμος ανατολικά θα χρειαστεί και κάθετους δρόμους προς την παραλία για να είναι λειτουργικός και βιώσιμος. Με το ανάγλυφο που έχει η περιοχή, είναι επί της ουσίας ανέφικτο. Η βέλτιστη επιλογή είναι η παραλιακή χάραξη, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με εξαίρεση του οικοσυστήματος του Καϊάφα, σύμφωνα και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», τονίστηκε χαρακτηριστικά στην Πρωινή.

Το «αγκάθι» της χρηματοδότησης

Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, για το έργο δεν είναι η χάραξη που θα επιλεχθεί, αλλά η χρηματοδότηση της κατασκευής του. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ηλεία για την Πατρών-Πύργου, ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του, προτάσσοντας τις απαλλοτριώσεις ως προτεραιότητα, και αρκέστηκε να επισημάνει ότι το έργο «είναι μία από τις προτεραιότητές μας, αλλά  για να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να συνοδευτεί κι από την αναγκαία χρηματοδότηση» και πως θα είναι σε θέση να μιλήσει πιο συγκεκριμένα όταν θα έχουν εξασφαλιστεί οι σχετικοί πόροι.

Οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν ότι οι συζητήσεις με τον παραχωρησιούχο είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο για το χρηματοδοτικό μοντέλο. Επιδίωξη του υπουργείου είναι να γίνει κάτι ανάλογο με την Πατρών-Πύργου, δηλαδή ένταξη στο ΕΣΠΑ και συνεισφορά της κοινοπραξίας. Όμως η έγκριση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προϋποθέτει μελέτη κόστους-οφέλους για τα οδικά έργα, η οποία για τον δρόμο Πύργος-Τσακώνα ενδεχομένως δεν είναι ενθαρρυντική λόγω του χαμηλού κυκλοφοριακού φόρτου.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν στην Πρωινή ότι τη δεδομένη στιγμή το υπουργείο Υποδομών θέλει να «κλειδώσει» οριστικά τη χάραξη και να τη θωρακίσει νομικά, για να αποτραπούν πιθανές προσφυγές.

Στη συνέχεια θα επιταχύνει τη μελετητική του ωρίμανση για να προσδιορίσει το ακριβές κόστος κατασκευής, προτού μπει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότησή του. Κυβερνητική πηγή επισήμανε στην Πρωινή ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να προβεί σε ανακοινώσεις το 2025 και πιθανότατα στα εγκαίνια της Πατρών-Πύργου.

«Γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ η Πατρών-Πύργου

Παράλληλα, χθες υπεγράφη η απόφαση μεταφοράς της Πατρών-Πύργου στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ως έργο «γέφυρα». Στο πλαίσιο της Φάσης Β, θα υλοποιηθούν οι υπολειπόμενες εργασίες κατασκευής σε ποσοστό 70% του συνολικού έργου, σύμφωνα με τον Πίνακα Διαχωρισμού σε Φάσεις. Επίσης, περιλαμβάνονται δαπάνες απαλλοτριώσεων, εργασίες αρχαιολογίας, μετατοπίσεις δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ) και υπηρεσίες συμβούλων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της Φάσης Β του έργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot