Ξεχωριστό αφιέρωμα μνήμης στη Βασιλεύουσα στον κατάμεστο Ι.Ν του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28597″ img_size=”full”][vc_column_text]«Κι αν η Πόλη έπεσε, κι αν πάρθεν η Ρωμανία,
πάλι με χρόνους και καιρούς, πάλι δικά μας θα’ ναι».
Στον κατάμεστο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Γερμανού, τιμήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά η θλιβερή και μαύρη εκείνη Eπέτειος της Άλωσης της Πόλης πριν από 564 χρόνια στις 29 Μαΐου 1453, μία ημερομηνία κομβικής σημασίας για την Ελληνική, αλλά και την Παγκόσμια Ιστορία, καθώς σηματοδοτεί το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας-της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που αποτελεί συνώνυμο της ιστορικής πορείας του μεσαιωνικού Ελληνισμού.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ο οποίος στην σύντομη προσλαλιά του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Ιστορία έχει να μας δείξει λαμπρές σελίδες ηρωϊσμού, δόξας μεγαλείου και τιμής, αλλά έχει επίσης να μας θυμίσει και θλιβερά γεγονότα που ματώνουν τη μνήμη μας. Ο Μαΐος είναι ο μήνας της Κωνσταντινουπόλεως.
Αυτές τις ημέρες η Βασιλεύουσα και γενικότερα το κράτος της Ρωμανίας, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έρχονται πιο συχνά στη σκέψη μας. Στις 11 Μαΐου του 330 μ.Χ., ο Μέγας Κωνσταντίνος τέλεσε τα εγκαίνια της Νέας Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης. Στις 21 Μαΐου τιμάμε την μνήμη του ιδρυτού αυτής, του Αγίου Κωνσταντίνου και της μητρός του Αγίας Ελένης. Στις 29 Μαΐου θυμόμαστε όλους αυτούς που έπεσαν στα τείχη της Πόλης κατά την Άλωση του 1453, με ηγέτη τον Εθνομάρτυρα Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο τον ΙΒ΄.
Αναθυμόμαστε την συγκλονιστικότερη ημέρα του νεότερου Ελληνισμού κατά την οποία η Βασιλίδα των πόλεων η Κωνσταντινούπολις η ‟Πόλις της Καρδιάς μας„ έπεσε στα χέρια των Οθωμανών κατακτητών με αρχηγό τον Μωάμεθ τον Β΄ τον Πορθητή. Η 29η Μαΐου είναι ημέρα πόνου, αλλά και ημέρα Ιερή για το Γένος μας. Είναι ημέρα μνήμης και χρέους την οποία και δεν πρέπει καθόλου να ξεχνάμε.
Στους ζοφερούς καιρούς και στις δύσκολες ημέρες, που ζούμε όχι απλώς πρέπει να θυμόμαστε αυτή την αποφράδα και θλιβερή ημέρα που αποτελεί την ‟Μεγάλη Παρασκευή„ του Γένους μας, την δύστυχη και αιματοκυλισμένη, αλλά οφείλουμε να διατρανώνουμε τη φωνή μας και να ζούμε όλοι εμείς την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας, την Παράδοσή μας και την Ορθοδοξία μας, γιατί η ‟Άλωση της Πόλης” μας διδάσκει πολλά». .
Ομιλητής στην εκδήλωση αυτή ήταν ο εκ Πύργου καταγόμενος κ. Γεώργιος Μιχαλακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέρκυρας με θέμα: «Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΩΣ ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΣΥΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ».
Στην αρχή της εμπεριστατωμένης αυτής ομιλίας του, ο εκλεκτός ομιλητής παρουσίασε στο πυκνό ακροατήριο τα κύρια αίτια της παρακμής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (Ρωμανίας), τα οποία έστρωσαν το δρόμο για την πτώση της και τις ομοιότητες που αυτά παρουσιάζουν με της σημερινές συνθήκες, επισημαίνοντας την σημασία της αντίστασης στις «μικρές καθημερινές και ύπουλες αλώσεις» που όλοι υφιστάμεθα μαζί με την πατρίδα μας.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1496388949475-cf2cf37c-410d-10″ include=”28598,28599,28600,28601″][/vc_column][/vc_row]