FOLLOW US: facebook twitter

19o Φεστιβάλ Ολυμπίας-16η Camera Zizanio: School Cinema – Κινηματογραφικά εργαστήρια

Ημερομηνία: 17-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

zizanio-ergastirio

Για παιδιά και νέους με πολλές επιλογές

Από το ξεκίνημά του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, ξεχώρισε από τα άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαιδευτική διάσταση αυτού του εγχειρήματος. Σε συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου, ειδικούς παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς, επεξεργάστηκε για πρώτη φορά προγράμματα για την κινηματογραφική παιδεία των νέων. Προγράμματα που χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονταν και πλούταιναν. Έτσι φτάσαμε στο σημείο η ενότητα School Cinema να αποτελεί σήμερα έναν από τους τρεις πυλώνες της διοργάνωσης με μια εξαιρετική δυναμική και φανατικούς φίλους.

zizanio-ergastirio-kavoukidis

Επαγγελματίες του κινηματογράφου, σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ, ανιμέιτορς αλλά και καλλιτέχνες από άλλους κλάδους καθώς και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσφέρουν τις γνώσεις και την πείρα τους. Με την καθοδήγησή τους, τα παιδιά ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της εικόνας και δημιουργούν οπτικοακουστικά έργα. Η δημιουργία αγκαλιάζει όλα τα κινηματογραφικά είδη, από την μυθοπλασία ως το ντοκιμαντέρ κι από το μουσικό βίντεο ως το κινούμενο σχέδιο. Τα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούνται απλώνονται από τις επαγγελματικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας ως τα κινητά τηλέφωνα. Για μια βδομάδα η έδρα του Φεστιβάλ, ο Πύργος και οι γειτονικές πόλεις, μετατρέπονται στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό σχολείο.

Μέσα από αυτή τη διεργασία γεννήθηκαν εργαστήρια με συνέπεια και συνέχεια που η μακροβιότητά τους εντυπωσιάζει τους φίλους του Φεστιβάλ: το εργαστήριο κινουμένου σχεδίου Zizanimation που φέτος συμπληρώνει 12 χρόνια λειτουργίας και το Mythos Project (πολυεθνικά εργαστήρια ιδιαίτερα αγαπητά στους ξένους φίλους) που φέτος πραγματοποιείται για έκτη χρονιά!

Οι ταινίες που παράγονται στα εργαστήρια προβάλλονται όλες σε ειδική εκδήλωση λίγο πριν από την τελετή λήξης. Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια βλέπουν τη δουλειά των άλλων, κρίνουν και αξιολογούν. Μια επιλογή από αυτές τις ταινίες παρουσιάζεται στην τελετή λήξης.

zizanio-ergastirio-animation

Συνοπτική παρουσίαση των κινηματογραφικών εργαστηρίων

Mythos Project

Το 2016 είναι η έκτη χρονιά που πραγματοποιείται το Mythos Project, ένα πρόγραμμα που έχει πλέον αποκτήσει φανατικούς φίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τα  παιδιά που έρχονται για να πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ Ολυμπίας και στην Camera Zizanio έχουν στη διάθεσή τους πέντε μέρες για να δουλέψουν συλλογικά, να ζωντανέψουν τις ιδέες, να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους και να γυρίσουν ταινίες μικρού μήκους.

zizanio-ergastirio-mythos-damianos

Τα κινηματογραφικά εργαστήρια Action 1-2-3-4 είναι πενθήμερα εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας. Οι μαθητές καθοδηγούνται στη δημιουργία σεναρίου για ταινία μικρού μήκους.

Εργαστήριο Οπτικών Εφέ/Visual Effects Workshop 

Κινηματογραφώντας τη μουσική

Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές 15-17 ετών και έχει σκοπό να διδάξει τις τεχνικές κινηματογράφησης ενός μουσικού κομματιού και τις δημιουργικές διαδικασίες που προσφέρουν τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου ώστε ένα μουσικό έργο να οπτικοποιηθεί.

Ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία: ανιχνεύοντας τα όρια

Δημιουργώντας ταινίες με κινητό τηλέφωνο

Daily News

Ένα εργαστήριο διαφορετικό από τα άλλα. Εδώ δεν υπάρχει ο χρόνος για να ωριμάσουν οι ιδέες και καμία άνεση για την υλοποίησή τους. Κάθε μέρα στις 20:00 πρέπει να είναι έτοιμο το ημερήσιο ταινιάκι του Zizanio-Daily News.

Ο κόσμος του πραγματικού

Zizanimation

Ένα εργαστήριο κινουμένου σχεδίου, το μακροβιότερο του Φεστιβάλ!

Εργαστήρι Ιστοριών Storylab

Στα εργαστήρια Ιστοριών, φτιάχνουμε τις δικές μας ιστορίες και τις «ζούμε».

Εισαγωγή στον τρισδιάστατο σχεδιασμό και animation (3d modeling and animation)

Με μια ώρα θεωρία και δύο ώρες εργαστηριακή εξάσκηση, το εργαστήριο κάνει εισαγωγή στα βασικά εργαλεία του τρισδιάστατου σχεδιασμού και animation με ένα ελεύθερο πρόγραμμα ανοικτού κώδικά του BLENDER 3D.

zizanio-ergastirio-animation-box

Εισαγωγή στην τεχνική του κινουμένου σχεδίου

Με βασικό εργαλείο το animation box του Erling Eriksson, μαθητές δημοτικών σχολείων και παιδιά νηπιαγωγείων μαθαίνουν πώς κατασκευάζονται τα αγαπημένα τους κινούμενα σχέδια. 

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός

Παρουσιάζεται μια καθημερινή ιστορία στην πόλη, με συμμετοχή εφήβων, όπου υπάρχουν ορισμένα διλήμματα σχετικά με τη λήψη αποφάσεων και η διήγηση σταματά σε κάποιο σημείο.

Φωτογραφία

Στο θεωρητικό μέρος διδάσκονται τεχνικές φωτογράφησης για τοπίο, πορτρέτο, δρόμο, νυχτερινό, ρεπορτάζ κλπ. Στην πρακτική εξάσκηση αποτυπώνεται η καθημερινή δραστηριότητα των εργαστηρίων και των άλλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ.

Zizanio News Πύργου

Μαθητές και φοιτητές δίνουν την εικόνα του 19ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 16ης Camera Zizanio μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Πρωινή» και το blog του Zizanio News (zizanionews.wordpress.com) με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, κριτικές, σχόλια κλπ. Επίσης κάθε μέρα από τις 5 έως τις 9 Δεκεμβρίου το Radio Zizanio εκπέμπει από τη συχνότητα του VOX FM 103.3, φιλοξενούμενο στην εκπομπή Melting Pot Τhe Radio Show.

Zizanio News Αμαλιάδας

Μαθητές και φοιτητές καλύπτουν δημοσιογραφικά τα δρώμενα του διαγωνιστικού τμήματος Kids & Docs και των παράλληλων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Αμαλιάδα στο blog του Zizanio News (zizanionews.wordpress.com) με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, κριτικές, σχόλια κλπ. και κάνουν ραδιοφωνικές εκπομπές από τη συχνότητα του σταθμού Ήλιδα 91,1.

 CineLike TV

O 11άχρονος ανταποκριτής του CineLike Lab, Πέτρος Φλωράκης, ενημερώνει καθημερινά με το δικό του βλέμμα, τους φίλους του Φεστιβάλ Ολυμπίας ανά τον κόσμο μας για τα όσα συμβαίνουν στον Πύργο την εβδομάδα από τις 3 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

Εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης

Έξι εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης στο πλαίσιο των αντίστοιχων τμημάτων της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος