FOLLOW US: facebook twitter

Κινδυνεύουν με «λουκέτο» και οι πέντε παιδικοί σταθμοί του δήμου Πύργου!-Στον «αέρα» παιδιά και εργαζόμενοι των δομών

Ημερομηνία: 24-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα
Α’ Παιδικός Σταθμός Πύργου (Λιούρδειος): Δε διαθέτει ούτε άδεια οικοδομής ούτε πιστοποιητικό πυρασφάλειας όπως προβλέπεται από το ΠΔ 99/2017.

«Πρωτοφανής η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής» καταγγέλλει ο Γιάννης Αργυρόπουλος

 

Με τον κίνδυνο του «λουκέτου» βρίσκονται αντιμέτωποι οι πέντε Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Πύργου, όπως καταγγέλλει ο Γιάννης Αργυρόπουλος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όραμα Δημιουργίας», υποστηρίζοντας πως η δημοτική αρχή, δεν έχει συμμορφωθεί ως όφειλε, στις νέες προδιαγραφές ασφάλειας και κτηριακών υποδομών όπως προβλέπει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (99/2017). Μάλιστα, η πρώτη προθεσμία, που αφορά την τήρηση βασικών προδιαγραφών ως προς την επικινδυνότητα των κτηρίων και την καταλληλότητα της χρήσης τους, λήγει στις 31 Ιουλίου και καμία απολύτως εργασία- συμμόρφωσης ως προς τις υποδείξεις του Προεδρικού Διατάγματος, δεν έχει γίνει! Ενδεικτικό μάλιστα είναι το γεγονός, πως κανένας, από τους πέντε Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Πύργου δεν διαθέτει το απαιτούμενο πιστοποιητικό πυρασφάλειας ενώ ο Λιούρδειος (Α’ Παιδικός Σταθμός) που στεγάζεται σε δημοτικό κτήριο, δεν έχει καν οικοδομική άδεια λειτουργίας!!! Αυτό τουλάχιστον, προκύπτει και από τη σχετική έκθεση καταγραφής προβλημάτων- ελλείψεων σε θέματα πυρασφάλειας και αδειοδότησης των κτιρίων των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Πύργου, την οποία συνέταξαν τρεις Μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου το Φεβρουάριο του 2018 λαμβάνοντας υπόψη το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου η δημοτική αρχή να προχωρήσει στις αναγκαίες εργασίες συμμόρφωσης…

Περιληπτικά η έκθεση των Μηχανικών του Δήμου αναφέρει:

Α’ Παιδικός Σταθμός (Λιούρδειος)

Πρόκειται για ένα ιδιόκτητο, ισόγειο κτίριο με τμήμα υπογείου, το οποίο κατασκευάστηκε τμηματικά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και δεν διαθέτει ούτε οικοδομική άδεια, ούτε κάποιο άλλο πιστοποιητικό ή βεβαίωση για τη νομιμοποίηση του (!). Επίσης δεν διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Στην έκθεση αναφέρονται αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ασφαλείας.

Β’ και Γ’ Παιδικός Σταθμός

Οι δυο αυτοί Παιδικοί Σταθμοί στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια όχι όμως και πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Επίσης, απαιτείται να γίνει έλεγχος ώστε να προσαρμοστεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών σύμφωνα με τη δυναμικότητα του κτιρίου. Για τους δυο μισθωμένους παιδικούς σταθμούς θα πρέπει με μέριμνα των ιδιοκτητών να καλυφθούν οι απαιτούμενες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προϋποθέσεις.

Παιδικοί Σταθμοί Επιταλίου και Καράτουλα

Ο μεν Παιδικός Σταθμός Επιταλίου  κατασκευάστηκε από την Δ.Τ.Υ. Ν. Ηλείας  ο δε Παιδικός Σταθμός Καράτουλα, κατασκευάστηκε με δωρεά της Εκκλησίας της Κύπρου και διαθέτουν και οι δυο οικοδομική άδεια όχι όμως πιστοποιητικά πυρασφάλειας. Οι Μηχανικοί του Δήμου στην έκθεση τους, επισημαίνουν μια σειρά προβλημάτων που θα πρέπει να επιλυθούν για να τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας που ορίζει το Π.Δ. 99/2017.

«Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον κ. Λιατσή να ενδιαφερθούν έστω και την ύστατη ώρα για το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Πύργου πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί γιατί προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο» σημείωσε ο κ. Αργυρόπουλος.

 

Γ. Αργυρόπουλος: «Πρωτοφανής αδιαφορία της δημοτικής αρχής»

«Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η παράταξη μας «Όραμα Δημιουργίας» επεσήμανε με έμφαση τον σοβαρό κίνδυνο με μπει «λουκέτο» στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Πύργου, από την πρωτοφανή αδιαφορία που έχει επιδείξει η Δημοτική Αρχή του κ. Λιατσή» σημειώνει ο κ. Αργυρόπουλος και εξηγεί, πως αυτό σημαίνει  ότι , «αφ’ ενός εκατοντάδες οικογένειες που έχουν  μικρά παιδιά θα βρεθούν σε αδιέξοδο και αφ’ ετέρου οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες δομές θα χάσουν τη δουλειά τους».

Αναλυτικότερα, ο κ. Αργυρόπουλος αναφέρει πως έχει το θέμα: «Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 99/2017 του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται να υπάρξουν τρεις μεταβατικές περίοδοι για την πλήρη συμμόρφωση των δημοτικών σταθμών στις νέες προδιαγραφές ασφάλειας και κτηριακών υποδομών:

– Η πρώτη περίοδος, μέχρι 31 Ιουλίου 2018, αφορά στην τήρηση βασικών προδιαγραφών ως προς την επικινδυνότητα του κτηρίου και την καταλληλότητα της χρήσης του.

– Η δεύτερη προβλέπει αποκλειστική προθεσμία δύο ετών (έως τον Σεπτέμβριο του 2019) για τη συμμόρφωση σε θέματα κινητού εξοπλισμού.

– Η τρίτη προβλέπει ορίζοντα πενταετίας (έως τον Σεπτέμβριο του 2022) για την πλήρη συμμόρφωσή τους, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες κτηριακές προσαρμογές.

Δυστυχώς η πρώτη προθεσμία λήγει σε λίγες ημέρες και η Δημοτική Αρχή του κ. Λιατσή δεν έχει προβεί σε καμιά ενέργεια για να συμμορφωθεί  στις υποδείξεις του Προεδρικού Διατάγματος. Παρά το γεγονός ότι από το Φεβρουάριο του 2018 υπάρχει έκθεση τριμελούς επιτροπής  υπαλλήλων των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου που καταγράφει τα προβλήματα και τις ελλείψεις.

Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι πέντε δημοτικοί παιδικοί σταθμοί (τρεις στον Πύργο, στο Καράτουλα και στο Επιτάλιο, αντιμετωπίζουν  προβλήματα με την αδειοδότηση τους, ενώ δεν διαθέτουν ούτε πιστοποιητικό πυρασφάλειας που είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία τους από τον Σεπτέμβριο.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά τον κ. Λιατσή να ενδιαφερθούν έστω και την ύστατη ώρα για το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Πύργου πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί γιατί προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό έργο».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος