«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”21302″ img_size=”full”][vc_column_text]«Φωτιά» είναι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, καθώς οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένοι έως και 40%. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από τις 2.728.360 φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, από τις οποίες:
►Οι 1.005.935 είναι χρεωστικές, με τα επιπλέον ποσά φόρου να φτάνουν τα 865,9 εκατ. ευρώ ή 860 ευρώ κατά μέσο όρο αντιπροσωπεύοντας το 37% του συνόλου.
►Οι 441.745 είναι πιστωτικές, με τα ποσά που επιστρέφονται να φτάνουν τα 142,7 εκατ. ευρώ ή 323 ευρώ ο καθένας.
►Οι 1.264.199 είναι μηδενικού φόρου και αποτελούν το 46,62% του συνόλου.
Οι επιπλέον φόροι στα εκκαθαριστικά σημειώματα είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αλλαγών που επήλθαν πέρυσι στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Το μειωμένο αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι λίγες μόνο από τις ανατροπές που συνέβαλαν στο να διευρυνθούν οι επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογουμένους.
Τα εισοδήματα του 2016, για τα οποία υποβάλλονται αυτές τις μέρες οι φορολογικές δηλώσεις, τόσο από το ελευθέριο επάγγελμα όσο και από τις μισθωτές υπηρεσίες φορολογούνται ενιαία (με μία φορολογική κλίμακα), εξέλιξη που από μόνη της οδηγεί σε υψηλότερους συντελεστές που φτάνουν μέχρι και 45%.
Η κυβέρνηση επί της ουσίας τιμωρεί τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αυξάνοντας σημαντικά τη φορολογία με αποτέλεσμα τα εκκαθαριστικά σημειώματα να είναι υψηλότερα από αυτά που είχαν εκδοθεί το περσινό διάστημα (για τα εισοδήματα του 2015).
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών για το 2017 είναι τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων να διαμορφωθούν στα 9,172 δισ. ευρώ, έναντι 8,171 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.
Παράδειγμα:
Εστω φορολογούμενος με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες το 2015 ύψους 20.000 ευρώ και από το ελευθέριο επάγγελμα 25.000 ευρώ.
Για το εισόδημα από τις μισθωτές υπηρεσίες ο φόρος ανέρχεται στα 2.300 ευρώ (4.400-2.100 ευρώ που ανέρχεται η έκπτωση φόρου), ενώ για το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα στα 6.500 ευρώ.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης ανέρχεται στα 580 ευρώ. Συνολικά ο φόρος του 2015 διαμορφώνεται στα 9.380 ευρώ. Το αντίστοιχο εισόδημα του 2016, όπως προαναφέρθηκε, θα φορολογηθεί με ενιαία κλίμακα, με χαμηλότερο συντελεστή 22% και υψηλότερο 45%.
Ο ανωτέρω φορολογούμενος καλείται να πληρώσει 11.150 φόρο εισοδήματος και 1.701 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης. Συνολικά δηλαδή πρέπει να πληρώσει στην Εφορία το ποσό των 12.851 ευρώ, το οποίο είναι αυξημένο κατά 37% συγκριτικά με το 2015.
Συμψηφισμοί
Εν τω μεταξύ, σε αυτόματους συμψηφισμούς των ποσών που δικαιούνται φορολογούμενοι ως επιστροφή με τυχόν οφειλές που έχουν θα προχωρούν Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με τις εντολές που έχουν δοθεί σε κεντρικό επίπεδο, οι δημόσιες υπηρεσίες όταν καλούνται να εξοφλήσουν οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες θα ακολουθούν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω βήματα:
■ Θα αναζητούν αυτεπάγγελτα από το σύστημα TAXISnet αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας, ακόμη κι αν τα προς πληρωμή ποσά είναι χαμηλότερα από 1.500 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο προβλέπεται κανονικά η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας.
■ Θα απαιτούν από τους δικαιούχους των χρηματικών ποσών την προσκόμιση αποδεικτικών ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρις ότου υπάρξει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των υπηρεσιών πληρωμών με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οπότε τα αποδεικτικά αυτά θα αναζητούνται αυτεπάγγελτα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]