FOLLOW US: facebook twitter

Καταδίκη για την ψευτο-φλόγα της Ρώμης από το Δημοτικό συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 07-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28201″ img_size=”full”][vc_column_text]Η αφή φλόγας που πρόσφατα έγινε στη Ρώμη για το 14ο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων που θα λάβει χώρα στην πόλη Gyor (Γκιόρ) δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη στην Αρχ. Ολυμπία. Στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης που συνεδρίασε στις 31 Μαΐου, συζητήθηκε το θέμα και καταδικάστηκε ομόφωνα από τα μέλη.

Η αφή που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη είχε τίτλο «Λάμψε στο όνομα της ειρήνης» και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Ουγγαρία, όπου έγινε δεκτή με τιμές αρχηγού κράτους και ξεκίνησε λαμπαδηδρομία εντός της χώρας η οποία θα διαρκέσει μέχρι την ημέρα έναρξης των αγώνων που είναι η 23 Ιουλίου 2017. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας μετά από εκτενή συζήτηση και εκτιμώντας το γεγονός ότι οι τελετές αυτές αντιγράφουν το αρχαιοελληνικό τελετουργικό που έχει καθιερωθεί για την αυθεντική ολυμπιακή φλόγα αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι διοργανωτές προσδίδουν σε αυτές χαρακτηριστικά ολυμπιακής φλόγας, δεν δημιουργεί απλά σύγχυση, αλλά εγκυμονεί τον κίνδυνο της αποδυνάμωσης και απαξίωσης του κύρους και του συμβολισμού των αυθεντικών ολυμπιακών συμβόλων.

Στην απόφαση που έλαβαν τα μέλη του ΔΣ ομόφωνα αναφέρονται τα εξής:

Α. Την έκδοση Ψηφίσματος με το οποίο θα εκφράζεται η αντιθεσή του Δ.Σ στο γεγονός και θα επισημαίνεται η πάγια θέση του Δήμου ότι, δεν είναι δυνατόν θεσμοθετημένες Ολυμπιακές δράσεις, όπως είναι και τα Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νέων,  να διεξάγονται υπό το φώς μιας οποιασδήποτε άλλης φλόγας. Γιατί αυτό αναιρεί το αξιακό και ηθικό υπόβαθρο των συγκεκριμένων αγώνων, έτσι όπως περιγράφεται στους ιδρυτικούς τους στόχους. Αναιρεί την Ολυμπία και το Ολυμπιακό Κίνημα, έτσι όπως το ονειρεύτηκαν  ο Κουμπερντέν, ο Βικέλας, ο Κετσέας,  ο Κάρλ Ντίμ και τόσοι άλλοι.

Β. Το θέμα να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να καθοριστούν οι πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να ληφθούν προς την Δ.Ο.Ε. και τους υπόλοιπους Ολυμπιακούς Θεσμούς, ώστε αποτελεσματικά και το κενό αυτό να καλυφθεί.

Γ. Συγκροτεί Επιτροπή, η οποία θα προετοιμάσει τόσο το ψήφισμα, όσο και την συζήτηση του ειδικού συμβουλίου.

Η εισήγηση Δεββέ

Στην εισήγησή του ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές επισήμανε μεταξύ άλλων ότι σε αυτήν την υπόθεση αν και η Φλόγα δεν αναγνωρίζεται ούτε από την ΟΔΕ ως Ολυμπιακή ότι «το σπουδαιότερο είναι ότι μια φλόγα ξένη προς τις αξίες του ολυμπισμού και ιδιαίτερα η συγκεκριμένη φλόγα, μεταφέρεται για να φωτίσει όχι ένα οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός, αλλά ένα ολυμπιακό φεστιβάλ που στόχο έχει να μυήσει τα νέα παιδιά ηλικίας από 14-18 ετών στις ολυμπιακές αξίες. Και αυτό είναι επικίνδυνο. Και η ιστορία αυτή θα επαναληφθεί και με το επόμενο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων αλλά και με  τους ολυμπιακούς αγώνες νέων κ.ο.κ.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν ανά την υφήλιο –αυθαίρετα- πόλεις «γενέτειρες» φλογών που βεβαίως δεν θα τις ονομάζουν ολυμπιακές, θα ανάβονται όμως για τις ολυμπιακές ανάγκες των θεσμοθετημένων ολυμπιακών αγώνων Νέων».

Ο κ. Δεββές σχολίασε πως «… δεν είναι δυνατόν θεσμοθετημένες Ολυμπιακές δράσεις να διεξάγονται υπό το φως μιας οποιασδήποτε άλλης φλόγας. Γιατί αυτό αναιρεί το αξιακό και ηθικό υπόβαθρο των αγώνων, την Ολυμπία, έτσι όπως το ονειρεύτηκαν  ο Κουμπερντέν, ο Βικέλας, ο Κετσέας,  ο Κάρλ Ντίμ και τόσοι άλλοι» κατέληξε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot