«Καμίνι διαρκείας» ο Πύργος
Στους 30 βαθμούς Κελσίου η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο, σχέδιο «πρασινίσματος» ετοιμάζει η δημοτική αρχή
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Τρομακτικά ρεκόρ, που καθιστούν αφόρητη την καθημερινότητα των πολιτών, καταγράφει το φετινό καλοκαίρι η πόλη του Πύργου. Σύμφωνα με επίσημες επιστημονικές μετρήσεις, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 17 ετών, αφού η μέση θερμοκρασία έφτασε στους 29,9 βαθμούς Κελσίου, υπερβαίνοντας κατά 0,7 το περσινό ρεκόρ.
Όπως εξηγεί στην Πρωινή ο Πυργιώτης επιστήμονας Θοδωρής Κονδύλης, Ειδικός στη Διαχείριση Περιβάλλοντος & Φυσικών Καταστροφών, πρόκειται για εξελίξεις εντυπωσιακές και συνάμα ανησυχητικές για το μέλλον.
«Ο θερμότερος Ιούλιος ήταν ο φετινός 2024 για την πόλη του Πύργου, από το 2007 που λειτουργεί ο μετεωρολογικός σταθμός του #Αστεροσκοπείου Αθηνών με μέση θερμοκρασία 29,9 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας κατά 0,7c το περσινό ρεκόρ. Η απόλυτη ελάχιστη θερμοκρασία του μήνα για δεύτερη συνεχή χρονιά πάνω από τους 20c (20,1c), αποτελεί την δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί, μετά το περσινό ρεκόρ του 2023 (20,7C). Η απόλυτη μέγιστη_θερμοκρασία του φετινού Ιουλίου ισοφάρισε το ρεκόρ του 2021 (42,1c), που αποτελεί την δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί από το απόλυτο ρεκόρ των 43,4 του 2007 από λειτουργίας του μετεωρολογικού», τόνισε στην Πρωινή.
Παράλληλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του από την ανάλυση των ημερών με θερμοκρασίες μεγαλύτερες ή ίσες των 37 και 40 βαθμών Κελσίου, καθώς από το 2021 οι ημέρες αυτές παρουσιάζουν δραματική αύξηση.
Συγκριτικά με την προηγούμενη πενταετία έχουν τριπλασιαστεί οι ημέρες με θερμοκρασίες μεγαλύτερες/ίσες των 37 και 40 βαθμών Κελσίου. Η καμπάνα της κλιματικής κρίσης χτυπά πλέον εκκωφαντικά. Η κλιματική κρίση επιτείνει τις πιέσεις που δέχεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, με πολυεπίπεδες επιπτώσεις, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη άμεσης προσαρμογής στα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται», υπογράμμισε ο κ. Κονδύλης σημειώνοντας ότι μια τέτοια κατάσταση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και στην οικονομία, αφού επηρεάζει τόσο τις ενεργειακές ανάγκες όσο και την αγροτική παραγωγή.
Ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, δήλωσε στην Πρωινή ότι παρακολουθεί τους τελευταίους μήνες την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, επισημαίνοντας ότι ο καύσωνας φέτος επηρέασε σημαντικά την κανονικότητα στον αστικό ιστό.
«Είναι γεγονός ότι ο Πύργος καταγράφει σταθερά πολύ υψηλές θερμοκρασίες και όχι για μία ή δύο ημέρες. Διαπιστώσαμε πως ο Ιούλιος ήταν ένας δύσκολος μήνας, γιατί αντιμετωπίσαμε μια πυρκαγιά, ενώ και η καθημερινότητα στην πόλη δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τη ζέστη, ειδικά η αγορά. Επιδίωξή μου είναι το προσεχές χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με τους αντιδημάρχους και τα υπηρεσιακά στελέχη, να ετοιμάσουμε ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αναβάθμισης της πόλης. Πρέπει η κοινωνία και η οικονομία να μείνουν αλώβητες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βασίλης Φάμέλος, ανέφερε πως έχει ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια περιβαλλοντικών δράσεων με την ανακύκλωση και με τη φύτευση νέων δέντρων στο κέντρο της πόλης προσθέτοντας ότι στόχος του είναι να το επεκτείνει και να το συνδέσει με τη σχολική κοινότητα.
«Είναι προφανές ότι η πόλη χρειάζεται περισσότερο πράσινο, για να μετριάσει τις επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας. Ήδη ξεκινήσαμε μια πρώτη προσπάθεια στην κεντρική πλατεία και παράλληλα εντείνουμε τον ρυθμό στην ανακύκλωση για να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων. Επιδίωξή μας είναι να κάνουμε μια οργανωμένη και στοχευμένη προσπάθεια περιβαλλοντικής αναβάθμισης, στην οποία θέλουμε να συμμετέχει ενεργά η εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι κρίσιμο να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον μαθητικό πληθυσμό, για να αποκτήσουμε περιβαλλοντική κουλτούρα», ανέφερε ο κ. Φάμελος.