Καμία ανοχή από τον νόμο για την παιδική πορνογραφία
Πορνογραφία σημαίνει… τιμωρία, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος όταν το επίμαχο υλικό αφορά ανηλίκους.
Αστυνομικές και δικαστικές αρχές συντονίζονται και με τη συνδρομή των αρμοδίων διεθνών φορέων εντοπίζουν διαρκώς ηλεκτρονικά ίχνη υπόπτων, που διαχέονται στο Διαδίκτυο, σε μια μορφή εγκληματικότητας που έχει αποκτήσει πλέον ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, όπως φαίνεται και από τη συχνότητα της ειδησεογραφίας που αναφέρεται σε εφόδους σε σπίτια και συλλήψεις για τέτοιου είδους αδικήματα.Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας, που διόρθωσε ορισμένα νομοθετικά κενά, οδήγησε σε αντίστοιχη αυστηροποίηση και της νομολογίας των δικαστηρίων, που έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωπα με αληθινά νοσηρά φαινόμενα ανθρώπων που κατέχουν ή διακινούν πορνογραφικό υλικό το οποίο αφορά και μικρά παιδάκια ή ακόμα και βρέφη (!) αλλά και ζώα? Φαινόμενα που είναι όχι μόνο εξαιρετικά επικίνδυνα, αλλά και συχνά δυσαπόδεικτα, χάρη στην ανωνυμία που προσφέρει πολλές φορές το Διαδίκτυο.
Πίσω από τους κατόχους και διακινητές πορνογραφικού υλικού ανηλίκων βρίσκονται άνθρωποι όλων των ηλικιών (πρόσφατα συνελήφθη 73χρονος, αλλά και 20χρονος), ενώ οι Αρχές έχουν εντοπίσει μεταξύ των υπόπτων και έχουν συλλάβει ακόμα και γυναίκες αλλά και ανθρώπους που λογίζονται ως «υπεράνω υποψίας» με βάση την επαγγελματική τους ενασχόληση -γιατρό, δικηγόρο κ.λπ.- ή άτομα που χρησιμοποιούν ακόμα και την πιστωτική τους κάρτα για να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες τέτοιου αρρωστημένου υλικού, στο εξωτερικό.
Πολύ πρόσφατα, η νομολογία του Αρείου Πάγου ξεκαθάρισε ότι πλέον για να θεμελιωθεί σχετικό αδίκημα αρκεί η κατοχή και μόνο του πορνογραφικού υλικού, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει και σκοπός κερδοσκοπίας, όπως απαιτούνταν πιο παλιά, ενώ οι πράξεις οι οποίες τελούνται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και Διαδικτύου τιμωρούνται οπωσδήποτε αυστηρότερα, καθώς αξιολογούνται ως επιβαρυντικές περιστάσεις λόγω της μεγάλης ευχέρειας που υπάρχει σήμερα στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Η νομολογία
Κατά την ίδια, μάλιστα, νομολογία, η επίμαχη πράξη αποτελεί κακούργημα και όχι πλημμέλημα, εφόσον ο κατηγορούμενος απέκτησε πορνογραφικό υλικό μέσω Διαδικτύου και το κατέχει γνωρίζοντας ότι αφορά ανηλίκους, ενώ συνεκτιμάται σε βάρος του ακόμα και το αντίστοιχο υλικό που ανέσυρε από τον σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού υπολογιστή η έρευνα των ειδικών, έστω και αν τα στοιχεία αυτά διαγράφηκαν από τον κάτοχό τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Δικαιοσύνη τιμώρησε αυστηρά κατόχους πορνογραφικού υλικού ανηλίκων, με 4ετείς φυλακίσεις ή και με πρόστιμα 150.000 ευρώ, ενώ έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που κάποιοι κατάφεραν να ξεφύγουν από την τσιμπίδα του νόμου εκμεταλλευόμενοι την εσφαλμένη εφαρμογή διατάξεων αυστηρότερων αντί των επιεικέστερων, λόγω του χρόνου τέλεσης της πράξης, ύστερα από αλλεπάλληλες νομοθετικές τροποποιήσεις.
Πρόσφατα κατέστη αμετάκλητη η καταδίκη γιατρού σε 3ετή φυλάκιση με 3ετή αναστολή που βρέθηκε να κατέχει απίστευτο σε περιεχόμενο πορνογραφικό υλικό, ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του, κατόπιν σχετικού σήματος της Interpol και αφού κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι αστυνομικοί που πήγαν στο σπίτι του στα νότια προάστια και αργότερα ανέλυσαν το κατασχεθέν υλικό διαπίστωσαν ότι ο γιατρός ήταν? άρρωστος και στην κυριολεξία έμειναν άφωνοι από τα στοιχεία που ανέσυραν από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του.
Στην καταδικαστική απόφαση αναγράφεται ότι προ 6ετίας εντοπίστηκε να κατέχει 600 αρχεία με φωτογραφίες βρεφών και άλλων ανήλικων παιδιών, αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας μερικών μηνών έως 6 ετών, που επιδίδονταν σε σκληρές σεξουαλικές πράξεις με ενήλικα άτομα. Ακόμα εντοπίστηκαν 20 αρχεία με βίντεο βρεφών και άλλων ανήλικων παιδιών ηλικίας 3 έως 8 ετών που επιδίδονταν επίσης σε αντίστοιχες σεξουαλικές πράξεις με ενήλικα άτομα ή δέχονταν θωπείες σε απόκρυφα σημεία του σώματός τους, όπως αναφέρει η απόφαση. Η έρευνα των αρμόδιων εγκληματολογικών ερευνών κατέδειξε μάλιστα ότι το αρρωστημένο υλικό αποκτήθηκε από τον γιατρό προ 10ετίας μέσω Διαδικτύου, μπαίνοντας σε ιστοσελίδες του εξωτερικού και προσπαθώντας μέσω της πιστωτικής του κάρτας να καταβάλει ποσό 80 δολαρίων.
Ο ίδιος ομολόγησε την πράξη του, υποστηρίζοντας ότι έκανε λάθος και ανοησία που κατέβασε και κράτησε ένα τέτοιο αρρωστημένο υλικό χωρίς να το διαγράψει, επικαλούμενος ότι εκείνη την περίοδο ήταν ιδιαίτερα φορτωμένος με υπερβολική μελέτη. Οταν εντοπίστηκε από τις ξένες Αρχές το ηλεκτρονικό ίχνος του 40χρονου τότε γιατρού, μετά τα ευρήματα στο σπίτι του, οι ελληνικές ανακριτικές αρχές τον προφυλάκισαν για περίπου 10 μήνες, καθώς απέδωσαν κακουργηματικό χαρακτήρα στην πράξη του, ενώ αργότερα τον άφησαν ελεύθερο με την καταβολή χρηματικής εγγύησης.
Ενώπιον της Δικαιοσύνης ο γιατρός (που παλιότερα εργαζόταν σε νοσοκομείο και τώρα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο) ζήτησε να κριθεί ότι η πράξη του δεν αποτελεί κακούργημα αλλά πλημμέλημα, αφού δεν παρήγαγε ο ίδιος ούτε διέθεσε αλλού το σχετικό υλικό, το οποίο απλά κατείχε, κάτι που όμως απέκρουσαν Εφετείο και Αρειος Πάγος με αναλυτικές νομικές αιτιολογίες, αφού συνεκτίμησαν τις συγκεκριμένες περιστάσεις, τον μεγάλο αριθμό φωτογραφικών αρχείων και βίντεο, τον τρόπο προμήθειας μέσω Διαδικτύου, το σκληρό περιεχόμενο και τη γνώση της ηλικίας των απεικονιζόμενων ανηλίκων και βρεφών.
Ωστόσο, έγινε δεκτό ότι στην περίπτωσή του δεν συντρέχει η επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης του αδικήματος «κατά συνήθεια», αφού δεν εντοπίστηκε επανειλημμένη τέλεση της πράξης, ενώ έγιναν δεκτά και τα ελαφρυντικά που ζήτησε, του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής διαγωγής, αφού στο μεταξύ απέκτησε οικογένεια και εργάζεται ανελλιπώς ως γιατρός, χωρίς να έχει διαπράξει οποιαδήποτε άλλη παράβαση.
Σε άλλη περίπτωση, ύστερα από σχετικό βούλευμα άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, οι Αρχές εντόπισαν στην Αττική αλλοδαπό δικαιούχο ηλεκτρονικής διεύθυνσης στο Διαδίκτυο για την οποία είχε σταλεί και πάλι σήμα της Interpol και διενεργήθηκε προ 5ετίας έφοδος στο σπίτι του με εισαγγελική εντολή. Εκεί διαπιστώθηκε ότι κατείχε 2.393 φωτογραφίες με σκληρό περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας ανηλίκων.
Ο κάτοχος του υλικού αυτού πραγματοποίησε παράλληλα και μεταφόρτωσή του σε ιστοσελίδα εταιρείας που εδρεύει στην Αγγλία, καθιστώντας το έτσι προσιτό σε άγνωστο αριθμό χρηστών του Διαδικτύου. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η μεταφόρτωση των φωτογραφιών έγινε μεν από τον υπολογιστή του, αλλά από τρίτο πρόσωπο, εν αγνοία του, μέσω της ηλεκτρονικής του διεύθυνσης, ισχυρισμό τον οποίο, όμως, απέκρουσε ως τεχνικά αδύνατο ο αρμόδιος των εγκληματολογικών ερευνών.
Παράλληλα υποστήριξε ότι στο Διαδίκτυο μπορεί εύκολα «να την πατήσει» οποιοσδήποτε, ενώ επικαλέστηκε πως από τη σχετική έρευνα δεν προέκυψε ότι διαμοίρασε ή αντάλλαξε τα επίμαχα αρχεία, ούτε ότι συνεργάστηκε με άλλους χρήστες για ανταλλαγή πορνογραφικού υλικού. Ωστόσο, κατά τη Δικαιοσύνη, οι διαπιστώσεις αυτές δεν αναιρούν τη μεταφόρτωση των φωτογραφιών που έγινε από τον υπολογιστή που βρέθηκε στην κατ’ οίκον έρευνα και ο οποίος κατασχέθηκε 14 μήνες μετά τη μεταφόρτωση, ενώ τονίζεται πως το γεγονός ότι βρέθηκαν στον κατασχεθέντα υπολογιστή άλλα 397 αρχεία παιδικής πορνογραφίας, έστω και διαγραμμένα, ενισχύει και δεν αποδυναμώνει την επιλήψιμη μεταφόρτωση, αφού μαρτυρά ενασχόλησή του με το αντικείμενο αυτό. Το Εφετείο τού επέβαλε 4ετή φυλάκιση και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, κρίνοντας ότι για την καταδίκη του δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη αιτιολόγηση του δόλου του.
Πρόσφατα στην Πελοπόννησο καταδικάστηκε 60χρονος για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας σε φυλάκιση 3 ετών με 3ετή αναστολή, ενώ του επιβλήθηκε χρηματική ποινή-ρεκόρ, ύψους 150.000 ευρώ! Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε εντοπίσει ηλεκτρονικό ίχνος του και προ 4ετίας έγινε έρευνα και κατασχέθηκε ο προσωπικός του υπολογιστής με το επιλήψιμο υλικό.
Κύκλωμα διακίνησης
Οι Αρχές εξάρθρωσαν κύκλωμα που κατείχε και διακινούσε πορνογραφικό υλικό ανηλίκων και το οποίο αποτελούσαν ένας 73χρονος και ένας 35χρονος, με την εμπλοκή και 42χρονης γυναίκας, που ταυτοποιήθηκε κατόπιν σχετικής έρευνας. Αντίθετα, άλλος κατηγορούμενος για κατοχή τέτοιου επιλήψιμου υλικού, ενώ καταδικάστηκε αρχικά σε 6μηνη φυλάκιση, τη γλίτωσε φθηνά καθώς κρίθηκε ότι αφού διέπραξε το αδίκημα πριν από τις 24-12-2007 (οπότε αυστηροποιήθηκε η νομοθεσία), έπρεπε να αντιμετωπισθεί με το παλιότερο και επιεικέστερο νομικό καθεστώς, που για τη στοιχειοθέτηση αδικήματος απαιτούσε να προκύπτει και κερδοσκοπία. Και επειδή δεν προέκυπτε στη συγκεκριμένη υπόθεση, κρίθηκε ότι εσφαλμένα καταδικάστηκε και ότι συνεπώς πρέπει να αθωωθεί… Δεν χρειάζεται να υπάρχει σκοπός κερδοσκοπίας, όπως απαιτούνταν πιο παλιά, για να θεμελιωθεί το αδίκημα, τονίζει ο Αρειος Πάγος.
Σε τρία smartphones
Συνελήφθη στη Β. Ελλάδα 20χρονος που βρέθηκε να κατέχει πορνογραφικό υλικό παιδιών ύστερα από κατάσχεση φορητού υπολογιστή, tablets και τριών «έξυπνων» κινητών που είχε στη διάθεσή του.
Πηγή: ethnos.gr