FOLLOW US: facebook twitter

Καλοκαίρι: Συμβουλές για υγιείς διακοπές

Ημερομηνία: 18-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66215″ img_size=”full”][vc_column_text]Κάναμε οικονομίες, κρατήσαμε το επίδομα αδείας σαν κρυφό φυλακτό, βρήκαμε τις πιο οικονομικές λύσεις για lowbudget διακοπές και τώρα είμαστε έτοιμοι να τις απολαύσουμε. Το τελευταίο που θέλουμε όμως, είναι να μας ταλαιπωρήσουν τα κάθε λογής απρόοπτα που τείνουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού. Φέτος δεν θα τους… περάσει. Συγκεντρώσαμε τις πιο συνηθισμένες καλοκαιρινές «παθήσεις» και βρήκαμε τρόπους για να μην τις αφήσουμε να μας χαλάσουν το summerfeeling. Γιατί των… διακοπών τα παιδιά, πριν (την) πάθουν συμβουλεύονται.

Τρικυμία στη καρδιά μου

Σε μία χώρα με τόσες παραλίες όπως είναι η Ελλάδα είναι λογικό η θάλασσα να είναι ο υπ’αριθμόν ένα καλοκαιρινός προορισμός. Ήλιος, αμμουδιά, καταγάλανα νερά, εικόνες μαγευτικές, αλλά και ενίοτε επικίνδυνες. Ας έχουμε λοιπόν υπ’ όψιν μας τα εξής:

* Θα το έχετε ακούσει από παντού και ισχύει: Δεν βουτάμε ΠΟΤΕ με γεμάτο στομάχι. Δυστυχώς, πολλοί επίδοξοι κολυμβητές παραβαίνουν αυτόν τον κανόνα και βουτάνε στην θάλασσα αφού πρώτα έχουν «βουτήξει» σε ένα δελεαστικό πιάτο. Αν, εν πάση περιπτώσει, δε μπορείτε να αντισταθείτε, προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως ένα φρούτο ή μια σαλάτα.

* Μεγάλη προσοχή στις άγνωστες θάλασσες. Αφήστε τον ρόλο του… Ροβινσώνα για κάποιον άλλο. Απότομα βαθιά νερά και ρεύματα μπορούν να μετατρέψουν την θέλησή σας για εξερεύνηση σε εφιάλτη.

*Το νυχτερινό μπάνιο όσο ειδυλλιακό και αν ακούγεται εγκυμονεί κινδύνους κυρίως λόγω της περιορισμένης ορατότητας.

* Μην κολυμπάτε υπό την επήρεια αλκοόλ. Αν επιλέξετε να πιείτε λιγάκι παραπάνω καλύτερα να αποφύγετε το κολύμπι, αφού το αλκοόλ εκτός του ότι μειώνει σημαντικά τον χρόνο αντίδρασης, μας κάνει να υπερεκτιμάμε αρκετές φορές τις δυνάμεις και τις ικανότητές μας.

Ήλιε μου, ήλιε μου

Ο εν λόγω… κύριος φέτος δεν αστειεύεται καθόλου. Ηλίαση, θερμοπληξία και εγκαύματα είναι μερικές μόνο από τις «υπηρεσίες» που προσφέρει. Έτσι λοιπόν:

* Μην πάτε πουθενά χωρίς το αντηλιακό σας. Καλό το μαύρισμα, αλλά τις επικίνδυνες ώρες (12 με 3 το μεσημέρι), ο κίνδυνος εγκαύματος είναι μεγάλος, αφού οι βλαβερές ακτίνες UV υφίστανται την μικρότερη δυνατή απορρόφηση από την ατμόσφαιρα. Και ναι, μπορείτε να πάθετε εγκαύματα και μέσα στο νερό. Το γαλάκτωμα θα σας ανακουφίσει από το κάψιμο, εφόσον τα… «καταφέρατε».

* Αν σας έπιασε μανία για ρακέτες ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα κάτω από τον ήλιο φροντίστε να φοράτε καπέλο. Η ηλίαση παραμονεύει με όλα τα επακόλουθά της (ζαλάδα, δέκατα, υπνηλία κτλ.). Αν πάλι η εικόνα με το καπελάκι δεν ταιριάζει στο image σας, τότε τουλάχιστον προσπαθήστε να βρέχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα μαλλιά σας.

* Προσοχή στα πρώτα συμπτώματα θερμοπληξίας: ζεστό και κόκκινο δέρμα, έντονος πονοκέφαλος, ναυτία, ατονία, εξάντληση, τάση για λιποθυμία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, κράμπες. Για να μην καταλήξετε στο κοντινότερο νοσοκομείο, προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα κι ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα, αποφύγετε όσο είναι δυνατόν την ηλιοθεραπεία, πίνετε άφθονα υγρά και προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.

Τσίμπα το

* Αποφύγετε να βρίσκεστε σε περιοχές όπου πιθανόν βρίθουν εντόμων Τα λιμνάζοντα νερά, οι κήποι, τα δένδρα και τα λουλούδια στην ανθοφορία τους, οι εστίες σκουπιδιών αποτελούν συνήθως και εστίες κινδύνου.

* Προσέξτε το ντύσιμό σας ώστε να μην είναι εκτεθειμένο πολύ το δέρμα. Προτιμήστε τα μακρυμάνικα δροσερά ρούχα καθώς και τα παντελόνια κάτω από το γόνατο που προστατεύουν το σώμα του τόσο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο όσο και από τις επιθέσεις εντόμων και ζώων.

* Όσον αφορά ειδικά τα έντομα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι έλκονται από τα έντονα χρώματα και τις έντονες οσμές. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καλλυντικά και αρωματικά προϊόντα που αφήνουν έντονο το άρωμά τους διότι θα γίνετε ευκολότερα θύμα των εντόμων.

* Η επαφή με τις τσούχτρες σπάνια οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα και μόνο σε ορισμένα ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα. Συνήθως μετά το τσίμπημα παρουσιάζεται μία έντονη κοκκινίλα με ή χωρίς φούσκωμα που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα.

Αν συμβεί λοιπόν να σας τσιμπήσει τσούχτρατοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες και αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα.

Το φαρμακείο των διακοπών

Θα σας κοστίσει ελάχιστα, συγκριτικά με αυτά που μπορεί να σας προσφέρει σε περίπτωση «καλοκαιρινού» ατυχήματος. «Εξοπλίστε» το με οξυζενέ για καθαρισμό των πληγών, αντισηπτικό για τις πληγές, ιώδιο, βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους, λευκοπλάστ, τσιρότα, οινόπνευμα, θερμόμετρο, παυσίπονα, αλοιφή για τα τσιμπήματα, κρέμα για τα εγκαύματα, αντυπυρετικά, αντικουνουπικό, παγοκύστες, επίδεσμο, αντιδιαρροϊκά και ένεση κορτιζόνης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia