FOLLOW US: facebook twitter

Καθορίστηκε από το Δ.Σ της ΣΚΟΣ η τιμή: Τώρα 1 ευρώ η σταφίδα και μετά εκκαθάριση

Ημερομηνία: 29-08-2017 | Συντάκτης:

-Τι επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Η- Ο

Στο 1 ευρώ καθόρισε την Παρασκευή 25 Αυγούστου την τιμή της σταφίδας για τη φετινή παραγωγή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΚΟΣ. Επιπλέον, αποφάσισε με την ολοκλήρωση της εμπορικής περιόδου να δοθεί εκκαθάριση ανάλογα με την τιμή στην οποία θα πουληθεί το προϊόν. Σημειώνεται ότι η τιμή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι και τα 0,90 ευρώ. Επίσης, οι τιμές για το προϊόν κινούνται ανοδικά τα τελευταία 3 χρόνια (2015-0,75 ευρώ, 2016-0,90 ευρώ, 2017-1 ευρώ).

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας κ. Γιώργος Καλιμμώρος από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει το θέμα της τιμής- αν και δεν είναι πλέον μέλος του Δ.Σ της ΣΚΟΣ- τόνισε ότι η ΣΚΟΣ θα πρέπει να καθορίσει επακριβώς ποια είναι η τιμή από την αρχή στο σύνολό της και όχι να περιμένει την εκκαθάριση, γιατί θα πρέπει οι παραγωγοί για να πουλήσουν να γνωρίζουν ποιο πραγματικά θα είναι το όφελος τους και αν τους συμφέρει τελικά να παλεύουν για τη σταφίδα.

Βεβαίως σχολίασε ότι τα μεγάλα συμβόλαια που υπογράφονται για εξαγωγή, αφού το 90% της σταφίδας εξάγεται, αντιστέκονται και εννοείται ότι δεν επιθυμούν μεγαλύτερες τιμές, προσπαθούν να τις κρατήσουν χαμηλά. Παράλληλα ο κ. Καλλιμώρος ερωτηθείς για το πόσο μεγάλη πιστεύει πως είναι η ζημιά στην σταφίδα από τις καταστροφές λόγω καιρού και τον μύκητα, τόνισε ότι είναι όντως αρκετά μεγάλη, οι σταφιδοπαραγωγοί ήδη έχουν κάνει τις δικές τους εκτιμήσεις- άλλοι έχουν τρυγήσει και τις έχουν στο αλώνι και άλλοι τρυγάνε ακόμα- αλλά η πραγματική ζημιά θα φανεί όταν στις 30 Νοέμβρη θα πρέπει οι σταφιδοπαραγωγοί να δηλώσουν το 30% των ποσοτήτων τους που θα δώσουν για μεταποίηση, για να μπορέσουν να ενταχθούν στην συνδεδεμένη και να πάρουν τα στρεμματιάτικα.

Επιπλέον ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας- Ολυμπίας τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ενταχθεί η σταφίδα σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης όπως γίνεται με τους αμπελώνες γιατί όσο θα μειώνεται η παραγωγή θα υπάρχει πρόβλημα στη ζήτηση και η σταφίδα θα κινδυνέψει με αφανισμό, ένα προϊόν τοπικό σημαντικό για την παραγωγική δραστηριότητα της Ηλείας.

Για το θέμα της αναδιάρθρωσης της σταφίδας, μίλησε και ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος: «χρειάζεται πρόγραμμα αναδιάρθρωσης – αναμπέλωσης. Η σταφίδα είναι εξαγώγιμο προϊόν και φέρνει συνάλλαγμα στη χώρα. Η Πολιτεία πρέπει να δει με άλλο μάτι τη σταφίδα, γιατί φέρνει χρήματα και συντηρούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και μεταποιητικές επιχειρήσεις».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος