“Κάηκαν” οι πορτοκαλιές στις παραποτάμιες περιοχές του Αλφειού
Πάγωσαν τα πάντα στις καλλιέργειες
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στο νομό, έφεραν και ισχυρό παγετό τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Ο υδράργυρος σε επίσημες μετρήσεις μετεωρολογικών σταθμών έδειξε και -5οC, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπήρξαν περιοχές του νομού που υποχώρησε περαιτέρω. Το πλήγμα στις αγροτικές καλλιέργειες, όχι μόνο τις υπαίθριες αλλά και τις θερμοκηπιακές, εκτιμάται πως θα είναι μεγάλο. Οι αγρότες προσπαθούν να περισώσουν το φυτικό κεφάλαιο θεωρώντας ήδη την παραγωγή χαμένη. ΣΕ παραποτάμιες περιοχές του Αλφειού οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών έχουν δει τα σημάδια της καταστροφής τις τελευταίες ημέρες. Οι περισσότεροι πορτοκαλεώνες παρουσιάζουν συμπτώματα επηρεασμού από τον ισχυρό παγετό που επικρατεί εδώ και μέρες τα πρωινά.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις δύο – τρεις τελευταίες ημέρες όπως μας ανέφεραν παραγωγοί της περιοχής ο πάγος κάτω αλλά και πάνω στα δέντρα δεν υποχώρησε, ούτε αργά το μεσημέρι με αποτέλεσμα τα δέντρα να βρίσκονται σε συνθήκες ολικού παγετού και σχεδόν για 48 ώρες.
Οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός μας είναι πραγματικά τραγικές και αποτυπώνουν μέρος της καταστροφής. Άλλωστε τις επόμενες ημέρες ή όταν ανέβει λίγο η θερμοκρασία θα αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα. Τα φύλλα στις περισσότερες πορτοκαλιές έχουν στρίψει και οι καλλιεργητές ελπίζουν πως θα σώσουν τουλάχιστον τα δέντρα τους για να μπορούν να έχουν παραγωγή την επόμενη χρονιά. Όπως μας μετέφεραν αγρότες στην περιοχή το φετινό εισόδημά τους έχει εξανεμιστεί. Η σταφίδα υπέστη ζημιές από τις πλημμύρες και τις βροχές, η ελιά χάθηκε από το δάκο, τώρα χάνεται και η παραγωγή των πορτοκαλιών από τον σκληρό χειμώνα με τον παγετό.
Ο αγρότης από τα Μακρίσια Φώντας Καούκης, παραγωγός πορτοκαλιού, τόνισε πως ο παγετός έχει μαραζώσει τα δέντρα. «Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο είναι καθημερινό και προσπαθούμε με κάποιους τρόπους να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία για να μην παγώσουν τελείως. Αν συνεχιστεί το φαινόμενο, είναι πολύ πιθανό να υποστούν ολοκληρωτική ζημιά τα δέντρα. Η υγρασία παίζει ρόλο. Η παραγωγή θα χαθεί για ένα χρόνο, όμως το θέμα των δέντρων είναι η μεγαλύτερη ζημιά» είπε χαρακτηριστικά.
Αγρότης από την ίδια περιοχή ο Παναγιώτης Καούκης τόνισε πως τα προβλήματα με τον καιρό είναι πολύ σοβαρά. «Με τις πορτοκαλιές κοιτάμε με κάθε τρόπο μήπως και καταφέρουμε να τις γλιτώσουμε. Έχουμε και ελιές και λάδι δε βγήκε φέτος ούτε για το καντήλι. Αν χαθεί και το πορτοκάλι, δεν μας μένει κανένα εισόδημα. Η σταφίδα και αυτή δεν πήγε καλά. Και ζημιές από τον καιρό και κακή τιμή. Ο αγρότης τελείωσε, αυτή η χρονιά είναι πολύ κακή» σχολίασε σε δηλώσεις του.