ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΒΡΑΥΡΩΝΙ
- Θεατρικοί διάλογοι μετά την πορεία της Ιφιγένειας από την Αυλίδα και την Ταυρίδα, καταλήγοντας στη Βραυρώνα Αττικής
- Παρουσίαση του βιβλίου, το Σάββατο 17 Αυγούστου, ώρα 19.30
- Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων, πρώην Μαθητική Εστία, έναντι γηπέδου.
Ο Γ.Σγούρος σαν Δήμαρχος Ανδρίτσαινας ανέδειξε και απέδειξε, με αδιαμφισβήτητες ιστορικές πηγές από τα χειρόγραφα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, και τα βιβλία περί Φιλικής Εταιρείας Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, τον πρωταγωνιστικό και ιδρυτικό ρόλο του Ανδριτσάνου Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου με μια δημόσια ομιλία στο 1ο Παγκόσμιο Πανηλειακό συνέδριο το 1995 στην Αρχαία Ολυμπία, με συμμετοχή ομογενών από Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.
Τα αποδεικτικά στοιχεία υπέβαλε το 1999 σαν Δήμαρχος στον Υπουργό Παιδείας και το 2000 προστέθηκε στα Σχολικά Βιβλία ειδικό παράθεμα/παράγραφος, αποκαθιστώντας τον ιδρυτικό ρόλο του Αναγνωστόπουλου στη Φιλική Εταιρεία.
Το 2021, για τα 200 χρόνια Απελευθέρωσης, έγραψε θεατρικό έργο με ιστορικά παραθέματα από 90 Ελληνικές και ξένες βιβλιογραφικές πηγές, με τίτλο ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, επίσημα κατατεθέν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας με αριθμό ISBN.
Το 2024 έγραψε το θεατρικό έργο ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΒΡΑΥΡΩΝΙ, ήτοι τη συνέχεια της πορείας της Ιφιγένειας μετά την Αυλίδα και την Ταυρίδα. Τη βιβλιογραφία, για να αποφευχθούν ανακρίβειες και αυθαίρετες προεκτάσεις του μύθου, άντλησε από τους 27.000 στίχους Ιλιάδας και Οδύσσειας, και από τις 16 Τραγωδίες, εκ των 33 που σώζονται, των Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, που αναφέρονται στα πρόσωπα του Τρωικού πόλεμου. Ήτοι από τον πάτερα του θεάτρου και της τραγωδίας Μαραθωνομάχο και Τριήραρχο Σαλαμινομάχο Αισχύλο, τις τραγωδίες, Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες.
Από τον Σοφοκλή, τις Αίας, Φιλοκτήτης, Ηλέκτρα, και από τον Ευριπίδη 10, τις 5 εξ αυτών με ονόματα ελληνικά, ήτοι Ηλέκτρα, Ορέστης, Ελένη, Ιφιγένεια εν Αυλίδι και Ιφιγένεια εν Ταύροις, τις 4 με Τρωικά ονόματα, Τρωάδες, Εκάβη, Ανδρομάχη, Ρήσος, και μία εκ της Οδύσσειας με τίτλο Κύκλωψ. Ο Ευριπίδης έγραψε πρώτα την Εν Ταύροις, το 414 π.Χ. στην Αθήνα, και αργότερα την Εν Αυλίδι το 406 π.Χ., τη χρονιά που πέθανε στην αυλή του βασιλιά της Μακεδονίας Αρχέλαου, όπου φιλοξενήθηκε για 4 χρόνια. Με τον τίτλο Ιφιγένεια εν Βραυρώνι δεν υπάρχει βιβλίο είτε κείμενο στη παγκόσμια βιβλιογραφία. Το έργο εκτυλίσσεται στη Βραυρώνα Αττικής στο ναό της Αρτέμιδος, στο Μαντείο των Δελφών, στο παλάτι του Αχιλλέα στη Φθία και στον Άδη, όπου γίνεται η δίκη του Μενέλαου, με κριτές τους πρωταγωνιστές του Τρωικού πολέμου και από τις δύο πλευρές.
Τα πρόσωπα του έργου είναι Ιφιγένεια, Άρτεμις, Ορέστης, Ερμιόνη, Ελένη, Μενέλαος, Οδυσσέας, Νεοπτόλεμος, Χορός, Θέτιδα, Απόλλων, Πηλέας, Ανδρομάχη, Αχιλλέας, Έκτορας, Περσεφόνη ως Βασίλισσα του Άδη.
Καινοτομίες του έργου είναι ο διάλογος ανθρώπου και Θεού, μεταξύ Ιφιγένειας και Αρτέμιδος, επίσης ο διάλογος μεταξύ Θεών, Απόλλωνα και Θέτιδας και η Δίκη στον Άδη. Σχετικά με την Ιφιγένεια στην παγκόσμια βιβλιογραφία έγραψαν 8 συγγραφείς, ήτοι .1… ΡΟΤΡΟΥ, κατά Ευριπίδη.. 2…ΡΑΚΙΝΑΣ, εν Αυλίδι με αλλαγή ρόλων Μενέλαου και Οδυσσέα.. 3..ΓΚΛΟΥΚ , 1774 Λυρική Τραγωδία ..4..ΧΑΛΜ. εν Δελφοίς..5.. ΓΚΙΜΟΝΤ , 1757 κατά Ευριπίδη..6..ΓΚΑΙΤΕ , Εν Ταύροις, το οποίο θεωρεί ως το καλύτερο έργο του, ..7..ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ, 1721, εν Ληξουριω..8..ΕΝΝΙΟΣ, κατά Ευριπίδη.
Κατά τον μύθο αλλά και τα γραφόμενα από τον Ευριπίδη στην Ιφιγένεια εν Ταύροις, η Ιφιγένεια επέστρεψε στην Ελλάδα από την Ταυρίδα, ήτοι τη σημερινή Κριμαία, διά εθελουσίας απαγωγής, βοηθούμενη από τον αδελφό της Ορέστη, και ήρθε μαζί με το ξόανο της Θεάς στο ναό της στη Βραυρώνα, όπου έγινε Κλειδούχος Ιέρεια, και όπου κατά τον μύθο και τον θρύλο υπήρχε ο τάφος της, με δημοσιευμένες φωτογραφίες στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Δρανδάκη το 1930.
Στην παρουσίαση του βιβλίου θα προβληθούν 130 εικόνες και θα υπάρχουν 6 αφηγητές και αφηγήτριες, εναλλασσόμενοι τους μονόλογους και διαλόγους.