FOLLOW US: facebook twitter

Ιταλία: εκλογές τον Ιούλιο ή κυβέρνηση τεχνοκρατών;

Ημερομηνία: 08-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η Ιταλία απ’ ό,τι φαίνεται έχασε δύο μήνες χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και ο τρίτος γύρος διαβουλεύσεων του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα δεν οδήγησε σε καμία εποικοδομητική εξέλιξη. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ματαρέλα ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν μια ουδέτερη κυβέρνηση (τεχνοκρατών) που να κυβερνήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η κίνηση αυτή του Ιταλού προέδρου αποσκοπεί στο να αποφευχθεί οικονομική αστάθεια, να μπορέσει η χώρα να έχει βαρύνουσα άποψη στην ευρωπαϊκή σύνοδο του Ιουνίου, αλλά και στο να μην αυξηθεί αυτόματα ο ΦΠΑ λόγω έλλειψης νέου προϋπολογισμού. Η τελευταία λέξη, όμως, ανήκει στα κόμματα.

Και οι πολιτικές δυνάμεις που κέρδισαν τις εκλογές της 4ης Μαρτίου ζήτησαν επιστροφή στις κάλπες και υπέδειξαν, μάλιστα, συγκεκριμένη ημερομηνία: την 8η Ιουλίου.

Τα εμπόδια που προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες, λοιπόν, παραμένουν και φράζουν τον δρόμο προς οποιαδήποτε συμφωνία. Από τη μία, η Λέγκα δεν θέλει να απαγκιστρωθεί από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και δεν δέχεται την πρόταση των Πέντε Αστέρων για «αποκλειστική συνεργασία».

Από την άλλη, οι «πεντάστεροι» και ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, δεν θέλουν να πάρουν μέρος σε κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής με στόχο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την έγκριση του νέου προϋπολογισμού.

Ο Ιταλός πρόεδρος προσπαθεί, κατά συνέπεια, να ελαχιστοποιήσει την όλη ζημιά: η χώρα δεν έχει ψηφίσει ποτέ μέσα στο κατακαλόκαιρο και οι πολίτες είναι οπωσδήποτε κουρασμένοι από μια αδιάκοπη, ουσιαστικά, προεκλογική εκστρατεία.

Μέχρι τώρα όλα δείχνουν ότι η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια προτιμούν μια γρήγορη προσφυγή στις κάλπες: για να βάλουν στη γωνία όλα τα άλλα κόμματα και να πείσουν τους Ιταλούς ότι για το μέλλον τους πρέπει να διαλέξουν μόνον ανάμεσα στις δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις.

Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο του πολιτικού παιχνιδιού και να συνεχίσουν να χάνουν ψήφους.

Οι τρικλοποδιές

Ο Ιταλός πρόεδρος, βέβαια, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι είναι η πρώτη φορά που μια κοινοβουλευτική περίοδος δεν καταφέρνει καν να ξεκινήσει. Εκανε δε ευθεία αναφορά στις διάφορες τρικλοποδιές που έβαζαν αδιάκοπα τα διάφορα κόμματα στους αντιπάλους τους.

Αλλά ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, και ο επικεφαλής της Λέγκα, Σαλβίνι, φοβούνται ότι αν περάσουν έξι ή και δέκα μήνες (και στο μεταξύ αναγκαστούν να στηρίξουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών), θα σταματήσει η ανοδική τους πορεία.

Για τον λόγο αυτό, άρχισαν ήδη να αναρτούν βιντεοσκοπημένα μηνύματα στο διαδίκτυο με τα οποία εξηγούν ότι για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ευθύνονται μόνον οι πολιτικοί αντίπαλοι.

Πρέπει να αναγνωριστεί, τέλος, στα Πέντε Αστέρια ότι τις δυο τελευταίες ημέρες είχαν κάνει μια μικρή υποχώρηση: ο Ντι Μάιο δέχτηκε να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, αλλά να αναζητήσουν με τη Λέγκα ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Αλλά ο Σίλβιο κατάφερε να τον ανακαλέσει αμέσως στην τάξη και να κρατήσει σφιχτά στην αγκαλιά του τους συμμάχους της Λέγκας.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος