FOLLOW US: facebook twitter

Ιστορία, Φυσική και ΑΕΠΠ για καλά προετοιμασμένους

Ημερομηνία: 13-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28957″ img_size=”full”][vc_column_text]Σκυτάλη σήμερα για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ, αύριο ξανά ΓΕΛ με Λατινικά, Χημεία και ΑΟΘ

Αναμενόμενα και χωρίς παγίδες αλλά για καλά προετοιμασμένους, χαρακτηρίζονται τα χθεσινά θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων στο μάθημα της Ιστορίας και της Φυσικής ενώ κλιμακούμενης δυσκολίας εκείνα της Ανάπτυξης σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Οι υποψήφιοι, αποχωρούσαν από τα εξεταστικά κέντρα της Ηλείας, φανερά ανακουφισμένοι δεδομένης της κατήφειας που προηγήθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών εξετάστηκε στην Ιστορία σε θέματα που κρίνονται αναμενόμενα αλλά απαιτούσαν συνδιαστική σκέψη και συνθετική ικανότητα, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών σε «βατά» θέματα Φυσικής που θα έπρεπε να είχαν εμβαθύνει στην ύλη, ενώ οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής είχαν να αντιμετωπίσουν πρωτότυπα και κλιμακούμενης δυσκολίας θέματα στο μάθημα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

Τη σκυτάλη σήμερα παίρνουν πάλι τα ΕΠΑΛ με τους υποψηφίους να εξετάζονται στα Ψηφιακά Συστήματα, τον Προγραμματισμό Υπολογιστών, τη Μεταφορά Φορτίων και την Οικοδομική ενώ την Τετάρτη «επιστρέφουν» οι υποψήφιοι των ΓΕΛ με Λατινικά (Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Νίκος Νικολόπουλος, Φυσική

«Τα θέματα στη Φυσική ήταν βατά, έβγαιναν γρήγορα και αφορούσαν όλη την  ύλη, ήταν κατανοητά και δεν υπήρχαν παγίδες. Βέβαια έστειλαν μια διευκρίνιση αλλά ήταν άνευ ουσίας. Γενικά είμαι ευχαριστημένος».

Νίκη Παναγιωτίδου, Φυσική

«Θεωρώ ότι ήταν σχετικά εύκολα τα θέματα, όχι όπως τα περίμενα, αλλά γενικά πιστεύω ότι τα πήγα καλά. Ήταν όλα μέσα από την ύλη και μπορώ να πω ότι ήταν τα εύκολα κομμάτια της ύλης, δεν έβαλαν τίποτα εξειδικευμένο και ο χρόνος ήταν υπεραρκετός».

Κατερίνα Αγγελακοπούλου, Ιστορία

«Ήταν πολύ βατά τα θέματα, ήταν μια ερώτηση από κάθε ένα από τα τέσσερα κεφάλαια της Ιστορίας, ανταποκρίνονταν καλά και θεωρώ ότι μας ευνόησαν. Ο χρόνος όσος χρειαζόταν, ούτε παραπάνω ούτε λιγότερο. Γενικά είμαι ευχαριστημένη».

Σταύρος Κάλελης, ΑΕΠΠ

«Τα θέματα στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά, ήταν θέματα που δεν έγραφε ο καθένας. Το Α΄ προσέφερε μονάδες για όλους, το Β΄ αν δεν ήξερες πληροφορική έχανες το μισό, το Γ΄ έδινε ελάχιστες μονάδες και γενικά ήταν συνδυαστικό και δύσκολο, ενώ το Δ΄ θέμα είχε μερικά έξυπνα «κόλπα». Ο χρόνος ήταν αρκετός και για έλεγχο. Γενικά, ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας, μέτρια προς δύσκολα, ένας καλά διαβασμένος όμως έγραφε».

Οι εκπαιδευτικοί του φροντιστηρίου «Άλμα» σχολιάζουν

«Τα φετινά θέματα στην Ιστορία προσανατολισμού κρίνονται αναμενόμενα και αντίστοιχα με τα θέματα προηγουμένων ετών δεδομένου ότι κάποια από τα ζητήματα συνιστούσαν αντικείμενο εξέτασης και στο παρελθόν» επισήμανε η Φιλολογική Ομάδα του φροντιστηρίου «Άλμα» και πρόσθεσε: «Βέβαια, η κριτική επεξεργασία των θεμάτων της δεύτερης ομάδας κρίνεται χρονοβόρα καθώς οι ιστορικές πηγές που δόθηκαν προς εξέταση παρουσιάζουν ποικιλία ως προς το είδος τους και ευρύτητα ως προς το μέγεθος και τον αριθμό τους».

Η ομάδα Φυσικών του φροντιστηρίου, τόνισε πως τα θέματα Φυσικής Κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου είναι αντιπροσωπευτικά της ύλης του σχολικού βιβλίου, κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης, ήταν σαφώς διατυπωμένα και στο ίδιο επίπεδο με τα περσινά.

Όσον αφορά τα θέματα στο μάθημα Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, η εκπαιδευτικός του φροντιστηρίου «Άλμα» Σταυρούλα Μακρή, επισήμανε ότι ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας γεγονός που κάνει του μαθητές να έχουν αντιφατικά συναισθήματα. «Αξίζει να αναφερθούμε σε μια πρωτοτυπία των φετινών θεμάτων η οποία εντοπίζετε στο θέμα Δ.

Ζητούσαν από τους υποψηφίους την κατασκευή τριών υποπρογραμμάτων και όχι ενός, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που απαιτούσε καλύτερη διαχείριση του χρόνου. Αυτό ενδεχομένως να δημιούργησε ένα μεγαλύτερο άγχος στους υποψηφίους».

Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας: Εύκολα και αναμενόμενα

«Εύκολα και αναμενόμενα» χαρακτήρισε τα θέματα της Ιστορίας η φιλόλογος κ. Μαίρη Μαραγκού, μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου Ολυμπίας. «Τα θέματα της πρώτης ομάδας δεν παρουσίαζαν δυσκολίες ενώ οι ορισμοί στο θέμα Α1 είχαν ζητηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν. Στο θέμα Α2 οι υποψήφιοι θα έπρεπε να αντιστοιχίσουν τις συνθήκες που αναφέρονταν στη θέση της Ελλάδας από το τέλος των Βαλκανικών πολέμων μέχρι και την ελληνοτουρκική συμφωνία του 1930 με τους όρους που καθόριζαν.

Το θέμα Β1 ζητούσε τα χαρακτηριστικά, την οργάνωση της κομματικής βάσης κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα καθώς και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων βουλευτών και την κοινωνική τους προέλευση. Και αυτά τα ερωτήματα είχαν ζητηθεί στις εξετάσεις των παρελθόντων χρόνων όπως και τα ερωτήματα του θέματος Β2. Τα θέματα της δεύτερης ομάδας θεωρούνται αναμενόμενα, αφού αναφέρονται σε σημαντικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Τα παραθέματα στα θέματα Γ1 και Δ1 ήταν πολλά σε έκταση και αλληλοκαλύπτονταν  καθώς επαναλάμβαναν ίδια στοιχεία.

Στο θέμα Γ1 οι υποψήφιοι θα έπρεπε να αναφέρουν τις διεθνείς εξελίξεις που οδήγησαν στη πορεία επίλυσης του Κρητικού ζητήματος καθώς και τις αντιδράσεις όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων. Το θέμα Δ1, από το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας που προστέθηκε τα δύο τελευταία χρόνια, ζητούσε απαντήσεις για την εξέλιξη της Ελληνικής ναυτιλίας έως το 1870 καθώς και τους λόγους ανάδειξης της Σύρου σε σημαντικό ναυτικό κέντρο. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι τα ερωτήματα κάλυπταν σε ικανοποιητικό βαθμό ένα ευρύ φάσμα της ύλης.

Αναμενόμενα βέβαια τα θέματα αλλά και οι υποψήφιοι θα έπρεπε να έχουν μελετήσει προσεκτικά την ύλη τους, ώστε να μπορούν να συνθέσουν τις απαντήσεις τους αξιοποιώντας δημιουργικά τα στοιχεία των παραθεμάτων με τις ιστορικές τους γνώσεις. Η καλή γνώση, η συνδυαστική σκέψη αλλά και η αξιοποίηση του χρόνου εξέτασης των υποψηφίων καθώς η ανάπτυξη των απαντήσεων απαιτούσε μεγάλη έκταση ήσαν απαραίτητοι όροι για ολοκληρωμένες απαντήσεις».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia