Θύματα σε αναπάντητα ερωτήματα: Μόλις 80 εκατ. ευρώ έλαβε η Ηλεία από τα 214 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”25801″ img_size=”full”][vc_column_text]Παραμένει άγνωστο το υπόλοιπο
Καυτά ερωτήματα για το Ταμείο Μολυβιάτη
Ηθικές, πολιτικές και νομικές ευθύνες αναζητά ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος για το θέμα των διαθέσιμων του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη. Αν και απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες ειδικών χρηματοπιστωτικών λογαριασμών του υπουργείου Οικονομικών, επίσημα, απάντησε δεν πήρε για το ποσό που υπάρχει κατατεθειμένο σε ειδικό λογαριασμό μετά την εκκαθάριση του Ταμείου που έγινε το 2011. Είναι γνωστά τα ποσά που δαπανήθηκαν για τις ανάγκες της Ηλείας, περί τα 80 εκατ. ευρώ. Αν και σχεδόν το σύνολο του ποσού προσφέρθηκε από τους δωρητές λόγω της τραγωδίας που έπληξε το νομό και των ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν στην περιοχή της Ζαχάρως, δεν δόθηκε αναλογικά το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν, στην Ηλεία.
Όπως τόνισε χθες σε συνέντευξή του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, από τον περασμένο Σεπτέμβριο ζητά διευκρινήσεις σχετικά με τα υπόλοιπα του «Ταμείου Μολυβιάτη» και έθετε θέμα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης του νομού. Γιατί παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν επί της ουσίας τέτοια έργα δεν έγιναν. Η επιστολή του προς τα υπουργεία κατατέθηκε και στη Βουλή ο βουλευτής κ. Κουτσούκος. Η απάντηση που έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, περιλαμβάνει την αναλυτική ιστορία του Ταμείου Μολυβιάτη, αλλά δεν απαντά στα ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με το εναπομείναν ποσό των δωρεών και που αυτό βρίσκεται.
Από τα 214 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν, 100 εκατ. ευρώ δόθηκαν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως κρατική αρωγή για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων κατοικιών ολικώς και μερικώς καθώς και λοιπών κτιρίων. Το που δαπανήθηκαν αυτά τα χρήματα δεν έχει απαντηθεί. Ωστόσο από τα στοιχεία της Π.Ε. Ηλείας προκύπτει πως σε δικαιούχους στην Ηλεία δόθηκαν 36,8 εκατ. ευρώ, για 675 ανακατασκευές κατοικιών και 600 επισκευές. Να θυμίσουμε πως η Μάκιστος και η Αρτέμιδα ανακατασκευάστηκαν με δαπάνες του Ομίλου Βαρδηνογιάννη και της Κυπριακής Δημοκρατίας αντίστοιχα.
Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε πως δεν μπορεί να διατυπώσει πως δαπανήθηκαν 36 εκατ. ευρώ στην Ηλεία και το υπόλοιπο ποσό σε άλλες περιοχές που δεν υπέστησαν ούτε το 20-30% των καταστροφών που υπέστη η Ηλεία. «Άρα εκεί πρέπει να βρίσκεται ένα ποσό που δεν ξέρουμε ποιο είναι και δεν μας το λέει το έγγραφο» σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης. Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος το ποσό της εκκαθάρισης παραμένει άγνωστο αφού δεν δίδεται επίσημη απάντηση στο ερώτημα αυτό. Ωστόσο θα πρέπει υποχρεωτικά εκ του νόμου να βρίσκεται κατατεθειμένο στον λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της ΤτΕ.
Η Ηλεία έλαβε ακόμα από την πρώτη κατανομή το 2010, 20,5 εκατ. ευρώ και λίγο πριν με απευθείας διάθεση τρία εκατ. ευρώ σε δήμους και νομαρχία. Το 2012 από τη συνολική κατανομή η Ηλεία έλαβε ακόμα 20,8 εκατ. ευρώ. Έτσι συνολικά στην Ηλεία δοθήκαν περί τα 80 εκατ. ευρώ. «Θα επανέλθουμε με νέα επιστολή διότι η απάντηση είναι αόριστη, ελλιπής, δεν μας ικανοποιεί και δεν δίνει απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα και δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό. Θα περιμένουμε, αν δεν έχει απαντηθεί ως τότε και το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου στην Πάτρα, και θα ζητήσουμε ως Ηλεία, και προφορικά απαντήσεις στα ερωτήματα που θα θέσουμε είπε ο κ. Γεωργιόπουλος.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας ανέφερε μια σειρά από ερωτήματα που θα τεθούν προς το Υπουργείο Οικονομικών και τους αρμοδίους παράγοντες για το «Ταμείο Μολυβιάτη». Ρωτά λοιπόν, «…ποιο είναι το συνολικό υπόλοιπο του ¨Ταμείου Μολυβιάτη¨ που κατεγράφη με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης στις 31/05/2011; Από τα 100 εκατ. ευρώ που δόθηκαν ως κρατική αρωγή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για ανοικοδόμηση κατοικιών που κατεστράφησαν, ποιό ποσό δαπανήθηκε συνολικά; Το τυχόν εναπομείναν υπόλοιπο συνυπολογίστηκε στο τελικό ποσό της εκκαθάρισης; Ποιο ποσό μεταφέρθηκε τελικώς από τους λογαριασμούς του Ταμείου και κατατέθηκε στο Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά το πέρας της εκκαθάρισης; Από το ποσό που βρίσκεται κατατεθειμένο στον παραπάνω Λογαριασμό:
α) ποιο ποσό είναι δεσμευμένο για τρέχοντα έργα;
β) ποιο ποσό προέρχεται από απεντάξεις έργων;
γ) ποιο ποσό παραμένει αδιάθετο για νέα έργα; Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το σύνολο του συγκεντρωθέντος ποσού (215 εκατ. ευρώ) οφείλεται στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης από την τραγωδία της Ηλείας και ως εκ τούτου το συνολικό ποσό που αποδόθηκε στην Ηλεία είναι πολύ μικρότερο αυτού που εδικαιούτο;
Ως εκπρόσωπος των πολιτών της Ηλείας έχω υποχρέωση και ευθύνη αλλά και ο κάθε πολίτης χωριστά έχει κάθε δικαίωμα πολιτικό, ηθικό και έννομο να αναζητήσει τη δαπάνη και τη διάθεση και του τελευταίου ευρώ. Η βούληση των δωρητών τόσων εκατομμυρίων ευρώ είναι ρητή και δεν μπορεί να παραβιάζεται. Οποιαδήποτε διάθεση αυτών των χρημάτων για οποιοδήποτε άλλο σκοπό εγείρει πολιτικές, ηθικές αλλά και νομικές ευθύνες.
Ο Υπουργός Οικονομικών, τον οποίο βεβαίως δεν αφορούν οι διαδικασίες, οι κατανομές και εν γένει εκταμιεύσεις των ποσών του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη, καθώς αναφέρονται σε προγενέστερες της παρούσας Κυβερνήσεις, έχει το πολιτικό και διοικητικό καθήκον να μας δώσει συγκεκριμένες και ακριβείς απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιόπουλος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]