FOLLOW US: facebook twitter

«Θυσίας Μνήμη» με περίσσια συγκίνηση…

Ημερομηνία: 07-11-2016 | Συντάκτης:

proskopoi-thusias-mnimi5

Εξαιρετική η εκδήλωση για τους θυσιασθέντες προσκόπους της Μ. Ασίας από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Πύργου και το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου

Τις δραματικές στιγμές της ιστορίας του Προσκοπισμού αλλά και τις τραγικές μνήμες της Μικρασιατικής καταστροφής και της ερμηνείας των γεγονότων εκείνων της σφαγής χιλιάδων αθώων, που πλήγωσαν αβάσταχτα τον Ελληνισμό μετά την οπισθοχώρηση και κατάρρευση του μετώπου του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος και την προέλαση των Κεμαλικών δυνάμεων, θυμηθήκαμε ξανά μέσα από την εξαιρετική εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Πύργο με τίτλο «Θυσίας Μνήμη». Την εξαιρετική αυτή εκδήλωση- θεσμό, οργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, με την συνεργασία τούτη τη φορά του Παραρτήματος Πύργου του Λυκείου των Ελληνίδων στον κατάμεστο από κόσμο, καλαίσθητο και με την σφραγίδα της παράδοσης χώρο του Λυκείου Ελληνίδων. Μια βραδιά συγκινητική, αφιερωμένη στα δραματικά όπως είπαμε γεγονότα και τους προσκόπους της Μικράς Ασίας που θυσιάστηκαν στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αιδίνι και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. Οι εκδηλώσεις ήταν διήμερες, καθώς το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των αδικοχαμένων προσκόπων της Μ. Ασίας, χθες το πρωί στον Άγιο Διονύσιο Πύργου.

proskopoi-thusias-mnimi1

Τον κόσμο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Σαββάτου, καλοσώρισαν  εκ μέρους της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων ο κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό του αφιερώματος αυτού που γίνεται για 3η χρονιά και είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η μεταλαμπάδευση των αξιών του Προσκοπισμού στις επόμενες γενιές μέσα από την θυσία των προσκόπων της Μικράς Ασίας. «Μεταφερόμαστε απόψε νοερά, στα δραματικά γεγονότα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού των Ελλήνων, για να ξαναθυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι» επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

proskopoi-thusias-mnimi-lyk-ellinidon

Εκ μέρους του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος κ. Τούλα Καλαμπόκα, επισημαίνοντας ότι « θέλουμε να σας μεταφέρουμε μέσα από αυτή τη βραδιά την αίσθηση των χαμένων πατρίδων και να ευχηθούμε ποτέ ξανά τέτοιες τραγωδίες».

proskopoi-thusias-mnimi-georgiopoulos

Μια πολύ ουσιαστική τοποθέτηση για τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, τονίζοντας ότι ενώ οι Έλληνες πάντα συνήθιζαν να φεύγουν  προς την ανατολή, στην προκειμένη περίπτωση επέστρεψαν ηττημένοι κάτω από ο βάρος των γεγονότων μέσα από μια τεράστια καταστροφή.

proskopoi-thusias-mnimi

Τα «όχι» που πρέπει ο καθένας μας να πει

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης του Σαββάτου, ήταν ο Διδάκτωρ Πολ. Φιλοσοφίας, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Παναγιώτης Ζεύλας με θέμα «Από την Καταστροφή στην Αναγέννηση», όπου παρουσίασε και κάλυψε με την ομιλία του όλες τις πτυχές της Ιστορικής πραγματικότητας, τα τραγούδια, την καθημερινότητα που μετέφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο κ. Ζεύλας ανέλυσε ενδεικτικά τα δραματικά γεγονότα της εποχής εκείνης, μίλησε για την αδιαφορία των συμμάχων και το γιατί του διχασμού που έχει μεγάλη σημασία, ξεκινώντας από το 1912, από την ίδρυση και ιστορική διαδρομή του προσκοπισμού μέχρι και το 1919 και την μεγάλη σφαγή των 4000 αμάχων ελλήνων, μεταξύ των οποίων πολλοί πρόσκοποι, καθώς ο προσκοπισμός ήταν σε άνοδο και στοχοποιήθηκε ακριβώς γιατί οι τούρκοι φοβήθηκαν την νέα γενιά. . Στην συνέχεια επικεντρώθηκε στη θυσία των 31 προσκόπων που έγιναν και τα εξιλαστήρια θύματα, όπου προτίμησαν να χάσουν τη ζωή τους και να σφαγιαστούν για να μην εξισλαμιστούν όπως τους προτάθηκε από τον αρχηγό του τουρκικού σώματος, προτάσσοντας το δικό τους ΟΧΙ, ένα «όχι» που θα πρέπει ο καθένας μας να πει σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή του.

proskopoi-thusias-mnimi3

Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας όπως το «Η Σμύρνη καίγεται», «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι» κ.α  από την εξαιρετική χορωδία  του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κ. Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση, Σχολικής Συμβούλου Μουσικής Π.Ε.Δ. Ελλάδας και την συμμετοχή του κ. Παύλου Αυγερινόπουλου, Προέδρου της ορχήστρας «Χρώματα της Ήλιδας» που τραγούδησε το παραδοσιακό τραγούδι «τρία καράβια πάνε Σμύρνη και Κορδελιό…».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot