FOLLOW US: facebook twitter

Θερινό σχολείο και συνεδριακό κέντρο: Δύο απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Πατρών προτείνουν για το Μοτέλ Ξενία ΙΙ της Ολυμπίας

Ημερομηνία: 05-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”70202″ img_size=”full”][vc_column_text]Την ώρα που ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας και η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας έχουν αιτηθεί την παραχώρηση του Μοτέλ Ξενία ΙΙ – «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ- στην είσοδο της Αρχ. Ολυμπίας, η ΕΤΑΔ ανακοινώνει την διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την παραχώρηση του, μαζί με ακόμα 12 Ξενία ανά την Ελλάδα, προς εκμετάλλευση. Ο δήμος και η Περιφέρεια έχουν στο σχεδιασμό τους την δημιουργία ενός διεθνούς πολιτιστικού κέντρου, στο χώρο του πρώην ξενοδοχείου.

Δύο απόφοιτοι του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Απόστολος – Λινός Αποστολόπουλος και ο Νίκος Καλδής, πριν από δύο χρόνια παρουσίασαν μια εξαιρετική διπλωματική εργασία για την μετατροπή του ιστορικού ξενοδοχείου σε θερινό σχολείο και κέντρο συνεδρίων.

Το ξενοδοχείο σήμερα στεγάζει σε ένα τμήμα του υπηρεσίες του δήμου, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στην απόλυτη εγκατάλειψη. Άστοχες παρεμβάσεις, χωρίς σεβασμό στο κτήριο και στην ιστορική μορφή του αρχιτέκτονα, έχουν γίνει κατά καιρούς, όπως περιγράφουν οι δύο απόφοιτοι του Τμήματος Αρχιτεκτόνων. Σύμφωνα με την μελέτη που παρουσίασαν, οι επεμβάσεις που προτείνονται, αποσκοπούν αφενός στην προστασία – αποκατάσταση της υπάρχουσας φέρουσας κατασκευής, αφετέρου δε στην ενίσχυση της στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού. Βασικός στόχος της προτεινόμενης επέμβασης, είναι η εξασφάλιση αντισεισμικής επάρκειας με όσο το δυνατόν διακριτική ένταξη των πρόσθετων φερόντων στοιχείων στον υφιστάμενο φέροντα οργανισμό της κατασκευής.

Μέσω πληθώρας εναλλαγών και δοκιμών προήλθε η τελική πρόταση. Οι τρεις νέες υπέργειες πτέρυγες έχουν σχεδιαστεί με ένα αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο που να παραπέμπει σε αυτό του Κωνσταντινίδη. Δηλαδή, ακολουθείται το σκεπτικό του στην κατασκευαστική διάρθρωση και επίσης, κατά κάποιο τρόπο, χρησιμοποιούνται και τα υλικά – ανεπίχριστο σκυρόδεμα, στοιχεία πλήρωσης, γυαλί, μέταλλο. Σε όλους τους χώρους έχει εξασφαλιστεί φυσικός φωτισμός και αερισμός με διαφορετικούς τρόπους κατά περίπτωση.

Το Ξενία θα λειτουργήσει και πάλι ως ξενώνας με 72 κλίνες συμπληρώνοντας το νέο πρόγραμμα. Το οποίο περιλαμβάνει μια κεντρική μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο υπόγειο και γύρω της μικρές και μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία και εκθεσιακό χώρο. Στο ισόγειο διαμορφώνεται ένας ελεύθερος ανοιχτός χώρος ή μια στεγασμένη πλατεία. Στο πίσω μέρος του οικοπέδου προστίθεται μία πτέρυγα με αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και μια ακόμα πτέρυγα υπνοδωματίων 68 κλινών. Συνολικά το συγκρότημα θα διαθέτει πλέον 140 κλίνες. Ο περιβάλλον χώρος διαμορφώνεται εκ νέου. Επίσης προστίθεται ένα υπαίθριο ανοιχτό αμφιθέατρο.

Το νέο κτήριο συνδέεται με το παλιό μέσω μιας πλατιάς διαδρομής κατ’ επέκταση της πτέρυγας του Κωνσταντινίδη. Επίσης, γύρω από τα κτήρια δημιουργούνται πληθώρα υπαίθριων και ημιυπαίθριων διαδρομών κατ’ αναλογία με τον αντίστοιχο χειρισμό του Κωνσταντινίδη στο αίθριο του κτηρίου του.

Αξίζει να δείτε τις φωτογραφίες[/vc_column_text][vc_media_grid element_width=”2″ grid_id=”vc_gid:1536086386005-5bb13837-737b-6″ include=”70203,70204,70205,70206,70207,70208″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot