Θερινό σινεμά στη Δεξαμενή-Τελευταία προβολή για τις Κινηματογραφικές Βραδιές
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”62671″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι Κινηματογραφικές Βραδιές κλείνουν αυτή τη χρονιά με μια θερινή προβολή και σας προσκαλούν, σε συνεργασία με τη “Δεξαμενή Αναγνώσεων”, στην ταινία Persepolis, την Τετάρτη 13 Ιουνίου, στις 9.15 μ.μ., στον κοινωνικό πολυχώρο “Δεξαμενή”.
ΠΕΡΣΕΠΟΛΙΣ- PERSEPOLIS των Μαρζάν Σατραπί, Βενσέν Παρονό
Υπόθεση: Όποιοι ισχυρίζονται ότι το κινούμενο σχέδιο δεν μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό μέσο για ενήλικους και παιδιά ταυτόχρονα, θα χάσουν κάθε επιχείρημα μπροστά στο “Περσέπολις”. Όπως η σειρά των τεσσάρων τόμων κόμικ στο οποίο βασίζεται, αυτός ο αυτοβιογραφικός άθλος είναι απόλυτα προσβάσιμος και συγχρόνως υψηλή μορφή τέχνης.
Η καθόλου ναρκισσιστική αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο της “ατίθασης” ΜαρζάνΣατραπί, που ήταν 8 ετών όταν η Ισλαμική επανάσταση άλλαξε την Τεχεράνη στην οποία γεννήθηκε, αναδίδει έναν έντονο λυρισμό, που εκρήγνυται με στιγμές ανείπωτης γλύκας και απέραντης μελαγχολίας. Γενναιόδωρο, ανθρώπινο, αστείο και συγκινητικό, το “Περσέπολις” αποτελεί μια κινηματογραφική απόλαυση σε όλα τα επίπεδα.
Με τις φωνές των: Κατρίν Ντενέβ, Ντανιέλ Νταριέ, Κιάρα Μαστρογιάννι
Έχοντας στις αποσκευές του αρκετά βραβεία ως τώρα (με σημαντικότερο το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάνες το 2007 και την υποψηφιότητα για το Χρυσό Φοίνικα), το «Persepolis» δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό τη φήμη του, όχι τόσο για την πολιτική διαλεκτική του, όσο για την αφοπλιστική ειλικρίνειά του. Βασισμένο στις ομότιτλες σκιτσαρισμένες (διάσημες πια) αυτοβιογραφικές ιστορίες της ίδιας της MarjaneSatrapi, που συσκηνοθετεί και συνυπογράφει το σενάριο με τον VincentParonnaud, το γλυκόπικρο αυτό animation αποδεικνύει ότι ο όρος ‘ενήλικο κινούμενο σχέδιο’ δεν είναι οξύμωρο σχήμα. Ένα ασπρόμαυρο ημερολόγιο, το οποίο καταφέρνει με την ουσιαστική και, ενίοτε, χιουμοριστική σκηνοθεσία και το απλό σχέδιό του να μεταφέρει όλες τις αγωνίες και τα όνειρα ενός νέου ανθρώπου που μεγαλώνει σε αντίξοες συνθήκες, κάτι που μεγεθύνεται από το γεγονός ότι εδώ αφορά μια γυναίκα στον ισλαμικό κόσμο. Από νωρίς διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι η Satrapi δεν έχει σαν πρωταρχικό της σκοπό την πολιτική καταγγελία, αλλά την εκ βαθέων εξομολόγηση όλων αυτών των περιστατικών και συνθηκών που την έκαναν αυτό που είναι σήμερα. Κι εκεί είναι που κερδίζει το στοίχημα και μας αποζημιώνει.
Σας περιμένουμε, να μοιραστούμε μαζί αυτή την όμορφη θερινή προβολή!![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]