FOLLOW US: facebook twitter

Η τέχνη του σήμερα συναντά τον διαχρονικό πολιτισμό: Παρουσιάστηκε το εξαιρετικό γκράφιτι το εικαστικού Σωτήρη Γκαρδιακού που κοσμεί πλέον το δημαρχείο Ολυμπίας

Ημερομηνία: 17-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”73495″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε ένα κτίριο – κομμάτι της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ιστορίας όχι μόνο της Ολυμπίας αλλά ευρύτερα της Ελλάδας, το σημερινό δημαρχείο και παλιό Ξενία Ι του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, ενώθηκαν τα σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού που εκπέμπει διαχρονικά η Ολυμπία με την τέχνη του σήμερα. Ο εικαστικός Σωτήρης Γκαρδιακός, δημιούργησε σε ένα εξωτερικό τμήμα του κτιρίου, ένα εξαιρετικό γκράφιτι, που απεικονίζει τρία σύμβολα του τόπου. Την κρυπτή στοά που οδηγεί στο αρχαίο στάδιο, τον Ερμή του Πραξιτέλη και τον Απόλλωνα από το αέτωμα του ναού του Διός. Μια δράση που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομίας με τη συμμετοχή των μαθητών του δημοτικού σχολείου Αρχ. Ολυμπίας.

Ο εικαστικός Σωτήρης Γκαρδιακός παρουσία του αναπληρωτή δημάρχου Γιώργου Δεββέ και της διευθύντριας της ΕΦΑ Ηλείας Ερωφίλης Ίρις Κόλλια, μίλησε στα παιδιά για το έργο του αυτό, που αποτελεί ένα νεότερο σύμβολο για την πόλη της Ολυμπίας. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο ίδιος, «… είχαμε σκεφτεί να κάνουμε μια δράση με τα παιδιά και το πως αυτά θα βγουν έξω στην πόλη και θα συμμετέχουν σε αυτό. Έτσι καταλήξαμε στο χώρο του δημαρχείου. Ήταν αυτό που είναι το σημαντικό κομμάτι. Σεβόμενοι πάντα το χώρο που έγινε αυτό, σε ένα κτίριο που θεωρείται ιστορικά πολύ αξιόλογο, του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, έναν από τους μεγαλύτερους εκφραστές του μοντερνισμού στην Ελλάδα. Σεβόμενοι τον ίδιο τον αρχιτέκτονα ως καλλιτέχνη, δίνουμε μια νέα όψη σε ένα μικρό κομμάτι του κτιρίου, ώστε να μπορέσουμε με κάποιο τρόπο να τον επαναχρησιμοποιήσουμε. Αυτός ήταν και ο λόγος που φέραμε και τα παιδιά, έτσι ώστε να το οικειοποιηθούν και να μην νοιώθουν ξένα στον ίδιο τους τον τόπο. Αυτό που και ο αρχιτέκτονας είχε ως όραμα, τα κτίρια να αποτελούν τη συνέχεια του δημόσιου χώρου» εξήγησε. Αναφερόμενος στην έννοια της τελειότητας, επισήμανε πως είναι κάτι σχετικό στην εικαστική γλώσσα, όπως στην προκειμένη περίπτωση βρίσκεται σε γλυπτά της Ολυμπίας. «Εμείς προσπαθούμε με αναφορά τα αγάλματα και προσπαθώντας να κατανοήσουμε τις αξίες και τι είχαν οι δημιουργοί τότε για την τέχνη, που σήμερα εμείς ορίζουμε. Αγγίζουν την τελειότητα και εμείς κάνουμε μια πιστή αποτύπωση, πιστή και κατανοητή προς το μέσο θεατή» σημείωσε και επισήμανε πως αυτού του είδους πρότζεκτ, υλοποίησε για πρώτη φορά και αποτέλεσε μια πρόκληση.

Η κα Κόλλια ανέφερε πως «… το γκράφιτι του κ. Γκαρδιακού, έχει θέμα σε σχέση με την αρχαιότητα και σύνδεση με την σημερινή Ολυμπία. Επιλέξαμε σε συνεργασία με το δήμο, το δημαρχείο της πόλης για την υλοποίηση και βλέπουμε πως είναι πάρα πολύ ωραίο. Εικονίζει την κρυπτή στοά, την είσοδο στο στάδιο δηλαδή και δύο από τα σημαντικότερα έργα που εκτίθενται στο μουσείο της Ολυμπίας, τον Ερμή του Πραξιτέλη και τον Απόλλωνα από το ναό του Διός» είπε και σχολίασε πως η επαφή με τα παιδιά μέσα από αυτό το έργο έδωσε σε όλους μεγάλη ικανοποίηση.

Ο κ. Δεββές από την πλευρά του τόνισε πως ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας στηρίζει διαρκώς τις προσπάθειες της αρχαιολογικής υπηρεσίας για την ανάδειξη της Ολυμπίας και του Ελληνικού Πολιτισμού. «Πιστεύουμε ακριβώς πως το κομματάκι της Ολυμπίας στο παζλ του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού είναι πολύ σημαντικό. Ανέδειξε αξίες στον πολιτισμό και τον αθλητισμό που πρέπει να στηρίζεται η Ευρώπη σε αυτές. Η παρουσία των παιδιών εδώ έχει αυτή την έννοια καθώς αυτά είναι το μέλλον της Ευρώπης και πρέπει να ενστερνιστούν τις αξίες που η Ολυμπία και ο τόπος αυτός ανέδειξε» δήλωσε ο κ. Δεββές που εξήρε και το έργο των εκπαιδευτικών στο δημοτικό σχολείο Αρχ. Ολυμπίας και σχολίασε για τους μαθητές πως «… αποκτούν μια πιο συνειδητή σχέση με την πόλη, την οποία θα προστατέψουν και ενδεχομένως και από κάποιες αυθαίρετες δράσεις της δημοτικής αρχής. Είναι οι φύλακες του τόπου αυτού και των αξιών του».[/vc_column_text][vc_media_grid element_width=”6″ grid_id=”vc_gid:1539759546536-c675bdf1-930d-7″ include=”73496,73497″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia