Η οπτική της Αθήνας: Συνέντευξη του Μάκη Μπαλαούρα στη διεθνή επιθεώρηση “Politico” για τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”51237″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν ότι οι πραγματικοί νικητές του προσχεδίου του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι στην Ελλάδα είναι ικανοποιημένοι με το προσχέδιο.
Ο Γεράσιμος Μπαλαούρας, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου και μέλος του κυβερνώντος αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρύβει τη μεγάλη ανησυχία του.
«Η Ελλάδα και ιδίως η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μια από τις ελάχιστες αριστερές κυβερνήσεις που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη, έχει σοβαρές ενστάσεις στο μακροπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γράφει ο Μάκης Μπαλαούρας, σε σημείωμά του στην πολιτική επιθεώρηση Politico. «Η εκτίμησή μας είναι ότι το Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο αντανακλά την πολιτική στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά», παρατηρεί.
«Η πρόταση της Επιτροπής επιμένει στις ίδιες τεχνοκρατικές και ανελαστικές πολιτικές που προωθούσαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις της Δεξιάς, τις πολιτικές που πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για την εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης ιδίως στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου», γράφει ο Μάκης Μπαλαούρας.
Περικοπές στην αγροτική πολιτική
«Καθώς η χώρα μου είχε πάντοτε όφελος από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις Πολιτικές των Ταμείων Συνοχής, η σχεδιαζόμενη μείωση των συγκεκριμένων Προϋπολογισμών κατά 5% αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση» γράφει , προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί τώρα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης στην Ελλάδα, και ποντάρουμε πολύ στον αγροτικό τομέα. Η μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ δεν βοηθά την προσπάθειά μας».
Αλλαγές στα κριτήρια για τα κονδύλια Συνοχής
«Θα έλεγα το ίδιο για τις περικοπές στα κονδύλια για τη Συνοχή, αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι αυτές οι περικοπές συνοδεύεται από την εισαγωγή κάποιων νέων κριτηρίων που είναι υπέρ της χώρας μου. Για παράδειγμα, αντί να λαμβάνεται ως μοναδικό κριτήριο για την κατανομή των κονδυλιών συνοχής το κατά κεφαλήν εισόδημα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού εισάγει πρόσθετα κριτήρια: συγκεκριμένα το ποσοστό ανεργίας και τα προβλήματα ενσωμάτωσης των μεταναστών», σημειώνει.
Προβληματικές νέες προτεραιότητες
«Από την άλλη μεριά, σαν εκπρόσωπος της πολιτικής οικογένειας των Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, διαφωνώ πλήρως με τις προταθείσες αλλαγές στη δομή των ευρωπαϊκών δαπανών, δηλαδή τις περικοπές στα κονδύλια για τη Γεωργία και τη Συνοχή, και τις αυξήσεις στις δαπάνες για την Άμυνα και την Ευρώπη Φρούριο», γράφει.
«Με αυτές τις επιλογές η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να εγκαταλείπει τους στόχους της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής συνοχής, που εγγράφηκαν στις ευρωπαϊκές συνθήκες ως θεμελιώδεις στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην καλύτερη και πιο εμπνευσμένη περίοδο του ευρωπαϊκού σχεδίου, δείχνει δηλαδή να εγκαταλείπει ένα ζωτικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδίου».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]