Η οζόνωση λύση για το διυλιστήριο Πηνειού;
Ξεκίνησαν διαδικασίες για να φιλτράρουν το νερό της λίμνης
Ο δήμος Ήλιδας αναμένει απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς για να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού
Μια σειρά από διαδικασίες που μπορούν να φιλτράρουν το νερό της λίμνης Πηνειού, ξεκίνησαν από χθες δοκιμαστικά στο διυλιστήριο προκειμένου να δοθεί μια αξιόπιστη λύση σχετικά με την ποιότητα του. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει εδώ και 15 ημέρες λόγω της αύξησης των ποσοστών μαγγανίου και σιδήρου, συνεχίζει να απασχολεί την δημοτική αρχή της Ήλιδας, προκειμένου άμεσα να επανέλθει η υδροδότηση από το διυλιστήριο και να μην απαξιωθεί ένα τόσο μεγάλο έργο.
«Το θέμα του διυλιστηρίου είναι σοβαρό για “την υγεία των πολιτών και με αυτό δεν παίζει κανένας» σχολίασε ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος χθες σε δηλώσεις του. Ο δήμαρχος μετά τη συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και με ερωτήματα που έχουν τεθεί στην Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΟΜΕΔΙ, στο ΙΓΜΑ, αναζητά απαντήσεις ώστε να ξεκινήσει άμεσα η τροφοδοσία του δικτύου ύδρευσης με νερό από τη λίμνη Πηνειού.
Από χθες ξεκίνησε δοκιμαστικά η λειτουργία της οζόνωσης στο διυλιστήριο, από την εταιρία που έχει αναλάβει τη λειτουργία του και σε δέκα ημέρες θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα. Εκτιμάται πως με την οζόνωση, την κροκίδωση και την φίλτρωση, θα δοθεί λύση τώρα αλλά και σε κάθε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον, ώστε να μην χρειάζεται να διακοπεί και πάλι η υδροδότηση. «Δεν μπορεί να απαξιώνουμε ένα έργο 22 εκατ. ευρώ υπό αυτές τις συνθήκες» είπε ο δήμαρχος.
Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε πως και άλλες περιοχές βρήκαν λύση σε ανάλογο πρόβλημα και ανέφερε πως από τη μεγαλύτερη μέτρηση τιμών μαγγανίου που ήταν στα 890mg/l, σήμερα έχει μειωθεί κατά πολύ στο 360mg/l. Όμως και πάλι δήλωσε πως προέχει η απάντηση των ειδικών για το θέμα, περίπου σε δέκα ημέρες.
«Τις αποφάσεις δεν θα τις λάβω μόνος μου, θα ληφθούν από κοινού μετά από ενημέρωση που θα έχουμε από τους επιστήμονες, ενώ θα προηγηθεί ενημέρωση του ΔΣ Ήλιδας, των δημάρχων Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης και του Συνδέσμου. Το θέμα είναι η μονάδα οζόνωσης να κατεβάζει το μαγγάνιο στα επιτρεπτά από το νομό όρια» είπε ο κ. Χριστοδουλόπουλος.