FOLLOW US: facebook twitter

Η λαογραφία του τόπου ζωντανή: Εγκαίνια λαογραφικού μουσείου Αγίας Μαύρας

Ημερομηνία: 30-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”61610″ img_size=”full”][vc_column_text]Στην κοινωνία παραδόθηκε και επίσημα το νεοσύστατο λαογραφικό μουσείο Αγίας Μαύρας στο δήμο Πηνειού. Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο χώρο του παλιού σχολείου και νηπιαγωγείου όπου στεγάζεται. Παρουσία βουλευτών, δημάρχων, τοπικών φορέων, δωρητών, εθελοντών και πλήθους κόσμου, τελέστηκαν τα εγκαίνια. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό τόσο απο την ομιλία του εμπνευστή και πρωτεργάτη πρώην δημάρχου Τραγανού και υπευθύνου του μουσείου, Γρηγόρη Γιαννακόπουλου και ενός εκ των δωρητών και πρώην δημάρχου Λασιώνος Κλεάνθη Παπαδόπουλου.

Ο κ. Γιαννακόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σκεπτικό της δημιουργίας του λαογραφικού μουσείου. Τόνισε πως ο ίδιος και η γενιά του έχει χρέος να παραδώσει την ιστορία στις νεότερες γενιές, μέσα από αυτό τον λαογραφικό και πολιτιστικό πλούτου. Όπως τόνισε ο σεβασμός και η αγάπη προς τον πολιτιστικό πλούτο και την λαογραφική παράδοση του τόπου και τα κλειστά σχολεία της Αγ. Μαύρας αποτέλεσαν τη σπίθα που άναψε για να υλοποιηθεί η προσπάθεια αυτή. Αναφέρθηκε σε αυτή τη διαδρομή της υλοποίησης και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν όσοι ξεκίνησαν μαζί, αλλά και το αποτέλεσμα που ήρθε, αφότου κέρδήθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου που άρχισε να προσφέρει για το μουσείο αυτό. Ευχαρίστησε τους δωρητές του μουσείου, ανεξαρτήτως του μεγέθους της προσφοράς και όλους όσοι εργάστηκαν για την προετοιμασία του. “Τα αντικείμενα αυτά δεν είναι άψυχα γιατί κουβαλούν σε κάθε τους μόριο της συλλογική μνήμη των προγόνων μας” είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννακόπουλος.

Η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Λαογραφίας Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη στην μακροσκελή ομιλία της, στάθηκε στην συλλογικότητα της προσπάθειας δημιουργίας του λαογραφικού μουσείου Αγίας Μαύρας και την αναγκαιότητα του, που υπέδειξε η τοπική κοινωνία.. Παρατήρησε δε πως το υλικό είναι πάρα πολύ και θα χρειαστεί να απλωθεί και σε άλλους χώρους.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, μίλησε για τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας και αναφέρθηκε στις κινήσεις που απαιτούνται από εδώ και πέρα για την καταγραφή του υλικού του μουσείου. Ευχαρίστησε δημόσια τον πρώην δήμαρχο Τραγανού κ. Γιαννακόπουλο και τον επίσης πρώην δήμαρχο Τραγανού και νυν αναπληρωτή δήμαρχο Πηνειού κ. Κασσιανό για την στήριξή και τις προτροπές του.

Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Βασιλόπουλος ευχαρίστησε την κα Καμηλάκη για την παρουσία της και τις προτάσεις της. Στάθηκε στον παιδευτικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει το νέο λαογραφικό μουσείο με επισκέπτες κυρίως τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να καταρτίσουν εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχευση προς το συγκεκριμένο μουσείο. Ο Αρχιμανδρίτης Φιλάρετος Σπανόπουλος που τέλεσε τα εγκαίνια μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη Ηλείας κ. κ. Γερμανού.

Ο πρώην δήμαρχος Λασιώνος Κλεάνθης Παπαδόπουλος υπήρξε ένας απο τους μεγάλους δωρητές του μουσείου στο χαιρετισμό του εξήρε το έργο του κ. Γιαννακόπουλου. Απευθυνόμενος προς τον κ. Καστρινό χαρακτήρισε το μουσείο ως μουσειακό πάνθεον λαϊκής τέχνης και τεχνοτροπίας και λαογραφικά στοιχεία. Όπως και κατά τη διάρκεια των εγκαινίων προσέφερε μια κορνίζα με τη φωτογραφία που για περισσότερα από 100 χρόνια βρισκόταν κρεμασμένη στο σπίτι του. Πρόκειται για την φωτογραφία του Αργύριου Τριανταφυλλόπουλου που γεννήθηκε στα Τσίπιανα το 1882 και ήταν αδερφός του παππού του, ο οποίος αγωνίστηκε και έχασε τη ζωή του στις τελευταίες ημέρες του β’ Βαλακνικού πολέμου και μαζί έδωσε και τα κυάλια του. “ Θεώρησα πως αυτή η εικόνα δεν πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι μας, έχει ξεπεράσει τα σύνορα, για να δουν οι νεώτεροι με ποιους νεότερους στρατιώτες έφτασε ο στρατός μας έξω από την Κόκκινη Μηλιά” είπε χαρακτηριστικά και παρέδωσε τα κειμήλια στον δήμαρχο Πηνειού.

Το λαογραφικό μουσείο Αγ. Μαύρας θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την 1η Σεπτέμβρη σύμφωνα με τον προγραμματισμό των υπευθύνων. Η θεματολογία του μουσείο περιλαμβάνει τους εξής τομείς: παλιό δημοτικό σχολείο, φούρνος, φιλαρμονική, τρόποι άντλησης νερού, κάρο, ελαιοτριβείο, όργωμα, τσαγκάρης, χασάπης, κτηνοτρόφος, ζώα και πουλιά του τόπου, καλαθοπλεκτική, πηλοπλαστική, ζυγαριές, δρόμος κρασιού, τσίπουρο, εργαλεία αμπελουργού και αγρότη, αργαλιός, εθνικές στολές και ιστορία του τόπου, έκθεση φωτογραφίας, κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία, υπνοδωμάτιο και δραχμή.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1527668844152-1effb435-7deb-1″ include=”61611,61612,61613,61614,61615,61609″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia