FOLLOW US: facebook twitter

Η ιστορική μνήμη δεν θα αλλοιωθεί

Ημερομηνία: 10-05-2017 | Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος

Η εκδήλωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών και του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα στον Πύργο (Η Εποχή, 07/05/2017)

Μέσα σε συγκινητική αλλά και πολιτικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, εξ αιτίας του σχεδίου μετονομασίας της κεντρικής πλατείας που φέρει το όνομα του Σάκη Καράγιωργα, πραγματοποιήθηκε το  Σάββατο  29/4 στον Πύργο η ημερίδα «Αντίσταση και Ιστορική Μνήμη», αφιερωμένη στον αντιστασιακό καθηγητή.

Δεκάδες πολίτες πλημμύρισαν το δημαρχείο της γενέτειρας του Σάκη Καράγιωργα (Πύργος 1930-Αθήνα 1985), για να τιμήσουν την λαμπρή ακαδημαϊκή προσωπικότητά του και την ηρωική στάση του, που τον ανέδειξε ως ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα. Μαζί τους αρκετά μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών και του Ιδρύματος Καράγιωργα, που είχαν και την πρωτοβουλία για την οργάνωση της εκδήλωσης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Ανάμεσα στους τελευταίους και ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής, που παρακολούθησε σιωπηλός τις ομιλίες του βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα, του προέδρου του ΣΦΕΑ Κώστα Μανταίου, της εκπροσώπου του Ιδρύματος Καράγιωργα Κάτιας Φωτεινοπούλου, του ομότιμου καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Θεοφάνη Πάκου και του φιλολόγου Λαοκράτη Βάσση, κοινή επωδός των οποίων ήταν ότι η απόπειρα για τη μετονομασία της πλατείας συνιστά βάναυση προσβολή των ιδεών για τις οποίες αγωνίστηκε ο Καράγιωργας και αλλοιώνει την δημοκρατική ιστορική μνήμη.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο της δημοτικής αρχής έγινε γνωστό περίπου προ τριμήνου με δήλωση του ίδιου του δημάρχου και με την αιτιολογία πως κανένα πρόσωπο δεν έχει πράξει κάτι τόσο μεγάλο ώστε να δοθεί το όνομά του στην κεντρική πλατεία. Ωστόσο αυτή τη στιγμή, μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες που προκάλεσε και την μεγάλη απήχηση που αυτές είχαν στην κοινή γνώμη, εκτιμάται ότι το σχέδιο έχει πλέον ακυρωθεί και ο δήμος έχει υπαναχωρήσει σιωπηρώς.

Για την ιστορία, ας σημειωθεί επίσης ότι η πλατεία έλαβε το σημερινό όνομά της το 1986, λίγους μήνες μετά από τον αιφνίδιο θάνατο του Σάκη Καράγιωργα, επί δημαρχίας Λάμπη Κανελλακόπουλου, ωστόσο όλες οι μετέπειτα δημοτικές αρχές, με εξαίρεση εκείνη του Μάκη Παρασκευόπουλου, που ήταν παρών στην εκδήλωση, απεύφευγαν τη χρήση του ονόματός του.

Αρετές που σπανίζουν

Η εμβληματική μορφή του Σάκη Καράγιωργα ως ακαδημαϊκού διανοητή και ερευνητή αλλά και ως ζωντανού συμβόλου ηρωικής και ανυπότακτης αντίστασης απέναντι στον εφιάλτη της δικτατορίας, κυριάρχησε στους χαιρετισμούς και στις εισηγήσεις των ομιλητών.

Ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας τόνισε τον υψηλό συμβολισμό που ενέπνεε ο Καράγιωργας στις νεότερες γενιές των αγωνιστών, τον χαρακτήρισε οργανικό διανούμενο, που μετέδιδε ερεθίσματα για γνώση αλλά και για δράση στους αγώνες για μια δικαιότερη και πιο δημοκρατική κοινωνία, και είπε ότι αποτελεί πολύτιμο ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Κώστας Μανταίος εστίασε στην κορυφαία αντιστασιακή του δράση και τον περιέγραψε ως φωτισμένο δάσκαλο και επιστήμονα, πιστό στις ιδέες και στα οράματα του, και ως ηρωική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, που έδωσε το παράδειγμα του ασυμβίβαστου και ανυποχώρητου υπερασπιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου.

Η καθηγήτρια Πολιτικής Οικονομίας Κάτια Φωτεινοπούλου αναφέρθηκε στις επιστημονικές και πολιτικές παρακαταθήκες του, σημειώνοντας ότι το μνημειώδες κείμενο της απολογίας του στο Στρατοδικείο της Χούντας, με την οποία αποδόμησε εκ βάθρων το αφήγημα των πραξικοπηματιών, θα πρέπει να διδάσκεται ως μάθημα δημοκρατικής αγωγής.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Φάνης Πάκος, μίλησε για την επιστημονική και πολιτική σκέψη του, τη σημασία που απέδιδε στη θεωρία των ιδεών, εκεί όπου κερδίζονται και χάνονται οι κοινωνικοί αγώνες, έκανε συνοπτική αναφορά στο πρωτοποριακό επιστημονικό έργο του –ορόσημο πανεπιστημιακής διδασκαλίας και επιστημονικής έρευνας– και στον αγώνα του για την προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του δημόσιου πανεπιστημίου.

Τέλος, ο φιλόλογος και αντιστασιακός Λαοκράτης Βάσσης τόνισε ότι η υψηλή αίσθηση του χρέους ήταν για τον Σάκη Καράγιωργα υπέρτατος και δια βίου νόμος της συνείδησής του, που καθόρισε την πολιτική στάση του, χαρακτηρίζοντάς την αμείλικτο μέτρο αξιολόγησης των πολιτικών λογικών και συμπεριφορών που έκριναν την συνολική έκβαση της Μεταπολίτευσης.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot