FOLLOW US: facebook twitter

Η Ηλεία χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση

Ημερομηνία: 05-05-2017 | Συντάκτης:

Του Κώστα Λεβέντη

Αντιπρόεδρου Επιμελητηριου Ηλείας .

Την Παρασκευή 28 Απριλίου  είχαμε την ευκαιρία στο επιμελητήριο μας, να οργανώσουμε μια ημερίδα ενημέρωσης των επιχειρήσεων, σχετικά με τις δυνατότητες που τους παρέχονται από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού για την ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων με κεντρικο εισηγητή τον κ. Φωτη Κουρμούση, ειδικό Γραμματέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους .

Ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι αδιαμφισβήτητα ένα εργαλείο που θα  επιλύσει προβλήματα κάποιων επιχειρήσεων. Η ψήφιση του προφανώς κάποιους θα εξυπηρετήσει.

Τα θετικά, όπως και αρνητικά στοιχεία του νόμου, παρουσιάστηκαν  από το επιμελητήριο, στην θετική συμβολή του οποίου,κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, αναφέρθηκε επαινετικά ο ειδικός γραμματέας κ.  Κουρμούσης.

Ως ιδιαίτερα σημαντικές καταδείχθηκαν η συμβολή και  οι προτάσεις του επιμελητηριου Ηλείας και ιδιαίτερα,  η ενταξη στο νομο και των δάνειων με την εγγύηση του δημοσίου και μάλιστα εκείνων που  έχουν το δανεισμό σε μια τράπεζα,γεγονός που απασχόλει την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του Νομού μας,οι οποίες αποκλείονταν, από το προσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση.

Το πόσες επιχειρήσεις  θα εξυπηρετήσει τελικά ο νομος θα κριθεί στη πράξη .

Παρόλο που δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε ποια θα είναι τα  αποτελέσματα από την εφαρμογή του νόμου, οι εκτιμήσεις είναι, πως δεν θα ικανοποιηθεί η πλειοψηφία των Ηλειακων επιχειρήσεων, ιδιαιτέρως, όσων έχουν δανεισμό με την εγγύηση του δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε, ειδικως, για την πολύπαθη ΗΛΕΙΑ,σεβόμενοι την κρίση που παντού υπάρχει σε όλη την Χώρα, πως η Κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει  να ξεκαθαρίσουν, εάν  θα αναλάβουν  ειδική νομοθετική πρωτοβουλία να θεσπίσουν ειδικό προνοιακό καθεστώς ΡΥΘΜΙΣΗΣ  για τα δάνεια ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ της Ηλείας, ΜΕ ΣΥΓΓΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ή ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ανά επιχείρηση,αφού αυτά χορηγήθηκαν ως προνοιακο αντιστάθμισμα των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών, των σεισμών κλπ και το προνοιακό καθεστώς τους πρέπει να διατηρηθεί.

Κανένας  τραπεζίτης  δεν απεμπολεί δάνεια έχοντας την αδιαμφισβήτητη εγγύηση  του Ελληνικού δημοσίου.

Αυτή η πρόταση, προφανώς έχει ένα κόστος για την εθνική οικονομία, πολύ όμως μεγαλύτερο κόστος θα έχει η τυχόν διάλυση του επιχειρηματικού – παραγωγικού ιστού του Νομού μας, σε περίπτωση που εκκινήσουν οι μαζικές καταπτώσεις αυτών των εγγυήσεων.Θα πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει θέση, όπως όλα τα εκπροσωπούμενα στο Κοινοβούλιο κόμματα, τα οποία φέρουν την βαριά ευθύνη απέναντι στις επιχειρήσεις της Ηλείας να λάβουν και αυτά την πρωτοβουλία να στηρίξουν την πρόταση μας .

Διαφορετικά  πολύ δύσκολα η Ηλειακη οικονομία  θα  πάρει εμπρός,  αφού ποτέ δεν συνήλθε από τις επιπτώσεις που είχαν πριν την κρίση οι φυσικές καταστροφές στην τοπική οικονομία.

Αυτή ακριβώς είναι και η ιδιαιτερότητα, που επιτρέπει να προτείνουμε όχι τοπικιστικά σκεπτόμενοι τα πράγματα, αλλά αντικειμενικά ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap

olympia

Screenshot