Η ευθύνη των φορέων και του κράτους για τη δημόσια υγεία (Ιός Δυτικού Νείλου)
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60626″ img_size=”full”][vc_column_text]Του Γιώργου Παναγιωτόπουλου,
Επικ. Καθηγητή,
Μέλος Δ.Σ. ΤΟΕΒ Μυρτουντίων
Αυτή την περίοδο πυκνώνουν οι ανακοινώσεις από επιστημονικούς φορείς για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας του πληθυσμού από το κίνδυνο του Ιού του Δυτικού Νείλου.
Ήδη στη χώρα μας έχουν σημειωθεί , σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 33 θάνατοι και 133 περιστατικά λοίμωξης από τον εν λόγω ιό .
Για την κρισιμότητα της κατάστασης και τις ενέργειες που απαιτούνται , όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (28/08/2018) στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου Υγείας, εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες και τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης, το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, επιστήμονες και στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Αυτό καταδεικνύει , χωρίς να είμαι ειδικός, το βαθμό εξέλιξης του προβλήματος αλλά και την αναγκαιότητα για ενεργοποίηση των φορέων σε επίπεδο Περιφέρειας, Νομού και Δήμων.
Μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου (ανακοίνωση σε ΜΜΕ με τίτλο «Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι δίπλα μας…» ,26 /8/ 2018) , όχι μόνο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αλλά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, όπως αποδεικνύεται, προχώρησε σε προτάσεις μέτρων πρόληψης – προφύλαξης. Πιο συγκεκριμένα σε συλλογικό επίπεδο ανάφερε ενέργειες όπως:
-Καθαρισμός αγωγών όμβριων υδάτων και αρδευτικών καναλιών από οτιδήποτε εμποδίζει την ελεύθερη ροή νερού.
-Καθαρισμός επιφανειακών υδάτων από αγριόχορτα και βλάστηση
-Καθαρισμός ή εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρονται τα σημεία όπου συγκεντρώνονται τα λιμνάζοντα ύδατα όπως σιντριβάνια και κολυμβητικές δεξαμενές εκτός λειτουργίας, αποχετεύσεις, διαρροές των συστημάτων ύδρευσης, δοχεία αποθήκευσης νερού ή άλλα αντικείμενα που κρατούν το νερό της βροχής ή ποτίσματος, εγκαταλελειμμένοι χώροι και κτίρια όπου συσσωρεύονται απορρίμματα πάσης φύσεως , βιολογικοί καθαρισμοί κ.λ.π.
-Εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών.
Από τα παραπάνω, είναι προφανές ότι ο αναξιοποίητος χρόνος λειτουργεί εις βάρος της δημόσιας υγείας.
Στην περιοχή ευθύνης – αναφοράς του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων (Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και μέρος του Δήμου Πηνειού) , όπως και σε πολλές περιοχές της Ηλείας, οι συνθήκες των αποστραγγιστικών δικτύων, δεκάδων χιλιομέτρων, εκτοξεύουν τον δείκτη επικινδυνότητας από την ύπαρξη λιμναζόντων νερών. Αν λάβουμε υπόψη ότι, μεγάλο μέρος είναι χαμηλή ζώνη, δηλαδή το υψόμετρο είναι οριακά ίσο ή και χαμηλότερο από τη στάθμη της θάλασσας, είναι στο καθένα αντιληπτό το πιθανό πρόβλημα από την επώαση, στους εν λόγω χώρους, ασύλληπτου πληθυσμού κουνουπιών.
Στην σημερινή (30/8/2018) συνεδρίαση του Δ.Σ ΤΟΕΒ Μυρτουντίων , τέθηκε από τον γράφοντα ο προβληματισμός στο μείζον αυτό θέμα και ζητήθηκε η άμεση ενεργοποίηση του οργανισμού προς την αυτοδιοίκηση και το κράτος.
Το κόστος για τον άμεσο και καθολικό καθαρισμό των αποστραγγιστικών δικτύων και η απεμπλοκή των λιμναζόντων νερών, στις κρίσιμες αυτές στιγμές, είναι απαγορευτικό για τις δυνατότητες ενός ανταποδοτικού οργανισμού που στηρίζεται στο πληγέντα, οικονομικά, αγροτικό κόσμο.
Η πολιτεία , η περιφέρεια και ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης , άμεσα να αναλάβουν την ευθύνη τους για τη δημόσια υγεία, προβαίνοντας σε έργα καθαρισμού του αναφερόμενου δικτύου συνεπικουρούμενοι από τον ΤΟΕΒ.
Είμαι σίγουρος ότι γίνεται κατανοητή η ανάγκη για άμεση αντίδραση και δράσεις ουσίας.
Αποτελεί ευθύνη και καθήκον των αρμοδίων και όχι διακριτική ευχέρεια και πιθανή βούλησή τους.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]