Η Ενέργεια σε πρώτο πλάνο στην Ηλεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”32036″ img_size=”full”][vc_column_text]Σημαντική ημερίδα χθες του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας και άλλων φορέων για τις ενεργειακές εξελίξεις
- Εξελίξεις για το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Κατάκολο
Στις ευκαιρίες αλλά και τις δυνατότητες που έχει η Ηλεία για να εκμεταλλευτεί την Ενέργεια και τις Ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή προς όφελος του παραγωγικού κυρίως κλάδου αλλά και της γενικότερης ανάπτυξής της, αξιοποιώντας τον τεράστιο πλούτο που διαθέτει ο τόπος, με στόχο να γίνει η Ηλεία στο άμεσο μέλλον ενεργειακός κόμβος και να αντιστρέψει την μιζέρια προς την δράση, εστίασε η χθεσινή πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας.
Την ημερίδα Forum Ανάπτυξης για τις ενεργειακές εξελίξεις, συνδιοργάνωσαν η ΝΕ Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου με την ΠΕ Ηλείας, το Επιμελητήριο Ηλείας , τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτ.Ελλάδας και την εφημερίδα «Σύμβουλος επιχειρήσεων», με διακεκριμένους ομιλητές που ενημέρωσαν το κοινό για πολύ σημαντικά ζητήματα με εξέχων θέμα την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο από την εταιρία Energean oil. Άλλωστε σε αυτό αναφέρθηκαν ιδιαιτέρως στον χαιρετισμό τους και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλης Αϊβαλής, ενώ την εκδήλωση συντόνισε εκδότης του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» κ. Παναγιώτης Γιαλένιος.
Ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε ότι η Ενέργεια για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυρίως αυτήν την περίοδο όπου η Ηλεία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Κατάκολο που δρομολογείται. Τόνισε δε, ότι από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα, έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται πολλές συζητήσεις με την εταιρία, έτσι ώστε να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που έχει ο κάθε απλός πολίτης αλλά και η ίδια η Περιφέρεια .
Διότι το ζητούμενο ήταν και παραμένει, να μπορέσει να συνυπάρξει αρμονικά σε μια περιοχή όπου ο τουρισμός και ειδικά η κρουαζιέρα όπως στο Κατάκολο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, η εξόρυξη των υδρογονανθράκων με αυτό το κομμάτι, τηρουμένων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας και φυσικά των περιβαλλοντικών όρων. Διασφαλίστηκε όπως είπε ο κ Γεωργιόπουλος το γεγονός ότι δεν θα στηθεί πλατφόρμα μέσα στη θάλασσα, αλλά η εξόρυξη θα γίνει από την στεριά, οπότε δεν θα επηρεαστεί η κρουαζιέρα ούτε με την όψη των εγκαταστάσεων, ούτε επί της ουσίας. Επίσης ανέφερε ότι υπήρξε προβληματισμός για το θέμα των σεισμικών ερευνών σε μια σεισμογενή περιοχή σαν την δική μας και έχουν δοθεί επιστημονικά διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες.
Παράλληλα ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι στόχος του είναι να ταξιδέψει στην Καβάλα, να μιλήσει εκεί με τους τοπικούς φορείς για να δει την δική τους εμπειρία και βεβαίως τις οφέλη έχουν προκύψει από τις εκεί εγκαταστάσεις, αλλά και όλα τα προβλήματα που τυχόν έχουν δημιουργηθεί. Τελειώνοντας τόνισε ότι οι συζητήσεις με την εταιρία συνεχίζονται και όσον αφορά το Φυσικό αέριο αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ΔΕΠΑ και τα Επιμελητήρια, για να δουν πως γίνεται να δημιουργηθούν δίκτυα στις τρεις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργος γιατί αν υπάρξουν τα δίκτυα θα μπορέσει στο μέλλον να έρθει και το αέριο.
Για το τελευταίο αυτό θέμα έκανε μια νύξη στον χαιρετισμό του και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κ.Νκολούτσος, τονίζοντας ότι σύντομα θα έχουν να ανακοινώσουν κάποια θετικά αποτελέσματα, ενώ προλόγισε τους ομιλητές με ειδική αναφορά στον κ. Κίττα και τον κ. Νικολάου.
Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΕ του ΤΕΕ ανέφερε ότι τίποτα δεν χαρίζεται απλόχερα αλλά θα πρέπει να παλέψουμε γι αυτό και ακόμα και στο επίπεδο της Ενέργειας να πάρουν οι φορείς την κατάσταση στα χέρια τους με πρωτοβουλίες συγκεκριμένες. Ο κ. Αιβαλής επισήμανε ακόμα ότι ο κλάδος της οικοδομής που έχει πεθάνει, μπορεί να πάρει μια μικρή ανάσα μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων όπως το Εξοικονομώ κατ΄οίκον, ενώ με διάφορες τεχνικές τις οποίες ανέπτυξε στη συνέχεια ο Καθηγητής κ. Κίττας, ο αγροτικός τομέας μπορεί να αξιοποίησει την ενέργεια προς όφελος του. Τέλος αναφέρθηκε και αυτός στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, επισημαίνοντας ότι με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας και οι περιβαλλοντικοί όροι μπορούν να συνυπάρξουν με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και παράλληλα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με τους βασικούς ομιλητές, με πρώτο τον κ. Κ. Κίττα που έκανε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τις «Τεχνολογίες για αειφορική παραγωγή καλλιεργειών υπό κάλυψη σε χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης» που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με νέες τεχνικές που εξοικονομούν ενέργεια. Για το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ’Οίκον ΙΙ” μίλησε μέσω skype η κ. Ιωάννα Νίκου που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, για τα ευφυή δίκτυα ο κ. Σ. Μυλωνάς Διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ Πελοποννήσου- Ηλείρου και τέλος για την «Έρευνα Υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, η σημερινή κατάσταση», ο Ο Δρ.Ντίνος Νικολάου εκ μέρους της Energean Oil. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν εταιρείες «Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιία», «ΔΥΝΑΜΟΧΡΩΜ» , «aplopolis» και «Unitype».
Λεπτομέρειες για την εισήγηση του κ. Νικολάου για τα πετρέλαια στο Κατάκολο, στο αυριανό μας φύλλο.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1499150046614-0bbaaa51-abf9-5″ include=”32040,32041,32042,32043,32044,32045,32046,32047″][/vc_column][/vc_row]