FOLLOW US: facebook twitter

Η εμπειρία του Διαστήματος!: Η Δ/ντρια του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού Μαρία Μπίρμπα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος στην Ολλανδία

Ημερομηνία: 19-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”73664″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε συνέδριο της ESA, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσία Διαστήματος που  έχει ως σκοπό να παρέχει και να προωθεί, αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, την συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών στο πεδίο της εξερεύνησης του Διαστήματος, της Τεχνολογίας και των εφαρμογών της για επιστημονική χρήση αλλά και για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, συμμετείχε  η Δ/ντρια του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού Μαρία Μπίρμπα.

Μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητές της ESA είναι και η διάχυση της δράσης της και των επιτευγμάτων της στα σχολεία των 22 ευρωπαϊκών χωρών που χρηματοδοτούν τα προγράμματά της. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνει δύο φορές τον χρόνο συνέδρια-εργαστήρια στο Λέυντεν της Ολλανδίας, όπου καλούνται εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να λάβουν μέρος.

Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 4-7 Οκτωβρίου 2018 παρακολούθησαν περίπου 70 σύνεδροι.Καθώς η Ελλάδα είναι μία από τις χρηματοδότριες χώρες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, ανάμεσά τους ήταν και 5 Έλληνες εκπαιδευτικοί, μία εκ των οποίων ήταν και η Φυσικός κ. Μαρία Μπίρμπα, η οποία και μας περιγράφει:

“Η ESA στέλνει κάθε χρόνο, στα μέσα Φεβρουαρίου, πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς των 22 κρατών-χρηματοδοτών της για συμμετοχή τους στα δύο συνέδρια που διοργανώνει και χρηματοδοτεί ετησίως. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν αίτηση με σύντομο βιογραφικό τους το οποίο αποτελεί και το κριτήριο γιατην επιλογή τους για τα συγκεκριμένα συνέδρια. Κατά τη διάρκειά τους πραγματοποιούνται:

Ι) διαλέξεις από επιφανείς επιστήμονες που συμμετέχουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολυάριθμων προγραμμάτων της Διαστημικής Υπηρεσίας.

Στο πρόσφατο συνέδριο, πολύ μεγάλη έμφαση δόθηκε στις διάσημες αποστολές Rosetta και Bepi Colombo.

Η αποστολή Rosettaείχε σκοπό τη μελέτη του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκοκαι κόστισε 1δισεκατομμύριο ευρώ. Η Ροζέττα αποτελεί το πρώτο σκάφος στην ιστορία της Ανθρωπότητας που τέθηκε σε τροχιά γύρω από κομήτη. Εκτοξεύτηκε στις 2 Μαρτίου 2004, ενώ στις 6 Αυγούστου 2014 έφτασε στον Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκοκαι τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν.Στις 12 Νοεμβρίου 2014, η αποστολή πέτυχε την πρώτη επιτυχημένη προσεδάφιση πάνω σε κομήτη, όταν το συνοδευτικό διαστημικό όχημα Φίλαι, μετά από κάθοδο περίπου επτά ωρών, επικάθισε ομαλά πάνω στην επιφάνεια του κομήτη.

Η δεύτερη διάσημη αποστολή είναι η εκτόξευση του Bepi Colombo, του επιστημονικού τροχιακού οχήματος που κατασκεύασε η ESA,η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στις 4:45 ώρα Ελλάδας στις 20 Οκτωβρίου2018 και μπορεί να την παρακολουθήσει όποιος θέλει ζωντανά μέσω του διαδικτύου. Το άκρως εντυπωσιακό στοιχείο αυτού του εγχειρήματος είναι ότι θα είναι η πρώτη αποστολή της Ευρώπης στον φλεγόμενο Ερμή, τον μικρότερο, πιο εσωτερικό και ελάχιστα εξερευνημένο βραχώδη πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος. Η διεθνής αποστολή BepiColombo, ταξιδεύοντας μια συνολική απόσταση εννιά δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, θα φτάσει στον πλανήτη Ερμή το 2025, και θα συγκεντρώσει δεδομένα για τη σύνθεση του Ερμή, την πυκνότητα, το μαγνητικό του πεδίο κλπ.

ΙΙ) Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, πραγματοποιείται μια σειρά εργαστηρίων, διαφορετικών για τους Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας από αυτά για τους Εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου προτείνονται ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά σενάριαμε άμεση εφαρμογή των αντικειμένων μελέτης της Διαστημικής Υπηρεσίας στα σχολεία μας. Οι μαθητές μπορούν να μελετήσουν τις φυσικές ιδιότητες διάφορων υλικών, π.χ, την ηλεκτρική και την θερμική τους αγωγιμότητα, να μετρήσουν χρησιμοποιώντας πολύ φτηνά όργανα την ηλιακή ακτινοβολία που ανακλάται από διάφορες επιφάνειες, να κάνουν προσομοιώσεις προσγείωσης αντικειμένων επάνω στην Γη και στην Σελήνη, να χρησιμοποιούν τους Ευρωπαϊκούς δορυφόρους για να διαπιστώνουν τις αλλαγές του κλίματος και να βλέπουν τα σύννεφα, τους κυκλώνες, το θαλάσσιο πλαγκτόν κλπ.”

Καταλήγοντας η κ. Μπίρμπα επισήμανε ότι «Με αυτό τον τρόπο, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί όχι μόνο εμπλουτίζουν και εκσυγχρονίζουν τις επιστημονικές τους γνώσεις, αλλά και αποκτούν χρησιμότατα και άμεσα εφαρμόσιμα εκπαιδευτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τους μαθητές τους να κατανοήσουν πολλές φυσικές έννοιες καθώςκαι να εμπνευστούν ακόμα και για μελλοντική τους ενασχόληση με την Τεχνολογία και το Διάστημα. Κλείνουμε λοιπόν με μία προτροπή: αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, μην διστάζετε: προσπαθήστε να συμμετέχετε σε αυτά τα συνέδρια!»[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1539877934745-46f5cb5c-22e1-9″ include=”73665,73666,73667″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot