FOLLOW US: facebook twitter

Η ελπίδα ναυάγησε στα Στροφάδια…: Εντοπίστηκαν 61 παράτυποι μετανάστες – Εφτά παιδιά ανάμεσά τους

Ημερομηνία: 24-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”36937″ img_size=”full”][vc_column_text]Η αναζήτηση για ένα καλύτερο αύριο μακριά από τον τόπο τους που φλέγεται, τους οδήγησε στη θάλασσα. Μα η ελπίδα «ναυάγησε» στα ανοιχτά του Ιονίου κοντά στα Στροφάδια. Συνολικά 61 παράτυποι μετανάστες στην πλειοψηφία τους Ιρακινοί μαζί με λίγους Ιρανούς και Κούρδους, εντοπίστηκαν από ελικόπτερο της Frontex 8 ν.μ. από τα Στροφάδια, επιβαίνοντες σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος 15 μέτρων. Το σκάφος κυβερνούσαν δύο Ουκρανοί οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Το σκάφος βρισκόταν πιο κοντά στη Ζάκυνθο όταν δόθηκε εντολή στο Λιμεναρχείο του νησιού να κινητοποιηθεί. Ωστόσο ελήφθη η απόφαση να οδηγηθεί το ιστιοπλοϊκό προς το Κατάκολο, καθώς στη Ζάκυνθο μεταξύ άλλων είχαν τη γιορτή του Αγ. Διονυσίου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Παρά τις προσπάθειες και τις διαβουλεύσεις να μην έρθει ούτε στο Κατάκολο λόγω κρουαζιέρας, τελικά οι 61 παράτυποι μετανάστες, έφτασαν περίπου στις έξι το απόγευμα στο λιμάνι. Πρώτα έφτασαν οι εφτά γυναίκες και τα εφτά παιδιά μαζί με κάποιους ηλικιωμένους με το σκάφος του Λιμεναρχείου Ζακύνθου.

Έπειτα έφτασε λίγο μετά τις εφτά και το Ναυαγοσωστικό Ν/Γ 516 του Λιμεναρχείου Κατακόλου ρυμουλκώντας το ιστίοπλοϊκό με τους υπόλοιπους παράτυπους μετανάστες. Οι δύο Ουκρανοί διακινητές συνελήφθησαν και ανακρίνονται από τη Λιμενική Αρχή. Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος σε δηλώσεις του τόνισε πως «… οι διαδικασίες ταυτοποίησης είναι σε εξέλιξη προκειμένου να γνωρίζουμε την εθνικότητα των ατόμων αυτών.

Προτεραιότητα για εμάς έχει η εξασφάλιση μίας ανεκτής διαμονής. Για το λόγο αυτό σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο και τον δήμο Πύργου έχουμε εξασφαλίσει την σίτιση τους και αναζητείται χώρος για την διαμονή τους. Το λιμάνι Κατακόλου δεν είναι λιμάνι που μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες διαδικασίες και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει ένας καλύτερος σχεδιασμός προκειμένου να δούμε τι διαθέσιμοι χώροι υπάρχουν στον δήμο Πύργου και στην ευρύτερη περιοχή».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Πύργου Σάκης Αντωνόπουλος ανέφερε πως «… πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε δύο μήνες με παράτυπους μετανάστες στο λιμάνι μας. Συμπάσχουμε μαζί τους, καθώς είδαμε μωρά παιδιά πεινασμένα και ξυπόλητα, αλλά αναρωτιέμαι τον λόγο για τον οποίο επιλέγουν το Κατάκολο από τη στιγμή που κοντά μας υπάρχουν κι άλλα λιμάνια τα οποία έχουν τις υποδομές για να μείνουν οι άνθρωποι αυτοί.

Είναι γνωστό στους επικεφαλής του υπουργείου Ναυτιλίας ότι το Κατάκολο δεν έχει υποδομή, ο δήμος και η Περιφέρεια δεν έχουν υποδομές. Θα φροντίσουμε να φάνε, θα έρθουν κουβέρτες αλλά που θα τους βάλουμε να μείνουν οι άνθρωποι αυτοί; Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έχουμε κρουαζιερόπλοια, τι θα τους κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι «ευτύχημα» ότι αύριο δεν έχει κρουαζιερόπλοιο και οι τουρίστες δεν θα δουν τις εικόνες αυτές» είπε.[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1503564115891-ab84dc11-563b-1″ include=”36939,36940,36941,36942,36943,36944,36945,36946,36947,36948″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot