FOLLOW US: facebook twitter

Η Γλαρέντζα στο προσκήνιο

Ημερομηνία: 30-05-2017 | Συντάκτης:

Μεγάλο το ενδιαφέρον του κοινού για τη μεσαιωνική πόλη

Με μια θεματική περιήγηση – πεζοπορία στη μεσαιωνική πόλη της Γλαρέντζας συμμετείχε στο φετινό εορτασμό των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Το πρωί της Κυριακής ο χώρος που μέχρι πρόσφατα περνούσε απαρατήρητος γέμισε από κόσμο που θέλησε να γνωρίσει το επίνειο της πρωτεύουσας του Πριγκιπάτου της Ανδραβίδας. Η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά μεγάλη, όχι μόνο σε σχέση με την περσινή πρώτη περιήγηση, αλλά γενικότερα για μια τέτοια δράση. Η αρχαιολόγος Νάνσυ Ράλλη, ψυχή του τομέα που ασχολείται με τα φράγκικα μνημεία της Ηλείας, ξενάγησε το κοινό, προσδίδοντας όλες τις πληροφορίες και τα ιστορικά στοιχεία για την Γλαρέντζα.

Η Γλαρέντζα ιδρύθηκε στα μέσα του 13ου αι. από το Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο κοντά στη θέση της αρχαίας Κυλλήνης και λειτούργησε ως επίνειο της πρωτεύουσας του Πριγκιπάτου της Αχαΐας Ανδραβίδας. Η πόλη αναδείχθηκε τάχιστα σε κύριο οικονομικό κέντρο του σταυροφορικού κράτους, η πύλη των εισαγωγών και των εξαγωγών του. Πίσω από τα τείχη της, με την τάφρο και τους πύργους που προστάτευαν τους φράγκους κατοίκους, υπήρχαν τράπεζες, ναοί, νοσοκομείο και το περίφημο νομισματοκοπείο του Πριγκιπάτου. Σήμερα η πόλη της Γλαρέντζας σώζεται σε ερειπιώδη κατάσταση και συνιστά έναν ιδιόμορφο «ανοικτό» αρχαιολογικό χώρο, όπου οι ορατές αρχαιότητες βρίσκονται διασκορπισμένες, χωρίς περιφράξεις, ανάμεσα σε καλλιεργούμενες κατά το πλείστον ιδιοκτησίες.

Η θεματική περιήγηση περιλάμβανε αναφορά στην ιστορία και την τοπογραφία της πόλης με στάσεις στα σωζόμενα μνημεία, όπως ο γοτθικός ναός, η ανατολική πύλη με το γεφύρι, το φρούριο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot