FOLLOW US: facebook twitter

Η Βρίνα «βρυχάται»

Ημερομηνία: 06-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα

vrina-upokofoi-hxoi1

Υπόκωφους ήχους ακούνε εδώ και μέρες οι κάτοικοι που φοβούνται γεωλογικά φαινόμενα

– Η περιοχή είχε δώσει το σεισμό των 5,2R πέρυσι το Φεβρουάριο

 Ανησυχία επικρατεί στην περιοχή της Βρίνας στην Κρέστενα καθώς τις τελευταίες ημέρες, οι κάτοικοι έχουν αντιληφθεί υπόκωφους ήχους, που επαναλαμβάνονται. Μάλιστα μια ασθενής σεισμική δόνηση της τάξης των 2,4R τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων ενέτεινε την ανησυχία στην περιοχή. Πρόκειται για τον ίδιο χώρο που στις 15 Φεβρουαρίου 2016, έδωσε τον σεισμό των 5,2R που προκάλεσε πολλές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή. Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούλκος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί και συνέστησε στους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι. Οι επιστήμονες με τους οποίους επικοινώνησε ο δήμος, είναι καθησυχαστικοί, αλλά παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν και ενημερώνονται.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαλιούκος, η περιοχή στη Βρίνα ανησυχεί από τους θορύβους που ακούγονται, ωστόσο διατηρεί χαμηλούς τόνους καθώς δεν είναι στόχος να επικρατήσει πανικός. «Είναι υπόκωφοι θόρυβοι και βουητά που ακούμε σε βάθος στην περιοχή της Βρίνας, που πέρσι μας έδωσε το σεισμό των 5,2R. Σεισμός που έπληξε, τα χωριά Πλουτοχώρι, Καλυβάκια και γενικά την επαρχεία Ολυμπίας αλλά και τις παρυφές της Ολυμπίας. Η περιοχή έδωσε ένα σεισμό στις 26 Δεκεμβρίου της τάξης των 2,4R. Έχουμε ενημερώσει βεβαίως τους φορείς της Πολιτείας και είμαστε σε επαφή και με τον πρόεδρο του αντισεισμικού σχεδιασμού κ. Λέκκα και τον ενημερώνουμε καθημερινά. Είναι καθησυχαστικοί λέγοντας ότι είναι σε μεγάλο βάθος βράχοι είναι πάνω από το ρήγμα του Καϊάφα και δεν απειλείται με ενεργοποίηση, αυτό που μας ανησυχεί είναι οι αλλεπάλληλη θολότητα που παρατηρείται στις γεωτρήσεις» είπε ο κ. Μπαλιούκος.

vrina-upokofoi-hxoi2

Επισήμανε πως χθες τέθηκε εκτός λειτουργίας η γεώτρηση της Βρίνας, που βρίσκεται στην περιοχή προς το Κάτω Σαμικό, ενώ το προσωπικό του δήμου παρατηρεί την περιοχή κατά μήκος του Λαπίθα και στα υπόλοιπα χωριά όπως το Γρύλο και το Γραίκα. Ο αριθμός των βουητών ξεπερνά τα 10 κάποιες ημέρες και αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους. «Έχει πολλά σπήλαια στην Βρίνα, αλλά πιστεύουμε ότι οι όποιες διεργασίες γίνονται, είναι σε βάθος και μάλιστα η εκτίμηση του καθηγητή είναι ότι γίνονται σε μεγάλο βάθος και θεωρεί πιθανό να μην δημιουργήσουν πρόβλημα. Αλλά είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε και κάτι, αφού και την προηγούμενη φορά αυτά τα φαινόμενα ακούγαμε και το έδειξε ο σεισμός των 5,2R» σχολίασε ο κ. Μπαλιούκος. «Αυτό που λέμε στους δημότες μας είναι να είμαστε προσεκτικοί και βεβαίως έχουμε ελέγξει τα χωριά που θα μπορούσαν να επηρεαστούν σε μία ενδεχόμενη σεισμική δόνηση, ποια κτίρια είναι ετοιμόρροπα να μπουν σημάνσεις, ενημερώνουμε τους ηλικιωμένους προκειμένου το κρεβάτι να μην είναι δίπλα στην ντουλάπα, στα σχολεία θα ενημερώσουμε τους εκπαιδευτικούς προκειμένου τα θρανία να μην είναι κοντά στα παράθυρα, αλλά και για κάποια μέτρα ελάχιστης προστασίας, προκειμένου να περιμένουμε να εκτονωθεί το γεγονός και να ηρεμήσει η περιοχή μας» είπε ο δήμαρχος που επανέλαβε πως οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, και να προσέχουν τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος