FOLLOW US: facebook twitter

Η «απονομοθέτηση» των περικοπών στις συντάξεις

Ημερομηνία: 19-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”35924″ img_size=”full”][vc_column_text]«Ο νόμος αλλάζει με νόμο»: Πίσω από αυτή τη φράση του Γιώργου Κατρούγκαλου μάλλον αποτυπώνεται κι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις συντάξεις. ένας σχεδιασμός που εξακολουθεί να προβλέπει την μη εφαρμογή των ψηφισμένων περικοπών, κόντρα στις θυελλώδεις ερμηνείες που προκάλεσε η εγκύκλιος Χουλιαράκη.

Η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, η οποία εστάλη χθες το βράδυ σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού, βάζει πλαφόν στις δαπάνες του 2019 για τις συντάξεις στα 25,4 δισ. ευρώ, μειώνοντάς τες κατά 3,3 δις σε σχέση με εφέτος. Στην πράξη, δηλαδή, ενσωματώνει τη μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ από το 2019, όπως ήδη προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Παρά όμως τον καταιγισμό δημοσιευμάτων περί «ανελαστικής» πλέον δέσμευσης για μείωση των συντάξεων, από κυβερνητικές πηγές διαμηνύεται πως η εγκύκλιος Χουλιαράκη δεν είναι παρά μια διοικητική πράξη, στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας, εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019 και της κατάθεσής του στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου. Και επαναλαμβάνεται ότι αποτελεί ειλημμένη πολιτική απόφαση να μην περικοπούν οι συντάξεις.

«Δεν πρόκειται να γίνει καμία πράξη που να επιβαρύνει τους συνταξιούχους. Προπαρασκευαστικές πράξεις είναι υποχρεωμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν, αλλιώς θα παρέβαιναν το καθήκον τους, όσο υπάρχει ο νόμος. Αυτός είναι ένας αυτοματισμός της διοίκησης που δεν πρέπει να συγχέεται με την πολιτική απόφαση που έχουμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά το πρωί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (και πρώην υπουργός Εργασίας) Γιώργος Κατρούγκαλος, για να προσθέσει πάντως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σύγκρουση με τους δανειστές.

«Ενας νόμος, αλλάζει με έναν άλλο νόμο», δήλωσε, επισημαίνοντας: «Είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται οι Ευρωπαίοι να έχουν αντίρρηση σε κάτι που είναι τόσο εύλογο. Θέλουμε να αναστρέψουμε έναν εκβιασμό που έγινε από το ΔΝΤ».

Σε ανάλογο μήκος κύματος είχε κινηθεί προχθές και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη να μην περικόψει τις συντάξεις» και τονίζοντας και εκείνος πως δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες.

Πώς όμως θα συμβεί αυτό; Οι πληροφορίες, μέχρι στιγμής, αναφέρουν πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η «απονομοθέτηση» του μέτρου περικοπής των συντάξεων – δηλαδή, η ψήφιση νέου νόμου που θα ακυρώνει τον προηγούμενο. Καμία συζήτηση όμως δεν πρόκειται να ανοίξει με τους δανειστές πριν από τις 20 Αυγούστου και την επίσημη λήξη του Μνημονίου καθώς, όπως έγινε προφανές και στην υπόθεση του ΦΠΑ στα νησιά, κάτι τέτοιο θα ενεργοποιούσε τα αντανακλαστικά του σκληρού άξονα των δανειστών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ανιχνευτικές κινήσεις που έχουν γίνει σε ανεπίσημο επίπεδο δείχνουν θετικό έδαφος από την πλευρά των περισσότερων εταίρων εάν όχι για πλήρη ακύρωση, τουλάχιστον για «λείανση» του μέτρου. ‘Ηδη, άλλωστε, υπάρχουν εναλλακτικά επεξεργασμένα σενάρια – από την αναστολή περικοπής των συντάξεων για όσο διάστημα επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως την αντιστάθμιση των απωλειών με καταβολή επιπλέον συντάξεων.

Το τι από όλα θα προκριθεί θα εξαρτηθεί από την τελική διαμόρφωση των δημοσιονομικών μεγεθών και από το πολιτικό κλίμα – σε πολλαπλά επίπεδα – που θα έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη το φθινόπωρο. Τα δε επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, πέραν των αυταπόδεικτων και σταθερών υπερπλεονασμάτων, θα βασιστούν και σε μια σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το μέτρο των περικοπών στις συντάξεις δεν είναι, όχι μόνον δημοσιονομικά, αλλά ούτε και διαρθρωτικά αναγκαίο.

Επ’ αυτού κυβερνητικές πηγές υποδεικνύουν και πρόσφατη μελέτη των καθηγητών Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση που καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ – ήτοι, το ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες προκειμένου η συνταξιοδοτική δαπάνη να διατηρηθεί κάτω από το 16% του ΑΕΠ έως το 2060.

Η μελέτη αποδεικνύει ότι το 2020 η συνταξιοδοτική δαπάνη θα φθάνει στο 8,1% του ΑΕΠ με τις μειώσεις των συντάξεων και στο 9,4% του ΑΕΠ χωρίς τις μειώσεις των συντάξεων, ενώ το 2060 θα βρίσκεται στο 9,2% του ΑΕΠ είτε μειωθούν οι συντάξεις, είτε δεν μειωθούν. Επιπλέον αναδεικνύει και τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα που θα έχει μεσομακροπρόθεσμα μια άμεση μείωση των συντάξεων λόγω των υφεσιακών της επιπτώσεων στο σύνολο της οικονομίας.

Πηγή: tvxs.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia