Η «έξυπνη γεωργία» βγάζει ρίζες και στην Ελλάδα
Δορυφόροι, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών αλλά και drones «επιστρατεύονται» στην υπηρεσία της γεωργίας.
Περισσότεροι από 5.000 αγρότες εφαρμόζουν πιλοτικά το πρόγραμμα «έξυπνης γεωργίας», με το κόστος παραγωγής να έχει μειωθεί και την ποιότητα των προϊόντων να αναβαθμίζεται.
Οι «παραδοσιακές» μορφές γεωργίας τείνουν σταδιακά να μπουν στο περιθώριο, καθώς νέα συστήματα έρχονται να δώσουν λύση σε προβλήματα δεκαετιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κόστος έχει μειωθεί κατά 25%, ενώ ευεργετικές είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον με μείωση κατανάλωσης ενέργειας και προστασία του εδάφους και των υδάτινων πόρων.
Για την εξάπλωση της «έξυπνης γεωργίας» υπάρχει στενή συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Πανεπιστημιακά ιδρύματα, πρωτοπόρες στον χώρο τους εταιρείες και αγροτικοί συνεταιρισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να περάσει η αγροτική παραγωγή σε μια νέα εποχή.
Ουσιαστικά είναι σαν να γίνεται μια «μαγνητική τομογραφία» στα αγροκτήματα και να μπορούν ανά πάσα στιγμή οι γεωργοί να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης, παρεμβαίνοντας έγκαιρα και με μικρότερο κόστος.
Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι η NEUROPUBLIC, μια ελληνική εταιρεία πληροφοριακών συστημάτων που μέσω σύμπραξης με την Τράπεζα Πειραιώς και περίπου 70 καινοτόμους αγροτικούς συνεταιρισμούς εφαρμόζει στην πράξη τις υπηρεσίες Ευφυούς Γεωργίας.
Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιείται η τεχνογνωσία μιας σειράς ομάδων (προγραμματιστές, γεωπόνοι κ.λπ.) που έχει αποκτηθεί μέσω μακροχρόνιων συνεργασιών με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και άλλους διεθνείς οργανισμούς, και εφαρμόζει τεχνολογίες όπως η τηλεπισκόπηση στην ελληνική αγροτική παραγωγή.
Για το 2017, στόχος της εταιρείας είναι η κάλυψη 10 διαφορετικών καλλιεργειών σε 15 περιοχές μέσω 80 τηλεμετρικών σταθμών.
Ο υπηρεσίες «έξυπνης γεωργίας» αφορούν στη λίπανση (ποσότητες και είδη λιπασμάτων), τη φυτοπροστασία (καταγραφή περιβαλλοντικών παραμέτρων που ευνοούν την προσβολή από συγκεκριμένα έντομα ή ασθένειες) και άρδευση με βάση τις ακριβείς ανάγκες των φυτών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο λειτουργίας της «έξυπνης γεωργίας» παρουσιάζει η «αμπελουργία ακριβείας». Πρόκειται για μια σύμπραξη του εργαστηρίου τηλεπισκόπησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τη ερευνητική ομάδα του Κωνσταντίνου Καράντζαλου (που ασχολούνται με θέματα αμπελουργίας αλλά και με σιτηρά). Κανονικά ο αμπελουργός θα έπρεπε να δαπανήσει ώρες για να παρακολουθήσει τις καλλιέργειές του.
Νέες ευκαιρίες
Η τεχνολογία προσφέρει νέες ευκαιρίες. Χρησιμοποιούνται εικόνες και δεδομένα από δορυφόρους σε συνδυασμό με επίγειες μετρήσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αξιοποιούνται drones με αισθητήρες πάνω σε αεροπλανάκια ή ελικοπτεράκια. Με πολυφασματικές και υπερφασματικές κάμερες αποτυπώνουν «εικόνες» που δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Στην «παραδοσιακή» γεωργία ο αμπελουργός κόβει φύλλα και τα πάει για μελέτη στο εργαστήριο, ωστόσο με τη βοήθεια της τεχνολογίας η διαδικασία είναι πλέον απλούστατη και όλα γίνονται ευκολότερα και ταχύτερα. Για παράδειγμα με την «αμπελουργία ακριβείας» οι οινοποιοί παρακολουθούν τα φυτά και
το σταφύλι για σημάδια ωρίμανσης και για τα επίπεδα σακχάρου και οξέων προκειμένου να προσδιορίσουν με ακρίβεια πότε θα γίνει η συλλογή τους.
Τη δυνατότητα να μεγαλώνουν οι καλλιέργειες με λιγότερα φυτοφάρμακα, λιγότερα λιπάσματα και λιγότερο νερό παρέχει η «γεωργία μειωμένων εισροών». Πρόκειται για ένα τμήμα μόνο των δράσεων του καθηγητή Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στη Γεωπονική Σχολή και διευθυντή του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, Γιώργου Ζαλίδη.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ αναπτύσσονται αισθητήρες σάρωσης του εδάφους και μπορεί να μετρηθεί οτιδήποτε χρειάζεται να ξέρει ο αγρότης. Η χρήση δεδομένων γίνεται μέσω δορυφόρων, εναέριων μέσων (επανδρωμένων και μην επανδρωμένων) και με αισθητήρες (π.χ. νερού, υγρασίας, μετεωρολογικής). Μάλιστα έχει αναπτυχθεί μια γεωπύλη, που επικοινωνεί με παγκόσμιους οργανισμούς (κυρίως με τη NASA).
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η πιστοποίηση των προϊόντων και ενδεικτικά μπορεί να αναφερθεί το παράδειγμα του Συνεταιρισμού Νέστου. Για πρώτη φορά πέρυσι 400 κοντέινερ με ακτινίδια εξήχθησαν στην Κίνα με τη «σφραγίδα μειωμένης εισροής». Στον χώρο των προϊόντων και εφαρμογών παρακολούθησης Γης και διαστήματος σε πλήθος τομέων δραστηριοποιείται η εταιρεία Terra Spatium. Παράλληλα συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων.
Οι επαγγελματίες του γεωργικού κλάδου μπορούν να λαμβάνουν στοχευμένες και έγκαιρες πληροφορίες μέσω χαρτών, ενώ η πρόσβαση γίνεται από τον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό τηλέφωνο.
Ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει τις πληροφορίες αυτές και να κάνει τις απαραίτητες μετατροπές στις πρακτικές του σε συγκεκριμένες τοποθεσίες της καλλιέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης και της ποιότητας ενώ παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση πόρων.
Οι υπηρεσίες αυτές έχουν ως πλεονέκτημα την εξοικονόμηση πόρων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και των περιβαλλοντικά φιλικών πρακτικών, ενώ παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα για ένα πιο ανταγωνιστικό και πιο ποιοτικό προϊόν.
Πηγή: ethnos.gr