FOLLOW US: facebook twitter

Ηλίας Ανδριόπουλος 1950 – έως σήμερα: Απόσπασμα της ομιλίας του Γιώργου Γεωργόπουλου στην τιμητική εκδήλωση για τον Ηλία Ανδριόπουλο στο Λαντζόι

Ημερομηνία: 30-07-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”67267″ img_size=”full”][vc_column_text]

68 χρόνια αφιερωμένα στη  Μουσική Δημιουργία, τον Πολιτισμό & τον Άνθρωπο

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος γεννήθηκε στο Λαντζόι Ηλείας,– διπλά στην Αρχαία Ολυμπία – ένα μικρό ιστορικό χωριό. Από το 1976 έως το 1984 έχουμε την πρώτη μουσική περίοδο του συνθέτη με κύριους σταθμούς τον  «Κύκλο Σεφέρη» & ακολούθησε ο δίσκος  «Εικόνες». Τα Χριστούγεννα του 1979 κυκλοφορούν τα Γράμματα στο Μακρυγιάννη και άλλα λαϊκά  καθιερώνοντας την Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο ελληνικό τραγούδι.

Συνεχίζει με τα  Λαϊκά προάστια & την  Σωτηρία Μπέλλου αλλά και την Περιπλάνηση. Το Μάρτιο του 1984  έρχεται η πρώτη έκδοση και εκδοχή  του έργου  Οι προσανατολισμοί, με  τραγούδια από την ομότιτλη ποιητική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη.

Η δεύτερη και σημαντικότερη  περίοδος της μουσικής πορείας του  Ηλία Ανδριόπουλου έχει να παρουσιάσει  έργα όπως  οι «Αργοναύτες»,  η «Μουσική για σαντούρι & ορχήστρα», «Αι Ωδαί» του Ανδρέα Κάλβου,  «Μικρή  Επίδαυρος», «Συνηχήσεις» του Γεράσιμου Μηλιαρέση,  «Ο Πρώτος ΄Υμνος», «O Φιλόπατρις», «Εαρινά Τραγούδια» καθώς και εμπλουτισμένο το έργο «Προσανατολισμοί» κ.α.

Την μουσική του διαδρομή αποτυπώνουν 20 και πλέον δίσκοι-CD.

Το σημαντικό έργο του συμπληρώνεται με την έκδοση τεσσάρων δοκιμίων του, καθώς και με τα «Χορωδιακά» από τις εκδόσεις Παπαγρηγορίου Κ.- Νάκας Χ. με 35 τραγούδια του για χορωδία και πιάνο.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικότατους ερμηνευτές και καλλιτέχνες:  Μπέλλου , Ξυλούρη,  Μητσιά, Πρωτοψάλατη, Μοσχολιού, Βενετσάνου, Χριστογιαννόπουλο, Θεοδωρίδου, Καλογιάννη, Δημητριάδη, Μηλιαρέση, Μόσχο, Τσάκτσεβα, Δημητράτο, Μπάκα, Φόρτη κ.α.

Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (1994-1997), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας (1997-1999), και πρόεδρος της Στέγης των Ελληνικών Χορωδιών (2010-2013).

Ένας ιδιαίτερος και ξεχωριστός σε όλα του άνθρωπος και συνθέτης.

Η πρώτη γνωριμία με το συνθέτη

Η γνωριμία του μαζί του, γίνεται αρχικά ακούγοντας το κομμάτι «Το τραγούδι του Αρχιπελάγους» από το έργο Προσανατολισμοί  σε στίχους του  Οδύσσεα Ελύτη, γνωστό και ως «Ο Έρωτας». Έρωτας για τη μουσική, για τον άνθρωπο, για τη ζωή,  έτσι ζει ο Ηλίας Ανδριόπουλος.

Αρκετά χρόνια μετά,  έρχεται η στιγμή και της διαζώσης επικοινωνίας μαζί του στην Πάτρα, όταν ανέλαβε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ. Έπρεπε να δει φορείς της Πάτρας και να καταρτίσει το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ, έτσι συναντηθήκαμε ένα δειλινό,  μιας και ήμουν Υπεύθυνος Δημόσιων Σχέσεων & εκδηλώσεων της Πατραϊκής Μαντολινάτας και Μικτής Χορωδίας ενός επίσης ιστορικού μουσικού σωματείου από το 1927 της Δυτικής Ελλάδας.

Καλλιεργείται ήδη μια προσωπική επαφή που συνεχίζεται μέσα στο πέρασμα των χρόνων, για να φτάσουμε το  2009 προτείνοντάς του, να αναλάβει την προεδρία της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών. Εκλέγεται Πρόεδρος ο Ηλίας  το 2010 έως  το 2013, όπου συνυπαρχούμε με τον καλύτερο τρόπο. Συνεργάζεται δε με Χορωδίες της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών αλλά και πάμπολλες χορωδίες σε όλη την Ελλάδα προβάλλοντας το έργο του.

Αυτή η σχέση η οποία αναπτύχθηκε μας έφερε κοντά μοιράζοντας τις σκέψεις, τις αναζητήσεις και τους προβληματισμούς μας, μέχρι και σήμερα!

Αυτή η συνήχηση είναι μοναδική και πιστεύω θα είναι  και στο μέλλον γιατί στηρίζεται σε κοινά εσωτερικά μονοπάτια και δρόμους.

Η μουσική του συνδυάζει Δρόμους ανατολής και Δύσης

Η μουσική του συνδυάζει δρόμους της Ανατολής και της Δύσης και έχει στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ελληνικό τρόπο, την ελληνική σκέψη. Ταιριάζει αρμονικά τον λόγο με την μουσική, αναδεικνύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Αναζητά πάντα την ποιότητα, τόσο στη μουσική που γράφει, όσο και στο περιεχόμενο των ποιημάτων που μελοποιεί με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία.

Μελοποιεί ποιήματα μεγάλων ποιητών και στίχους καταξιωμένων στιχουργών και τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η ιστορία και η πορεία της πατρίδας μας από την επανάσταση του 1821 μέχρι τις μέρες μας. Συνθέτης με απλές αλλά όμορφες μελωδικές γραμμές & τέτοια δομή, που μπορούν να τραγουδηθούν και από παρέες.

Πάντα το ενδιαφέρον του είναι να παρουσιάζει δισκογραφικά μουσικές ενότητες.

Τα έργα του  έχουν αρχή, μέση και τέλος και αυτό είναι ένα παρά πολύ σημαντικό στοιχείο για τη συνθετική ικανότητα του Δημιουργού.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ηλίας Ανδριόπουλος ακόμα πιο ώριμος, γράφει ο ίδιος στίχους και τους μελοποιεί.

Δεν ικανοποιούνταν ποτέ με την εγωκεντρική μονομέρεια της αυτάρεσκειάς του, γιατί ως στόχο έχει σε όλες τις παρεμβάσεις και τις εκφάνσεις της ζωής του να αγωνίζεται για την αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης, «Το εμείς και όχι το εγώ!»

Άλλωστε τα κείμενα και τα έργα του από αυτά τα στοιχεία εμφορούνται.

Συνδέει την παράδοση με την νεωτερικότητα, την πατρίδα με ολόκληρο τον κόσμο.

Η μουσική του γραφή παίζει μεταξύ νου και καρδιάς, μεταξύ ουρανού και γης, μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού μας πεδίου.

Το έργο του διακρίνει μια αισθαντικότητα, μια ιδιαίτερη συνθετική ικανότητα που συνταιριάζει διαφορετικά περάσματα, όπου με την ακουστικότητά της, οι μουσικές του σε ταξιδεύουν  σε ξεχωριστά μονοπάτια.

Η προσωπικότητά του αναδεικνύει χαρακτηριστικά των Μεγάλων του Μουσικού Χώρου και συμπεριλαμβάνεται στους σπουδαίους της Ελληνικής Μουσικής μαζί με τους Χατζιδάκη, Θεοδωράκη με τον οποίο συνδέεται άλλωστε, με  μία ιδιαίτερη σχέση και επικοινωνία, καθώς το έργο του έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και ακούγεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, όπου υπάρχει ελληνική καρδιά.

Είναι ένας ελληνότροπος συνθέτης, με διεθνή αναγνώριση και παγκόσμια καταξίωση, ένας μουσικός ογκόλιθος της Ελλάδα και του κόσμου. Ο δικός μας Ηλίας, ο Ηλίας της Μουσικής, ο Ηλίας του Κόσμου.

Νιώθω τυχερός που έχω γνωρίσει κάποιους από τους Μεγάλους της Ελληνικής Μουσικής Σύγχρονης Πρωτοπορίας  όπως ο  Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, και φυσικά ο Ηλίας Ανδριόπουλος. Ένα πολυποίκιλο και πολύτροπο έργο, που στηρίζεται στις συνθέσεις των αντιθέσεων με αντηχήσεις  και συγχύσεις.

Ο τόπος σου, οι άνθρωποί του, όλοι μας είμαστε ευγνώμονες για το έργο και για σένα. Σε ευχαριστούμε για ότι μας έχεις προσφέρει.

 

Γιώργος Α. Γεωργόπουλος 

Μουσικός – Επικοινωνιολόγος – Υπεύθυνος Οργάνωσης Εκδηλώσεων 

Πρόεδρος Μουσικού Συλλόγου “Ορφεύς” 1932 – Διοικητικός Διευθυντής Ελληνικού Ωδείου Πύργου

Γενικός Γραμματέας Στέγης Ελληνικών Χορωδιών [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot